Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie na 1 dawkę zastosowałem saletre zamiast saltrosanu ze względu na małą ilosc wody która jest i której ma byc malo w marcu u mnie. Czy zastosowanie na drugą dawke saletrosanu bedzie mialo sens jeśli chodzi o siarkę pomoże ona jeszcze? Rozumiem tez że musialbym podac go wcześniej niz przypuśćmy amonowa bo rozklada sie dłużej 

Opublikowano
12 godzin temu, alvaro2 napisał(a):

tak patrze ten trump to taki janusz z manhatanu jeden dolar dodaj jeden dolar to dwa i tyle chlopok prosty ja budowa cepa liczy sie piniądz i nic więcej

Nie do końca się zgodzę. Historycznie patrząc od ponad 100 lat USA naszą część Europy traktowała w ten sposób. Przypomnij sobie Paryż 1919 czy Jałtę 1945. Zawsze byliśmy dla nich na bocznym torze i załatwiali sobie interesy ponad naszymi głowami. Przypomnij sobie jak Obama ugiął się pod presją Putina w sprawie tarczy antyrakietowej. 

28 minut temu, rseba7745 napisał(a):

Witam mam pytanie na 1 dawkę zastosowałem saletre zamiast saltrosanu ze względu na małą ilosc wody która jest i której ma byc malo w marcu u mnie. Czy zastosowanie na drugą dawke saletrosanu bedzie mialo sens jeśli chodzi o siarkę pomoże ona jeszcze? Rozumiem tez że musialbym podac go wcześniej niz przypuśćmy amonowa bo rozklada sie dłużej 

Teoretycznie lepiej jakbyś dał najpierw Saletrosan, ale jeśli nie było wody to dobrze zrobiłeś dając saletrę. Jeżeli boisz się że będą niedobory siarki to daj na N2 Saletrosan. A rozsyp tak żeby była woda do rozpuszczenia. 

Opublikowano
14 godzin temu, alvaro2 napisał(a):

tak patrze ten trump to taki janusz z manhatanu jeden dolar dodaj jeden dolar to dwa i tyle chlopok prosty ja budowa cepa liczy sie piniądz i nic więcej

Dokładnie. Amerykanie mieli pilnować pokoju na Ukrainie i wysyłać im broń a Europa robić interesy z Rosją i z Ukrainy zrobić zagłębie do produkcji bez norm i ograniczeń. Ten trump to jest jednak frajer że w to nie poszedł…

Opublikowano
6 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam pierwszy raz jęczmień. Jak według ciebie wizualnie wygląda? 

Tak jak kolega pisze - wygląda ok, zrobi się ciepło to powinien zacząć zmieniać kolor.  

Opublikowano

Muszę jutro kupić jęczmień jary. Lokalnie mam do wyboru: Tilmor, Soldo, Flavour. Ewentualnie coś ze sklepów internetowych. Co polecacie? Ktoś miał ten Tilmor?

Opublikowano
21 minut temu, polskatk napisał(a):

@usieq96 daj znać jaka gleba i czy chcesz ten jęczmień na paszę w gospodarstwie czy na handel. 

II/III ciężka pH 6,5-6,6 część na paszę dla kur i gołębi a reszta na chlewnie do wujka. Dobrze gdyby wąsy dobrze odpadały. Kilka lat temu miałem na jednej działce Ella i plon 6,95

Opublikowano
56 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jaki produkt i kiedy zrobić. Nigdy nie stosowałem 🤔

Wcale tak tanio nie wychodzi ta miedź 

Np. Miedź systemiczna z ASX, Scudo, IonBlue (ale tylko w maksymalnej dawce). Ważne żeby 2-3 dni nie było przymrozków, a najlepiej jakby w nocy było około 3-4 stopni. Najlepiej około 150-170 l wody na hektar. 

Przetestuj na kawałku i zrób kontrolkę.

33 minuty temu, usieq96 napisał(a):

II/III ciężka pH 6,5-6,6 część na paszę dla kur i gołębi a reszta na chlewnie do wujka. Dobrze gdyby wąsy dobrze odpadały. Kilka lat temu miałem na jednej działce Ella i plon 6,95

Wziąłbym Flavour albo Tilmor. 

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, polskatk napisał(a):

Np. Miedź systemiczna z ASX, Scudo, IonBlue (ale tylko w maksymalnej dawce). Ważne żeby 2-3 dni nie było przymrozków, a najlepiej jakby w nocy było około 3-4 stopni. Najlepiej około 150-170 l wody na hektar. 

Przetestuj na kawałku i zrób kontrolkę.

Wziąłbym Flavour albo Tilmor. 

Do tego dorzucić siare w płynie albo w proszku. Ja tak jade na rzepak i jeczmien. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 15:20, Raptus902 napisał(a):

Na tym agrometo robią sobie chyba jaja od soboty już ciepło a tu nadal mapa się wgl sie nie zmienia.

No a co ma się zmieniać ? jak od 1 marca można wszędzie i wszystko na legalu dawać  więc póki co ostatnia aktualizacja jest z 28 lutego i tyle w temacie 

2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Jaki produkt i kiedy zrobić. Nigdy nie stosowałem 🤔

Wcale tak tanio nie wychodzi ta miedź 

To się stosuje siarczan miedzi i już wówczas się robi tanio

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Siarczan miedzi nie da Ci takiego efektu jak miedź systemiczna. Jak ktoś chce tak robić to niech lepiej odpuści i poczeka na T1. 

EDIT

Albo inaczej. Jak macie jakąś większą działkę z jęczmieniem ozimym, np. 3 hektary, to podzielcie ja na trzy równe części. Na jednej zróbcie zabieg miedzią systemiczną, na drugiej siarczanem miedzi, a na trzeciej części zostawcie kontrolkę. I po czasie ocenicie efekty. 

Edytowane przez polskatk
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

No a co ma się zmieniać ? jak od 1 marca można wszędzie i wszystko na legalu dawać  więc póki co ostatnia aktualizacja jest z 28 lutego i tyle w temacie 

To nie to samo chyba

13 minut temu, polskatk napisał(a):

Siarczan miedzi nie da Ci takiego efektu jak miedź systemiczna. Jak ktoś chce tak robić to niech lepiej odpuści i poczeka na T1. 

EDIT

Albo inaczej. Jak macie jakąś większą działkę z jęczmieniem ozimym, np. 3 hektary, to podzielcie ja na trzy równe części. Na jednej zróbcie zabieg miedzią systemiczną, na drugiej siarczanem miedzi, a na trzeciej części zostawcie kontrolkę. I po czasie ocenicie efekty. 

No i jaka dawka tej miedzi powiedzmy z asx?