Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie mam takie pytanie czy jak zasieje w tym tygodniu jęczmień to coś z tego bedzie czy lepiej dać sobie spokój ? Wczesniej nie dałem rady zasiac bo mokro było a pole nie drynowane dzięki za odpowiedz

Opublikowano

Witam , mam problem , otóz jeczmien bardzo ładnie powschodził a teraz uscha , końcówki robią się suche ,na całym polu , ph gleby było niskie ale przed siewem dawałem 3,5 tony wapna na 3, 5 ha ,wiem ze mało ale srodki mi nie pozwalały:( ..Da się to jeszcze uratować?, jakieś porady bym prosił...

Opublikowano

nie mam doświadczenia w słabych glebach i mam teraz jęczmień na 5 klasie kawałek dostał po około 150 kg saletrzaku przed siewem rośnie już w 3 listek i lepiej dać jeszcze ze 100 kg saletry i 50 kg mocznika dolistnie czy to za dużo?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kiedy padał u ciebie deszcz? U mnie też powoli zaczyna usychać z braku wody :(

Gość marekfarmer
Opublikowano

U mnie także schnie deszczu to ja nie pamiętam jeszcze tej wiosny jakieś parę kropel spadło i to wszystko. Jak masz możliwość to nawadniaj. Te deszcze tak zapowiadają ale gdzie one są rok temu podobnie było tylko że rośliny były już rozkrzewione

Opublikowano

też się zastanawiam i chyba jak ma dwa liście to jeszcze za mało by zmagazynować jakieś ilości mocznika,zresztą ziemia nie zakryta to więcej na glebe spadnie, ja czekam na czwarty listek

Opublikowano

Własnie jestem po zabiegu , dałem dolistny nawóz i srodek na rdze i septorioze , zobaczym co sie bedzie działo ... (yara Vita i propico 250 ec)

Opublikowano

Mam podobny problem, tyle że u mnie deszczu było pod dostatkiem, do tej pory ziemia przesycha.

Na polu są wysepki takich objawów - kilka, kilkanaście. Co to może być? U was tak samo wygląda?

Co do pola to świeżo kupione o pH ani reszcie niczego narazie nie wiem. Tylko klasę IIIb.

aed2e90e6ae38.jpg

Opublikowano

Witam .Panowie. Mam pytanie mianowicie. Czy jest sens teraz siac jeczmien jary? czy juz nie wyjdzie? Lub ewentualnie mieszanka owies jeczmien i pszenica?

Gosc chce mi oddac teraz pole w dzierzawe i nie wiem czy brac. Co Wy na to?

Opublikowano

koledzy mam następujący problem zasiałem jęczmień jary 19 kwietnia gdy wschodził było wszystko ok natomiast obecnie zrobił on się strasznie zółty i nie wiem co robić co zastosować przedsiewnie dostął on 100 kg polifoski, 100, saletry i 50 kg saletrzaku prosze o pomoc :)

Opublikowano

mój wyglada podobnie tylko całe pole dałem 200 kg saletrzaku pod korzeń ale na wiosnę dałem 12 rozrzutników obornika może za duzo azotu i zrobił się zółty ? co mogę zastosować teraz ?

Opublikowano

o dołącze się do pytania posiałem jęczmień jary suweren około 6 kwietnia na polu był poplon z żyta ale przyorany razem z obornikiem na wiosne pod korzeń 200 kg saletrzaku ładnie powschodził a teraz od jakiegoś tygodnia całe pole zółte postaram się dziś zrobić zdjęcia i wstawić czy może za duzo azotu jak tak to jest jakas szansa na uratowanie go ?

Opublikowano

Co roku, czy to oziminy czy jare, mam problem na dwóch stanowiskach ze złocieniem polnym. Żaden ze środków w etykiecie nie ma wpisanego tego chwasta. Może ktoś ma doświadczenia jak go zwalczyć? Zastanawiam się czy jedynym rozwiązaniem nie jest randapowanie ścierniska po zbiorach.