Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał(a):

@yacenty  zostało mi około 80-100l rsm32 w opryskiwaczu. Gdyby to dopełnić do 2000l oprysku expert met i dff na jęczmień, to nie będzie przypaleń?

nie wiem, takich akcji nie przerabiałem, albo rsm albo oprysk

11 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

Dobrze jak przedplon zszedł z pola wcześnie, a jak mam kuku fao 320 na kiche i plan jest żeby jęczmień tam był to dopiero może być ciekawie

jeczmien siany w pierwszym tygodniu października w obsadzie 230-250 potrafił sypać 10.5t/ha więc tu jest potencjał

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał(a):

@yacenty  zostało mi około 80-100l rsm32 w opryskiwaczu. Gdyby to dopełnić do 2000l oprysku expert met i dff na jęczmień, to nie będzie przypaleń?

Nic nie będzie nawet gdyby było 200l rsm. 

7 minut temu, yacenty napisał(a):

nie wiem, takich akcji nie przerabiałem, albo rsm albo oprysk

jeczmien siany w pierwszym tygodniu października w obsadzie 230-250 potrafił sypać 10.5t/ha więc tu jest potencjał

Czemu nie siejesz jęczmienia skoro takie wysokie plony? Obecnie lepiej opłaca się jęczmień niż pszenica pasza czy może nawet 12.5

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Nic nie będzie nawet gdyby było 200l rsm. 

Czemu nie siejesz jęczmienia skoro takie wysokie plony? Obecnie lepiej opłaca się jęczmień niż pszenica pasza czy może nawet 12.5

problem ze sprzedaża w okolicy jest go full, a jednak pszenica wczesna sypie ładnie i łatwiej ją sprzedać. kasa w minionym sezonie była lepsza, w tym poki co podoba. 10x500 vs 9x 650

Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał(a):

Każdy nauczył się przeciągać termin siewu.

Ten rok wyjątkowo niesprzyjający , przynajmniej u mnie. Masakrycznie sucho do tego zimno.

Jęczmień posiany przed małym deszczem ładnie wyszedł. Opóźniony siew na kawałku o kilka dni i już doopa. Wyschła gleba i już wyjść nie chce. Pszenica siana tydzień temu leży w suchym.

Przy obecnej suchocie i zimnie krzewienie będzie słabe. Można było siać tydzień wcześniej

U mnie był spory przymrozek kukurydzę, pomidory, ziemniaki dziko rosnące gdzieś tam, poparzył. 

Opublikowano

Też widzę że liście w kuku nadmrożone, gryki wycięte przez mróz.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Agrest napisał(a):

Każdy nauczył się przeciągać termin siewu.

Ten rok wyjątkowo niesprzyjający , przynajmniej u mnie. Masakrycznie sucho do tego zimno.

Jęczmień posiany przed małym deszczem ładnie wyszedł. Opóźniony siew na kawałku o kilka dni i już doopa. Wyschła gleba i już wyjść nie chce. Pszenica siana tydzień temu leży w suchym.

Przy obecnej suchocie i zimnie krzewienie będzie słabe. Można było siać tydzień wcześniej

Ciekawą pogodę zapowiada na rok 2026 . Jak się sprawdzi będzie kopniak . 

2025 wody nie brakowało i nie braknie .

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/zima-bez-sniegu-a-wiosna-2026-katastrofalna-susza-prognoza-gorella-2538964?fbclid=IwY2xjawNIjZRleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBDTE91MTdzdENWUjRIbHZTAR69P1yDxrZ9_p6ILccLH-iR7H1Bc

Edytowane przez galan99
Opublikowano

U mnie już jest susza jakiej nigdy nie było. Wczoraj pół dnia padało i 1mm. Dzisiaj pada od nocy. Jak jeszcze ze 2h popada to 1,5mm spadnie. Sąsiad talerzował to  kurzyło się za nim. 3 klasa gleby wygląda jak piach

Opublikowano (edytowane)

Dziwne odległość do cb w linii prostej jakieś 50-60km. Dziś oram od rana łąkę i ściernisko kukurydziane to można powiedzieć że za mokro na orke. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

U Qas lało w żniwa i po też.

U mnie ledwie rosę robiło.

Na radarach wszystko się rozstępuje nade mną.

Rozlałem rsm.na pseudo rzepak i doopa. 1,5mm go nie przemieści

Opublikowano

No a jęczmień miałeś takie ładne wschody? Na dziś nadawały jakieś 7 litrów może jeszcze coś popada u mnie tera galancie kapie. 

Opublikowano

Zaorane i zasiane na szybko przed deszczem. Spadło wówczas 7mm. Na wschody idealnie. A pszenica siana później i już wyjść nie chce

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Zaorane i zasiane na szybko przed deszczem. Spadło wówczas 7mm. Na wschody idealnie. A pszenica siana później i już wyjść nie chce

Na jaką głębokość siales

Opublikowano

Siewnik stopkowy to przyjmuję że większość nasion  na 3-4cm 

Przed chwilą byłem w polu. Po 2mm opadu po niecałym centymetrze puder. 

20250930_155315.jpg

Opublikowano

Może być łokaś garbatek.

A jeśli roślina żółta łatwo wychodzi to może być drutowiec

Opublikowano

Przecież tego w glebie są miliony.

Są też podobne do drutowców larwy wielu muchówek. Np komarnicy.

Ale dziś np u mnie w sezonie  kwitnienia drzew są olbrzymie naloty lenia ogrodowego. Dorosły nieszkodliwy, ale larwy wielożerne żyją w glebie i robią robotę

A ja dziś dostałem propozycję dzierżawy 2h w nieforemnym wielokącie. Chciałem dwa lata temu to nie. W tym roku dołożył do interesu i teraz chce oddać.

I się zastanawiam czy warto. Gleba dobra ale dojazd umowy. I tak myślę czy jęczmieniem nie obsiać, bo zostało mi 150kg zaprawionego.

Tylko co z niego będzie gdy zasieję około 5 października?

Jest sucho i zimno, teraz to i za dwa tygodnie może nie wyjść.