Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał(a):

To nie to samo chyba

No i jaka dawka tej miedzi powiedzmy z asx? 

Oczywiście że nie to samo , ale za 400-450 zł masz worek siarczanu miedzi którym można opryskać 50 ha ,to wychodzi 9 zł /ha 

Robię tak już z 7 lat i mi to pasuje , taki mączniak czy jakieś zarodniki mączniaka  bije . Zresztą na mączniaka jeszcze nigdy nie stosowałem żadnych środków , więc albo nie mam z mączniakiem problemów , albo ten siarczan miedzi to niszczy , do tego dostarczam miedzi roślinie , więc ogólnie uważam to wszystko na +

Opublikowano
9 godzin temu, Roxer napisał(a):

Czy ktoś że wschodu Polski szykuje się już do siewu jęczmienia jarego? Spore ocieplenie na horyzoncie, pewnie będą warunki

Ja się nastawiam na weekend lub następny poniedziałek. KWS Premis i KWS Vermont 

Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał(a):

Oczywiście że nie to samo , ale za 400-450 zł masz worek siarczanu miedzi którym można opryskać 50 ha ,to wychodzi 9 zł /ha 

Robię tak już z 7 lat i mi to pasuje , taki mączniak czy jakieś zarodniki mączniaka  bije . Zresztą na mączniaka jeszcze nigdy nie stosowałem żadnych środków , więc albo nie mam z mączniakiem problemów , albo ten siarczan miedzi to niszczy , do tego dostarczam miedzi roślinie , więc ogólnie uważam to wszystko na +

To jaka dawke stosujesz na ha i ile wody? z czym mieszkasz w zbozach i rzepaku?

Opublikowano
16 minut temu, mysza103 napisał(a):

Może nie masz problemu z mączniakiem bo ja na wiosnę niemam, przestałem stosować morfoliny czy proquinazidy w pszenicy już nawet. Odmiana swoje robi też. 

Ile tej miedzi dostarczane? 

Ja daje w chelacie dr green 1-2kg i zamykam temat miedzi, potem uzupełniam tylko resztę czego brakuje. 

Teraz oglądałem to siarczanem czy chelat em nie zrobisz tego co systemiczną, ty robisz powierzchniowa ochronę na roślinie, a systemiczną krąży w tkankach rośliny. 

Opublikowano
3 minuty temu, ahten napisał(a):

To jaka dawke stosujesz na ha i ile wody? z czym mieszkasz w zbozach i rzepaku?

Dawka 0.4 % roztwór w 200 litrach . Troche się pomyliłem wychodzi ok 14 zł /ha , a w powyższym poście napisałem 9 zł 

A mieszan z innymi micro , bo ja to stosuję gdy jeszcze na inne opryski jest za wcześnie , jak by ciepo było jak zapowiadają to na pszenicę wjezdżam za 2-3  po 15 marca 

2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Może nie masz problemu z mączniakiem bo ja na wiosnę niemam, przestałem stosować morfoliny czy proquinazidy w pszenicy już nawet. Odmiana swoje robi też. 

Ile tej miedzi dostarczane? 

Ja daje w chelacie dr green 1-2kg i zamykam temat miedzi, potem uzupełniam tylko resztę czego brakuje. 

Teraz oglądałem to siarczanem czy chelat em nie zrobisz tego co systemiczną, ty robisz powierzchniowa ochronę na roślinie, a systemiczną krąży w tkankach rośliny. 

Tak siarczan miedzi ubije to co jest na powierzchni więc to taki czyściciel tego co jest na wierzchu po zimie , można powiedzieć że takie T0 czyszczące dające jeszcze miedz roślinie + inne składniki , ja daję jeszcze mangan 

Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A ile tam w litrze jest g? Bo napisane że 6% trza by jakoś to przeliczyć. 

1l - 1,23kg *6%= 0,0738kg

* 1,5l/ha =0,11kg Cu

Czyli 110g miedzi na hektar

Opublikowano
15 minut temu, lebek5 napisał(a):

Był efek? Z czego pofermet?

Z biogazowni, efekt jeszcze nie wiem stosuję pierwszy rok , ale widzę że coś dało pojawiło się tak jakby życie w glebie. Jeżeli ma parametry takie jak na papierze to jest nie zła dawka.

Opublikowano (edytowane)

Jaką zaprawa na jęczmień jary polecacie? Poza systivą, zastanawiam się nad beret star albo maxim power.

Edytowane przez ervyn
Opublikowano
16 minut temu, STIG13 napisał(a):

Nie porównujcie miedzi systemicznej do zwykłego nawozu bo to trochę inne światy 

A ty jakie produkty miedzi proponujesz? 

Asx wychodzi podobnie jak lonblue, a scudo już dosyć drogo. 

Opublikowano (edytowane)

https://agroprofil.pl/wiadomosci/uprawa/miedz-systemiczna-nowe-mozliwosci-w-ochronie-upraw/

https://scholar.google.com/scholar?hl=pl&as_sdt=0%2C5&as_ylo=2021&q=ochrona+miedź+&btnG=#d=gs_qabs&t=1740948690348&u=%23p%3D2GIKW2rE1vEJ

Siarczan miedzi może działać też grzybobójczo. Np w Yukonie jest m.in. trójzasadowy siarczan miedzi. Różne grzyby będą też różnie reagować na tą czy inną formę i na jej dawkę. Ale tu trzeba szukać doświadczeń albo nastawiać szalki a tego nikt nie zrobi. Diabeł tkwi często w szczegółach i prawie robi różnicę. Coś co niby jest podobne może różnie działać. Stosując miedź systemiczną bardziej patrzy się na działanie fungicydowe. Ale natura nie lubi próżni więc dobrze sprawdza się też w czyszczeniu chorób bakteryjnych o których większość myśli że nie istnieją. Ta forma wchodzi i jest przemieszczana po roślinie. Miedź powierzchniowa np tlenochlorek czy wodorotlenki dodatkowo po deszczach spływają i czyszczą życie glebowe. Na mączniaka lepszą robotę robi pewnie siarka. W skrócie. Nie chce mi się rozpisywać, szukajcie a znajdziecie.

59 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A ty jakie produkty miedzi proponujesz? 

Asx wychodzi podobnie jak lonblue, a scudo już dosyć drogo. 

Heptaglukonian miedzi lub lignosulfonian. Ale trzymał bym się heptaglukonianu. ION to miedź z siarką, ale trzymać się górnej dawki. Yukon też dobry produkt 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
13 minut temu, STIG13 napisał(a):

https://agroprofil.pl/wiadomosci/uprawa/miedz-systemiczna-nowe-mozliwosci-w-ochronie-upraw/

https://scholar.google.com/scholar?hl=pl&as_sdt=0%2C5&as_ylo=2021&q=ochrona+miedź+&btnG=#d=gs_qabs&t=1740948690348&u=%23p%3D2GIKW2rE1vEJ

Siarczan miedzi może działać też grzybobójczo. Np w Yukonie jest m.in. trójzasadowy siarczan miedzi. Różne grzyby będą też różnie reagować na tą czy inną formę i na jej dawkę. Ale tu trzeba szukać doświadczeń albo nastawiać szalki a tego nikt nie zrobi. Diabeł tkwi często w szczegółach i prawie robi różnicę. Coś co niby jest podobne może różnie działać. Stosując miedź systemiczną bardziej patrzy się na działanie fungicydowe. Ale natura nie lubi próżni więc dobrze sprawdza się też w czyszczeniu chorób bakteryjnych o których większość myśli że nie istnieją. Miedź powierzchniowa np tlenochlorek czy wodorotlenki dodatkowo po deszczach spływają i czyszczą życie glebowe. Na mączniaka lepszą robotę robi pewnie siarka. W skrócie. Nie chce mi się rozpisywać, szukajcie a znajdziecie.

Heptaglukonian miedzi lub lignosulfonian. Ale trzymał bym się heptaglukonianu. ION to miedź z siarką, ale trzymać się górnej dawki. Yukon też dobry produkt 

Yukon drogi produkt, 6l wpakować to bliżej 200zl na ha wychodzi już 😑

Opublikowano

Właśnie chodzi o zabieg czyszczący to solo wychodzi na to że się nie opłaca. 

Czy to się opłaci zejść 25% z fungicydu, dodając 2.5l yukona bo wyjdzie drożej finalnie. 

Opublikowano
10 godzin temu, kris7530 napisał(a):

Z biogazowni, efekt jeszcze nie wiem stosuję pierwszy rok , ale widzę że coś dało pojawiło się tak jakby życie w glebie. Jeżeli ma parametry takie jak na papierze to jest nie zła dawka.

Ja dałem po żniwach 42 tys pod gorzowska to aż czarna była 😂 u Mnie poferment robiony jest z gnojowicy świńskiej i kurzak dodawany 

Opublikowano
19 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Właśnie chodzi o zabieg czyszczący to solo wychodzi na to że się nie opłaca. 

Czy to się opłaci zejść 25% z fungicydu, dodając 2.5l yukona bo wyjdzie drożej finalnie. 

W zbożach nie mam doświadczenia zbytnio. W buraku lepszą to robi robotę niż solo chemia