Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Irek6245    0

Witam. Kupiłem niedawno zetora6245 i mam być może prozaiczne pytanie. Zauważyłem ostatnio, że mam luz w przednim kole. Jak uniosę koło jest luz góra-dół, nie jest to luz na łożyskach zwrotnicy. Jak go usunąć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

ponad 20 letni ciagnik musi miec luzy,jak jest maly to sie nie przejmuj -po co sie dolowac ze sie kupilo zlom za duze pieniadze. innej opcji ze to luz zwrotnicy to nie ma, jak nie lozysko to kamien[czy jak to sie nazywa] albo loze lozyska, sprawdz jeszcze raz dokladnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Irek6245    0

Dzięki za odpowiedź. Na szczęście udało mi się zlokalizować usterkę. Winowajcą był luz na śrubach od strony krzyżaka. Pozdrawiam.

 

Nie cytuj poprzedniego posta.

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

adamgaleon    4

dopisuję się do tego tematu bo nie mogłem znaleźć podobnego, więc do rzeczy posiadam Zetora 6245 i chciałbym kupić jakiś siewnik do zboża na 2,5m + jakiś agregat lub brona tylko że nie mam pojęcia czy on sobie poradzi, ziemie u mnie to 2 i 3 klasa teren równy czasami jakaś lekka górka, jeśli możecie to mi podpowiedzcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

nie wiem czy jest jakis sens-jesli masz taka glebe to nie wiem czy agregat bierny ja uprawi w 1 przejezdzie, a czynny to nie do takiego ciagnika, u nas to widzialem ze najpierw jada zwyklym agregatem a potem uprawowo-siewnym, bo inaczej nie da sie ladnie zasiac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamgaleon    4

widziałem u mnie jeżdżą tylko raz z broną aktywną spiętą z siewnikiem wszystko 3 metry ciągnik 80 koni i jest ładnie zasiane nie trzeba nic poprawiać,

ja się przymierzam do zakupu więc jak coś to będę szukał agregatu biernego i siewnika na 2,5 metra a taki zestaw to ile może ważyć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gadek5228    132

Myślę że warto zaryzykować i kupić taki zestaw,najwyżej będziesz musiał się zaopatrzyć w dodatkowe obciążenia na przód do Zetora,na podnośnik powinien dać radę i przy dużej prędkości ciągnik może troche bujać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

jak masz blisko to podjedz i podepnij go do swojego zetora i wtedy sie przekonasz albo zapytaj goscia co mysli o podpieciu takiej maszyny do 60 km ciagnika wazacego 3,5 t[ do tego tur] i pewnie powie ci to co ja -zapomnij- mam takiego to domyslam sie jak by to wygladalo,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

a widziales do jakiego ciagnika jest podpiety chyba ze nie maja innego,caly problem jest w tym ze im dluzsza maszyna tym ciezej , jak masz blisko to pojedz i go sprawdz-powinien dac rade jak masz na przodzie porzadne obciazenie.

widze jak sasiad robi takim agregatem jak z 1 ogloszenia ale bez siewnika i 85 ma co robic- ziemia co prawda ciezka ale bez przesady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gago    0

Ja bym z pełnym wałem nie brał jak nie masz brylastej ziemi lub borowiny to bedzie zbedny a ciągnik aby przez to po d*pie dostanie. Ciągnik moze i da rade ale nie wiem jak długo ramiona i podnośnik wytrzyma nieby mowizz że masz równe tereny ok ale wiesz jednak bedzie troche machac i bedzie rozbijac ci tył w ciągnika a w najgorszym razie podnosnik siędzie ,ja kiedyś tak miałem u siebie w 7745 ze podnośnik nawalił mi i musiałem go robić ;) a jezdziłem z agegatem z hydropakiem 2,7 metra z normalnym wałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamgaleon    4

Dzisiaj z kumplem rozmawiałem i też mi radził tak jak ty Gago aby nie brać brony tylko wziąć agregat bierny, wówczas go ciągnik ciągnie a nie siepie tyłem, pola mam równe i rzeczywiście ten wał jest zbędny a jak orkę robię to skiby się mi ładnie kładą tak że pole równiutkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez olo1104
      Witam, pomuzcie!doslownie kapie z tej rurki między filtrami oleju,w zetorku 5245,cięzko nie pracuje,z początku nie moglem ustawic tych kubków olejowych bo pod nimi pojawial się olej teraz z tego odpowietrznika ,nie radze,co jest?
    • Przez samsung335
      Witam wszystkich mam problem z olejeniem w zetorze 5211 wygania mi olej, a dokładniej wyciek znajduję się zaraz pod korkiem wlewu oleju i cały czas mi pali się olejenie, ale ciśnienie oleju na wskaźniku jest maksymalne olej cieknie jeszcze przez czujnik oleju co może być przyczyną wycieku?
    • Przez tedi2
      co o nim sadzicie dane techniczne opinie wszystko o modelu
    • Przez amix
      Witam!!! Od niedawna posiadamy Zetora 7245 i w tym roku, po dopłatach planujemy wymienić opony przednie na 12.4/r 28 bądź 13.6/r 28 może zaszaleć i kupić 14.9/r 28 , a aktualnie mamy 9.5/r 28 i oto moje pytanie: Czy zgra się przód z tyłem? Dodam jeszcze, że z tyłu mamy 13.6/r 38, które również planujemy wymienić na 16.9/r 38, ale to już na następne dopłaty :angry:
    • Przez Pele94
      Witam. w kilku zdaniach przedstawię mój problem : 
      Ostatnio przeprowadzaliśmy remont skrzyni biegów oraz tylnego mostu w 7211, po złożeniu całego ciągnik   i przeprowadzeniu wszelakich prób wszystko działało jak należy , każdy bieg, wałek wom , podnośnik oraz pozostałe podzespoły. 
      Dziś niestety okazało się że coś poszło nie tak mianowicie nie działa wałek wom ani pompa, Dzwigienka załaczająca wałek wom oraz pompę ( ta po lewej stronie przy nodze )  ''Lata luźno'' bez żadnego oporu czy na włączonym silniku czy na zgaszonym ,  po odkręceniu wodzika widać że listwa przesuwa się bez żadnego problemu ale żadnej pozycji nie załącza, zauważyłem jedynie że działa w w pozycji ( wałek wom zależny od  skrzyni biegów ) wtedy wałek wom się kręci na każdym biegu  ale pompa i tak nie działa. W pozycji tz. luz z tyłu ciągnika wałkiem można swobodnie ruszać , po włączeniu na pozycje np. pompa oraz wałek wom wałkiem z tyłu nie można ruszyć ponieważ pompa robi ciśnienie i ciężko idzie ręką ruszyć. Więc wydaję mi się że  dzwignia załącza wszystkie pozycje jak się należy ale  nic nie działa. Regulowałem już linkę od tz sprzęgła 5 min ale to nic nie dało . Teraz linkę  całkowicie odłączyłem   .
      Wszystko działało bez zarzutów a teraz jest tak jak by cały czas sprzęgło było zaciągnięte 
      Problemem może być sprzęgło Wom ?  ( oglądaliśmy tarczę oraz łopatki były w dobrym stanie ) 
      Dziękuję za pomoc.   
×