Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to ccc na jeczmien jary to Regulator 620sl stosowało sie to w 3-5 lisci jak pamietam ale efekt jka był to słaby bo kiedy pierwszego roku jak zaczynałem zabawe z antywylegaczami to nim pryskałem i prawie 3 ha mi poległo w 80% za gesto zasiany

Opublikowano

W ostatnim roku nie zauwarzylem skrocenia klosa. Moze dlatego ze byla niepelna dawka etefonu albo dzieki dostatkowi wilgoci. Plon wizualnie dobry, wagowo to nie wiem bo jeszcze nie sprzedany

Ale w jaki sposob etefon moze skrocic klos? Przeciez w chwili kloszenia elementy klosa sa od dawna wyksztalcone

Opublikowano

Nie napisałem o teorii tylko o praktyce. Tam gdzie został zrobiony oprysk etefonem tuż przed wypłynięciem pierwszych ości kłos był o 1/3 krótszy niż tam gdzie srodka zabrakło. Jęczmień dostał dawkę podaną w etykiecie rejestracyjnej.

Opublikowano

litr cerone kosztuje ok. 75zł. Litr Moddusa kosztuje ok. 250zł. Na jęczmień jary trzeba dać 0,75l cerone (50zł), lub 0,4l moddusa (100) zł. W jęczmieniu ozimym dawki to: 1,5l cerone (112,50zł), lub 0,6l moddusa (150zł). Różnica to 50 zł w jarym i 37,50 zł i ozimym na korzyść cerone. Według mnie jednak warto dołożyć i zastosować moddus który dużo dłużej działa od cerone i nie przyspiesza starzenia się roślin tak jak to ma miejsce z etefonem.

Opublikowano

witam.Jestem początkującym rolnikiem,tzn ojciec jeszcze ma gospodarstwo,a ja kupilem teraz 2ha ziemi.chce na niej zasiac jęczmież jary,a klasa ziemi to 3 i 4.mam zamiar wysiac 450 kg saletrzaku na 1ha.250kg przedsiewnie,a pozniej 200.nastepnie myslalem o jakiejs odzywce dolistnej razem z chwastoksem.Czy mozna to zrobic za jednym zamachem...?prosze was o rade...z góry dzieki...

Opublikowano

Nie polecam oprysku herbicydem z odżywką. Co do nawożenia nie musisz stosować tyle saletrzaku. Wystarczy, że dasz przedsiewnie 300 kg a na pewno będzie leżał na ziemi jeśli nie zastosujesz regulatorów wzrostu. Pogłównie już nie dawaj nic azotu.

Opublikowano

Za dużo chcesz nawalić saletrzaku przedsiewnie.

Ja bym dał 200kg Saletrzaku i 200kg PK np: Tarnogran.

Jak kolega napisał pogłównie już się nie daję N na jare tylko na oziminy.

Opublikowano

i jeszcze jedno.w jakim odstępie dawac ten chwastoks i ta odzywke?jak za bardzo truje to przepraszam,ale nie mam doswiadczenia ...:)

i jeszcze jedno.w jakim odstępie dawac ten chwastoks i ta odzywke?jak za bardzo truje to przepraszam,ale nie mam doswiadczenia ...:)

Opublikowano

litr cerone kosztuje ok. 75zł. Litr Moddusa kosztuje ok. 250zł. Na jęczmień jary trzeba dać 0,75l cerone (50zł), lub 0,4l moddusa (100) zł. W jęczmieniu ozimym dawki to: 1,5l cerone (112,50zł), lub 0,6l moddusa (150zł). Różnica to 50 zł w jarym i 37,50 zł i ozimym na korzyść cerone. Według mnie jednak warto dołożyć i zastosować moddus który dużo dłużej działa od cerone i nie przyspiesza starzenia się roślin tak jak to ma miejsce z etefonem.

A no to zapomniałem napisać że jeszcze zależy od uprawy.

W moich przepadku w życie działanie 1l CCC i 1l cerone jest porównywalne do 1l CCC i 0,3l moddusa. 1l cerone kosztowało mnie 81zł, moddus był tylko w opakowaniach 5l za 1200zł a aż tyle moddusa nie potrzebuje ;) Ale licząc do ceny 1l moddusa 250zł to 0,3l kosztuje 75zł, koszt jak najbardziej porównywalny.

Jęczmień wymaga innego traktowania regulatorami i tu wychodzi trochę inaczej. Co nie zmienia sytuacji że mimo że trineksepak etylu wychodzi drożej to też go warto stosować, m. in ze względu na lepsze działanie w niższych temp niż etefon.

Opublikowano

i jeszcze jedno.w jakim odstępie dawac ten chwastoks i ta odzywke?jak za bardzo truje to przepraszam,ale nie mam doswiadczenia ... :)

Odstęp wystarczy jeden dzień. Po prostu nie polecam stosowania łącznie. Nie wiem jak to jest w przypadku tego herbicydu, zresztą są 3 rodzaje. Nawet jeśli jakiś hebricyd jest dozwolony w mieszaninie z innymi środkami ja zawszę stosuję solo, dla pewności.

Opublikowano

Za dużo chcesz nawalić saletrzaku przedsiewnie.

Ja bym dał 200kg Saletrzaku i 200kg PK np: Tarnogran.

Jak kolega napisał pogłównie już się nie daję N na jare tylko na oziminy.

A niby dlaczego nie daje się N pogłównie na jarowizny,tak sie zastanawiam skad to stwierdzenie.Co do stosowania regulatorów,najlepszy efekt i najmniejsza szkodliwość na drugim kolanku jak juz opisał kolega sławek.Jęczmień to najbardziej złosliwa roslina zbozowa,w wyniku jakiegokolwiek stresu,susza,złe stosowanie herbicydów czy to regulatorów lub tez brak dostepności N i innych pierwiastków[o PH nie wspomne] najardziej reaguje zniżką plonu.

Ja osobiście stosuje etafon tylko w przypadku skrocenia doklosia i nie mówie tu o jęczmieniu jarym.

Opublikowano

2-3stycznia2014 kolega posiał 300 ha pszenicy i jęczmienia , robi to po raz drugi kiedyś posiał w grudniu jeczmień ozimy i ok 7 ton zebrał . Co na takie postępki wy myślicie drodzy koledzy ? Sam chcę zasiać jak za dwa tygodnie wóce z nart tylko jakoś sie wąchać :-) :-)

Wacham