Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

łączyłem i nic złego się nie działo a wręcz pomogło.Dawka saletry wapniowej płynnej była 5 l na hektar i siarczanu magnezu 5 kg na 100 l wody

Saletra wapniowa płynna? Ja kupiłem ale w postaci takich płatków (sprzedawane normalnie w workach 25kg). I się teraz głowie ile jej dać doradzili mi 6kg na hektar u mnie to by wychodziło 9kg na 400 litrów wody, nie będzie to za duże stężenie? 

Opublikowano (edytowane)

łączyłem i nic złego się nie działo a wręcz pomogło.Dawka saletry wapniowej płynnej była 5 l na hektar i siarczanu magnezu 5 kg na 100 l wody

Saletry wapniowej nie powinno się łączyć z siarczanem magnezu gdyż istnieje możliwość strącenia trudno rozpuszczalnego siarczanu wapnia już na etapie rozpuszczania nawozów (zależnie od ilości użytych soli). Nawet jeśli to nie nastąpi, to przyswajalność kationów wapnia i anionów siarczanowych będzie znikoma (roślina będzie mogła wykorzystać jedynie magnez i azotany, siarczany tylko w przypadku użycia stechiometrycznie większej ilości siarczanu magnezu w stosunku do azotanu wapnia).

Edytowane przez metrax12
Opublikowano

Witam!

Temat już dość długi i pewnie nie będę pierwszy, który o to pyta.

Co plecacie za fungicyd na jęczmień jary Eunova, po pszenżycie i poplon gorczycy, gleby ciężkie.

Będę wdzięczny i pozdrawiam :)

Opublikowano

czy u was jeczmien tez sie nie równo kłosi, na czesi pola juz caly kłos na wierzchu ,a na czesci  dopiero osci

co polecicie na plamistosc siatkowata w jarym?

Opublikowano

Saletra wapniowa płynna? Ja kupiłem ale w postaci takich płatków (sprzedawane normalnie w workach 25kg). I się teraz głowie ile jej dać doradzili mi 6kg na hektar u mnie to by wychodziło 9kg na 400 litrów wody, nie będzie to za duże stężenie? 

stosowałem tylko taką w płynie.Z saletrą workowaną nie miałem styczności.

czy u was jeczmien tez sie nie równo kłosi, na czesi pola juz caly kłos na wierzchu ,a na czesci  dopiero osci

co polecicie na plamistosc siatkowata w jarym?

Soligor,duett star z prochlorazem,fandango,capalo,wirtuoz i najbardziej skuteczny boggie

Opublikowano

Saletry wapniowej nie powinno się łączyć z siarczanem magnezu gdyż istnieje możliwość strącenia trudno rozpuszczalnego siarczanu wapnia już na etapie rozpuszczania nawozów (zależnie od ilości użytych soli). Nawet jeśli to nie nastąpi, to przyswajalność kationów wapnia i anionów siarczanowych będzie znikoma (roślina będzie mogła wykorzystać jedynie magnez i azotany, siarczany tylko w przypadku użycia stechiometrycznie większej ilości siarczanu magnezu w stosunku do azotanu wapnia).

Dwa lata do tyłu dawałem na jęczmień jary w fazie krzewienia saletrę wapniowa w płynie z ekoplonu 3l+ mocznik+ siarczan mg jednowodny+ kristalon zielony i fekt był tragiczny- spalony jęczmień!!! Myślę że to od połączenia saletry wapniowej z siarczanem i również z fosforem z kristalonu.

W tym roku mam zamiar stosować saletrę wapniową płynną samą bez żadnych dodatków typu mocznik, siarczan, odżywki itp.

To jest informacja z etykiety saletry wapniowej płynnej - "Nie należy mieszać saletry wapniowej z nawozami zawierającymi siarczany, fosforany i w roztworach stężonych."

Opublikowano

Panowie mam problem z jęczmieniem otóż jest już w fazie drugiego kolanka a skubany zaczyna wylegać miejscami niestety zbyt gęsto posiałem 200 kg na ha. Na dodatek tydzień temu dałem 0.8 medaxu ale widocznie nie pomaga moge go czyms jeszcze skrócić żeby do żniw jakoś ustał. Dostał pod korzeń 25 ton pomiotu kurzego 150 saletrzaku i w trakcie krzewienia 150 saletry ??

Opublikowano (edytowane)

Cerone 

Dwa lata do tyłu dawałem na jęczmień jary w fazie krzewienia saletrę wapniowa w płynie z ekoplonu 3l+ mocznik+ siarczan mg jednowodny+ kristalon zielony i fekt był tragiczny- spalony jęczmień!!! Myślę że to od połączenia saletry wapniowej z siarczanem i również z fosforem z kristalonu.

W tym roku mam zamiar stosować saletrę wapniową płynną samą bez żadnych dodatków typu mocznik, siarczan, odżywki itp.

To jest informacja z etykiety saletry wapniowej płynnej - "Nie należy mieszać saletry wapniowej z nawozami zawierającymi siarczany, fosforany i w roztworach stężonych."

Ok dzięki za radę, jak tylko przestanie padać to jadę z tą saletrą wapniowa solo w dawce 3 kg na hektar 

Edytowane przez macio9554
Opublikowano

Ile tego cerone na ha dać nie spale jeczmienia jezeli tydzień wcześniej dałem medax ??

Opublikowano

Witam. Czy stosował może ktoś Lintur plus axial w jęczmieniu jarym w jednym zabiegu? Podobno można mieszać te środki, ale już sam nie wiem czy pryskać razem czy osobno?

Opublikowano

A kiedy powinna pojawić się flaga, podniesie sie w miejscach gdzie się kładzie ??

Opublikowano (edytowane)

Witam. Potrzebuję porady od osób bardziej doświadczonych w uprawie jęczmienia. Sprawa wygląda tak: Siew 7.IV. Ilość ok 190-200 kg/ha. Pod korzeń 300 kg potafoska i 200 kg salmag 27%. Następnie na 3-5 liści poszło 220 kg rsm 32. Teraz pytanie co dalej planuje jutro prysnac Mustang forte i później puma na owies głuchy. Do tego że dwa razy dolistnie mocznik + odżywki. Nie wiem tylko czym i w jakich terminach prysnac na grzyba i antywylegaczem. Będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam.

Edytowane przez panRys87
Opublikowano

a jakie dawki stosujesz?

Tak jak zalecają, ja daje po 140gr linturu i 0.9 l axiala na 300l wody i to na 1ha starcza akurat. Rozpuszczam lintur w bańce 10l i wleje w opryskiwacz do połowy napełniony to wymiesza potem axial i doleje wody wymiesza i w pole.