Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

7 dni po oprysku fraxialem można już jechać bez obaw siarczanem z mikro i modusem ?

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Wczoraj zrobiłem zabieg Priaxorem 0,9l/ha i 0,6 cyperkil.

Faza od połowy liścia flagowego do widocznych ości.

Opublikowano

Ja na T2 dam po 125g azoksystrobiny i tebukonazolu bo jak na razie brak chorób,zobaczymy czy mączniak nie wyskoczy po tych deszczach.Dodam Karate .W jęczmieniu dopiero flagowy wychodzi 

Opublikowano

Ja nie wiem czy cokolwiek będę jeszcze dawał na jary jęczmień... T1 zrobiłem 18 maja, (Tilt i Mirage + Moddus + Bi58), szkoda mi już go gnieść a przecież w połowie czerwca nie będę pryskał...

Opublikowano (edytowane)

Ja dziś jechałem flavour modussem A tu już liść flagowy i ciekawe co to teraz z tego będzie ?

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Ja chyba tak jak @michal_19 pozostanę tylko przy T1, chyba, że będzie inwazja skrzypionek czy jakiś innych szkodników to opryskam.

Opublikowano

To fakt, jeszcze kto wcześnie zasiał i rzucił nawozu to w ogóle petarda. Oby woda była i go nie położyło to będzie cacy.

Opublikowano

Ja 16 marca siałem a za miedzą siał gościu później ale nie wiem dokładnie kiedy, wujek, który obok tych pól mieszka mówił że jakoś ostatnie dni marca chyba. Różnica gołym okiem, duża część tego jęczmienia wyszła z ziemi dopiero po opadach na początku maja. Mój jęczmień do kolan a tego gościa trochę za łydkę, wiem, że kiepskie porównanie bo każda odmiana jest inna no ale różnica jest. U mnie liść flagowy a tam to może podflagowy na lepszych roślinach wyszedł.

Opublikowano

Panowie a co zrobić z samosiewami pszenżyta w j.ozimym,jest tego bardzo dużo,do tego po pszenżycie Probus która jest niską odmiana i nie idzie tego wyciąc.Prysnąć glifosatem przed zbiorem? Jęczmień odmiana Kws Kosmos brany z centrali i chcę nim posiać w tym roku

Opublikowano

Ja dzisiaj poleciałem siarczan magnezu, azoksystrobina, Tebukonazol, Yara Vita zboże, dimetoat i to chyba ostatni zabieg . W pełni wykształcony liść flagowy w tej chwili , zastanawiam się tylko czy nie dać jeszcze cerone bo wygląda bardzo mocno

Opublikowano

po oprysku odpada do siewu? musisz wyciąć. jak oceniasz tą odmianę też mam 1 ha u siebie i u mnie trochę za rzadki bo redukował pędy bo wgl na wiosnę deszczu nie było nawóz długi czas leżał dopiero po pierwszych deszczach trochę ruszył 

Opublikowano

Teoretycznie odpada. A praktycznie... Trzeba zrobić próbę kiełkowania i wszystko wiadomo. Łubin nie raz się pryskało glifo przed zbiorem jak ziele wywaliło i rósł na drugi rok.

Opublikowano
10 minut temu, simson2812 napisał:

po oprysku odpada do siewu? musisz wyciąć. jak oceniasz tą odmianę też mam 1 ha u siebie i u mnie trochę za rzadki bo redukował pędy bo wgl na wiosnę deszczu nie było nawóz długi czas leżał dopiero po pierwszych deszczach trochę ruszył 

Chodzi mi o to że pewnie nawet po glifosacie niektóre ziarniaki pszenżyta zostaną 

Opublikowano

Raczej nie powinny. Chyba że ta odmiana jest fest późna. Raz mi wywaliło żyto w jęczmieniu to żyto dosłownie zielone, a jęczmień do koszenia.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mój jęczmień jary dostał mało azotu i jest ładny ale kolor ma jasno zielony, można go czymś jeszcze teraz odżywić ? Ma już wykształcony w pełni liść flagowy a w niektórych miejscach powschodził nie tak dawno ze względu na suszę 

Wczoraj kroiłem Axial na chwasty

Edytowane przez iwanek7
Opublikowano
16 godzin temu, drobny napisał:

Panowie a co zrobić z samosiewami pszenżyta w j.ozimym,jest tego bardzo dużo,do tego po pszenżycie Probus która jest niską odmiana i nie idzie tego wyciąc.Prysnąć glifosatem przed zbiorem? Jęczmień odmiana Kws Kosmos brany z centrali i chcę nim posiać w tym roku

Po co się męczyć, wydawać kolejne pieniądze, nie być pewnym czy podziała, a jak podziała to nie wiadomo czy jęczmień będzie nadawał się do siewu. Ja bym po prostu zostawił i kupił znowu z centrali ale z innej firmy

Opublikowano
Dnia 3.06.2020 o 23:19, zdzichu124 napisał:

Ja dzisiaj poleciałem siarczan magnezu, azoksystrobina, Tebukonazol, Yara Vita zboże, dimetoat i to chyba ostatni zabieg . W pełni wykształcony liść flagowy w tej chwili , zastanawiam się tylko czy nie dać jeszcze cerone bo wygląda bardzo mocno

Jakie dawki fungicydow? 

Opublikowano

Wczoraj w Elli sianej 16.03 zaczynało być widać pierwsze ości. Bardzo wcześnie mi się wydaje, żniwa wczesne w tym roku chyba będą... Prawie wszystkie pszenice już wykłoszone na polach