Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, jajanek1 napisał:

Tomek90 

czytać się naucz z nie sap !!

jak by wliczył to by mu minus wyszedł więc nie wliczył

dla takiego ekonomisty jak ty to może i jeden chu... czy  policzy w jeczmieniu czy w rzepaku PK

mnie uczyli inaczej , moze dlatego się czepiam

To idz opierdol babe ze szkoły ze ch*jowo nauczyła liczyć 🙂

Tak na poważnie robię tak samo i nie widzę problemu. 

A ty sobie rozbijaj polifoske na 2 części. 

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, jajanek1 napisał:

Tomek90 

czytać się naucz z nie sap !!

jak by wliczył to by mu minus wyszedł więc nie wliczył

dla takiego ekonomisty jak ty to może i jeden chu... czy  policzy w jeczmieniu czy w rzepaku PK

mnie uczyli inaczej , moze dlatego się czepiam

A co za różnica kiedy to policzył jak w portfelu po 2 latach zostaję mu tyle samo.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, jajanek1 napisał:

na szybko liczac te 10 ton jęczmienia  byś sobie za te pieniadze które wydałeś na koszty kupił i jeszcze by zostało

po rzepaku takie koszty na jęczmień to nieporozumienie

5 ton powinno  być bez nawozu i oprysków , a 7 ton jak byś 200 saletry rzucił wczesną wiosną

taaaaaaaaaaaa  robi !!!!! rozlużnia stolec po sprzedaży hahah bo na koszty brakło

Jednak poważnie idz opierdol tego nauczyciela 🙂

12 godzin temu, poosa21 napisał:

U mnie robię podobnie, 3x fungi i 130kg N. Mam pytanie, w jakiej formie chcesz podać azot jesienią.

Jakie gleby, jaki plon? 

12 godzin temu, yacenty napisał:

3x fungicyd,

Azot to zależy na jakim stanowisku. U mnie idzie po rzepaku to ograniczam azot do 120kg, ale znam takich co dają nawet 150kg N na słabszych stanowiskach.

Bardzo mocne skracanie R1 - Tu nie ma sie co szczypać i 0.6 moddusa to jest minimum, już nawet widze opracowania ze idzie 0.9l moddusa w dawce dzielonej przy R1. R2 też trzeba dać.
U mnie w tym roku poszło 0.6l moddus i 0.5kg medax maxu, a i tak się przechulił na koniec czerwca, ale 10+ odhaczone.

Bardzo mocno przypilnuj robaki jesienią.

Z dobrych rad - ogranicz do niezbędnego minimum DFF jesienią, bo jęczmień ozimy nie przepada za DFF, niby to tylko drobne fito, niby odrabia straty później, ale ja w to nie wierze.

Ja się staram ograniczyć DFF do 50g.

Na próbę możesz zrobić azot x3 - wtedy pierwszą dawkę robisz jesienią.

Ja w tym roku wracam do tego patentu z podaniem azotu jesienią. Wtedy będzie 3x40kg czyli 3x 100l rsm32.

Siej go późno - tak, jak wczesną pszenicę, czyli w naszych realiach jest to ostatni tydzień września / pierwszy października.

Obsada - w teorii 300 roślin na metr, ale w tym roku miałem 250 byle jak posiane, bo jeszcze miałem źle ustawiony siewnik a i tak na koniec dnia 10t zebrane.

Warto ale to już zostawiam ci pod rozwagę doprawić sobie nasiona systivą, bo jęczmień już jesienią lubi sie zrobić rudy. Systiva nie rozwiąże problemu w 100% ale na tyle, że nie trzeba robić jesiennego zabiegu T0.

Jak znajdę chwile to wypluje swoją kartę pola, ale póki co totalny brak czasu.

Aha, w jęczmieniu nie trzeba się podniecać podstawą źdźbła, jeśli posiejesz na przyzwoitym stanowisku to ten problem występuje mega rzadko - ale jak wspomniałem u mnie jęczmień idzie po rzepaku.

Podlaskie to gdzieś 10 września, u nas późne siewny nie bardzo, tak jak u @ZELKOW

Te dzielenie azotu wyjdzie znacząco na plus?? 

• Sad 1
Opublikowano
45 minut temu, Tomek90 napisał:

Podlaskie to gdzieś 10 września, u nas późne siewny nie bardzo

Mów za siebie ja też z podlaskiego i jęczmień sieje wszystko po kukurydzy na kiche więc na ogół jest to koniec września albo i październik początek przy nawale pracy

Opublikowano
4 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Mów za siebie ja też z podlaskiego i jęczmień sieje wszystko po kukurydzy na kiche więc na ogół jest to koniec września albo i październik początek przy nawale pracy

I jaki plon zbierasz z takiego siewu? 

Jaki region? 

Opublikowano
49 minut temu, Tomek90 napisał:

🙂

Jakie gleby, jaki plon 

Klasa IIIb i IVa przedplon rzepak w tym roku 8t, w zeszłym roku na słabszej glebie miałem 9,5t przy takim samym nawożeniu i ochronie. Ale nie mogę w tym roku narzekać na plon bo w porównaniu z innym rolnikami nie wygląda tak słabo.

Opublikowano
59 minut temu, poosa21 napisał:

A co za różnica kiedy to policzył jak w portfelu po 2 latach zostaję mu tyle samo.

chłopie liczy ile zarobił na jęczmieniu ,  nie policzył że dał 2 x tyle polifoski pod rzepak z myślą o tym że pod jęczmień nie da bo dał dużo pod rzepak ,  według mnie to nie halo !!! ale w sumie mi to lata

to że ty uważasz że dobrze liczy twoja sprawa , z tego co pamiętam  to podobnie liczysz korzyści z bycia watowcem WYDOJONY ale szczęśliwy bo policzyć nie potrafi 🤠

• Haha 1
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Trzeba spróbować na raz, może z ureaza. 

jęczmień lubi azot na jesień bo lepiej się ukorzenia, ja ze względu na ilości zaczynam siać 5 września już tylko obsadę ograniczam o 30%, jak masz super stanowisko to w tym roku dwurzędówka na 4a ciut 5 albo bardziej 4b i średnia 9t, ale to trzeba mieć dopieszczone pole jęczmień nie lubi braków składnika w glebie zresztą jak wszystko

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, poosa21 napisał:

Klasa IIIb i IVa przedplon rzepak w tym roku 8t, w zeszłym roku na słabszej glebie miałem 9,5t przy takim samym nawożeniu i ochronie. Ale nie mogę w tym roku narzekać na plon bo w porównaniu z innym rolnikami nie wygląda tak słabo.

Czyli takie lepsze gleby moje. 

Ja mam mozaiki od 3a do 5. 

Jakie odmiany? 

10 minut temu, pawlak2507 napisał:

Okolice łomży

Zaraz znowu mnie tu za to zlinczują, w tym roku na VI klasie 4 tony a na IV i V klasie 8 ton

Plon ładny, gnoju pewnie oporowo. Jakie odmiany? Ja bliżej wschodu. 

Opublikowano

od czego ci się zbiera na wymioty ???????????   pier**lisz bajki zgarniasz kase za reklame a te przydupasy ci wchodzą w dupe !!!!

masz jaja to się przyznaj że sam siebie oszukujesz , bo się wynik końcowy nie zgadza !!!

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, ZELKOW napisał:

jęczmień lubi azot na jesień bo lepiej się ukorzenia, ja ze względu na ilości zaczynam siać 5 września już tylko obsadę ograniczam o 30%, jak masz super stanowisko to w tym roku dwurzędówka na 4a ciut 5 albo bardziej 4b i średnia 9t, ale to trzeba mieć dopieszczone pole jęczmień nie lubi braków składnika w glebie zresztą jak wszystko

Jakie odmiany siejesz? 

Czyli dajesz azot na jesień? 

A jak w porównaniu do spirelli? 

2 minuty temu, jajanek1 napisał:

od czego ci się zbiera na wymioty ???????????   pier**lisz bajki zgarniasz kase za reklame a te przydupasy ci wchodzą w dupe !!!!

masz jaja to się przyznaj że sam siebie oszukujesz , bo się wynik końcowy nie zgadza !!!

Nie od zawsze reklamy, ale od dawna. Nie podoba się to po ch*j siedzisz. 

Byłeś u tego nauczyciela? 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Czyli takie lepsze gleby moje. 

Ja mam mozaiki od 3a do 5. 

Jakie odmiany? 

Plon ładny, gnoju pewnie oporowo. Jakie odmiany? Ja bliżej wschodu. 

Obornik co 3 lata ale niedużo go mam za to gnojowica oporowo, i odmiana w tym roku Aleksandra była 

10 minut temu, yacenty napisał:

@Tomek90 nie karm już tego trolla, bo zbiera mi się na wymioty.

A ciebie coś boli czy jak? 

• Root Admin
Opublikowano

Wątroba jak czytam niestworzone historie jakichś internetowych troli, którym się wydaje ze cokolwiek wiedzą na mój temat, a w rzeczywistości o sobie nic nie powiedzieli, poza "mądrościami życiowymi"

Opublikowano
Tomek90 napisał:

1 minutę temu, ZELKOW napisał: jęczmień lubi azot na jesień bo lepiej się ukorzenia, ja ze względu na ilości zaczynam siać 5 września już tylko obsadę ograniczam o 30%, jak masz super stanowisko to w tym roku dwurzędówka na 4a ciut 5 albo bardziej 4b i średnia 9t, ale to trzeba mieć dopieszczone pole jęczmień nie lubi braków składnika w glebie zresztą jak wszystko

3 odmiany do tej pory, Sandrę dwurzędówka łatwo się młuci, Titus szesciorzędowy jedna ze starszych odmian nigdy nie zawodzi i w sumie bardzo dobrze się na piachu sprawdza, Lg Veronika wielorzędówka lepsza na lepsze gleby, wielorzędowe odmiany mają duży potencjał plonowania o ile wody nie braknie bo jeśli braknie to schodzą mocno z gęstości, Sandra bardzo nie schodzi i można pchnąć ja spokojnie na konsumpcję, a i ja ze względu na to że sieję na 4-5 kl to nie skracam jęczmieni, na 3kl zalecane na tych słabszych przy tych suszach odradzam

Opublikowano

Spirella stestowana w tym roku idzie na czarnoziem da się z niej wykręcić 9-10t ale na glebach gdzie wody w opór i wychodzi max tydzień po jęczmieniu, a w jęczmieniu możesz nawet 100 saletry na jesień rzucić po wschodach