Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie brzmi - czy nie bardziej opłaca się zasiać pszenżyto i nie jeżdzić jesienią 2 czy 3 razy w pole?  ;)  jeczmien jest fajną rośliną bo pozwala na lepszą organizacje pracy w czasie siewów i w żniwa, zazwyczaj pzreznaczony jest na pasze - powinno go byc conajmniej 15% w paszy dla świn ... ale jesli go nie bedzie to przeciez też urosną.. a nie jest powiedziane że jak by zamiast jęczmienia było pszenżyto w dawce pokarmowej, to świnie będą gorzej rosnąć...   cała przewaga jęcznienia polegała na tym że własnie jest rośliną w której robi się mało zabiegów..

jakiś czas temu ogladalem taki film Interseellar -była tam taka sytuacja że rośliny wymierały z powodu chorób - w filmie została już tylko kukurydza, ale ją też brała ta choroba już i dlatego musieli szukać innej planety do życia... hehe widze że zaczyna się to od jęczmienia ;p zaraz będzie też w pszenicy, bo ją podobno też może ta żółta karłowatośc łapać ;)  

Opublikowano

teraz to się cuda dzieją z tymi zbożami.. ja też pierwszy raz zasiałem 6 ha żeby żniwa rozłożyć troszke.... ja już na grzybka dałem i mikro i 120 N i nie ciekawie było. byłem 3 dni temu i był marny i nie nadawł się jeszcze do skracania a dzisiaj go oglądałem to już najwyższa pora na oprysk bo kolanko jest 2-3 cm nad węzłem... szybko go ruszyło... tylko że rośnie nierówno, takimi kępkami i nie zaszkodzi tym mniejszym gdzie kolanko jest np 0,5 cm nad węzłem ? proszę o odpowiedź bo jak coś to jutro bym prysnął 0,3 moddusa i 1 l ccc - może to być ?

Opublikowano

mi tez odradzali stosować ccc na jęczmien, aczkolwiek dawałem kilka razy 0,8lccc +0,3moddusa i nic się nie działo nigdy. Dla pewnosci lepiej dac 0,5l moddusa i bez ccc. Niby na etykiecie jest że ccc z moddusem tylko w pszenicy, ale pszenzyto też można bez pzreszkód pryskać takim mixem chyba ?

Opublikowano

Panowie a mogę Linturem prysnąć jęczmień który już dawno przestał się krzewić? Wcześniej było zimno więc by nie działał a teraz już jest duży na jednym kawałku. A znowu na dwóch kawałkach jest porażony jak u wielu forumowiczów i też nie wiem czy można by pryskać bo przecież pisze że na chore rośliny nie wolno.

Opublikowano

Ulan

a ty gadasz o jarym czy ozimym? Ja wolę zasiać jęczmień jary, jeden zabieg na grzyba, raz skrócisz i masz 7t/ha a pszenżyto 2 zabiegi, sarny zeżrą zimą, teraz u mie mączniak dusił dopiero wczoraj wyjechałem z zabiegiem bo mrozy, takie koszty a nie będzie więcej niż 7t/ha, to będzie huk, a jakie nakłady, większe wymagania pokarmowe,   -_-

żywieniowcem nie jestem, ale nie wyobrażam sobie żeby paszę mieszać dla kabanów bez jęczmienia na samej pszenicy i śrucie sojowej  :huh:

a ja w tym roku będe miał taki jęczmień że boję się żeby nie leżał, kiedyś ojciec siał ozimy ze względu bo zboża brakowało wcześniej skoszone, ale to mija się z celem, tym bardziej widzicie jak to wszystko wygląda, u mnie w okolicy wszędzie taka gimela ten jęczmień,  

A mi doradca powiedział odnośnie pszenżyta, że mam chrobry z jesieni (mączniak prawdziwy, i łamliwość podstawy źdźbła) i powinienem prysnąć z jesieni, jakbym miał jęczmień ozimy to bym tak zrobił 

A co to jest za choroba w tym jęczmieniu septorioza czy pleśń śniegowa? U jednego też tak pszenica placami wyginęła 

Opublikowano

Ja na jesień dałem dursban 0,6 i tebukonazol 250 0,6 bo ciepło było jęczmień przezimował w 99%. Jeden zabieg na mszyce wystarczy tylko trzeba go zrobić w odpowiednim terminie. 

Opublikowano

ogar118 a w jakim terminie robiłeś tan zabieg jesienią ?  

dawid3p - musisz mieć dobre ziemie że u Ciebie jary daje takie plony. Ja mam gleby 3-6 klasa i niestety jare zazwyczaj się nie udają (no chyba że jest taki mokry rok jak zeszły). 4 t/ha rzadko kiedy przekraczalem na jarych roślinach, a oziminy dają 7-8ton.. a już w szczegolnosci kiedy przyjdzie suchy rok to różnica jest widoczna... a bieżący nie wiadomo jeszcze jaki będzie bo póki co to sucho jak ch..  

Opublikowano

kolego zregenerowana częściowo  dziś jeszcze poszedł oprysk na grzybka z mocznikiem i siarczanem  saletra już 2 razy tylko nie wiem czy koszty się zwrócą ale wg. mnie to posiałem zbyt gęsto