Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
yacenty napisał:

Jaki waszym zdaniem jest najlepszy moment na oprysk jęczmienia na kłos?
Czy to już czy jeszcze za chwilę? Z jednej strony już wyrzuca pylniki, z drugiej, dopiero chwilę temu szło t2

20210529_163925.jpg

20210529_163737.jpg

20210529_163522.jpg

Jaką chwile ?

Opublikowano

No to tydzień max i możesz jechać, chociaż jak czerwirc suchy będzie to już kłosa nic nie ruszy, przez te dwa lata suszy kończyłem na T2 solo azoksy i zdrowa roślina była i plpn super

Opublikowano
drobny napisał:

W jednej odmianie mam sporo żyta czym najlepiej go podpalić w czasie kwitnienia ? tebu? azoksy ?

niczym nir dasz rady już prubowałem wszystkiego, jedyny środek co to weźmie tp babopielik

• Root Admin
Opublikowano
21 minut temu, ZELKOW napisał:

No to tydzień max i możesz jechać, chociaż jak czerwirc suchy będzie to już kłosa nic nie ruszy, przez te dwa lata suszy kończyłem na T2 solo azoksy i zdrowa roślina była i plpn super

Mam zostawione metko, ewentualnie myślę nad metko+tebu

Opublikowano
44 minuty temu, ZELKOW napisał:

niczym nir dasz rady już prubowałem wszystkiego, jedyny środek co to weźmie tp babopielik

Lub zamiennik dziadopielik. Ewentualnie razem po połowie dawki. Nie sieje jęczmienia po zbożach ozimych.

• Like 1
Opublikowano

Robiłem dzis oprysk pumą i widzę że po chwastox trio i turbo zostało sporo chwastów ( głównie poziewnik szorstki i dziki rzepak) 

W sklepie gość twierdzi że poprawki np. Fundamentum jeczmien jary może  nie wytrzymać, co robić?

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

Głównie 28-30 dni z tego co widzę. A że żniwa koło 10 lipca to jeszcze jest miejsce

Ciekawe jaka będzie zwyżka plonu przy zastosowaniu tak późno t3 w jęczmieniu ozimym i zastosowaniu 2 substancji, 3-4tygodnie przed żniwami, przy zerowej presji grzybów patrząc na udostępniane fotki twojego jęczmienia, bo zrobiłeś konkret t1 i t2. Zrobisz kontrolę chociaż na jeden przejazd, tak cobyś mógł udokumentować choćby zdjęciami jak taki jęczmień się bedzie zachowywał?

Opublikowano

Bo myślę, że wegetacji się nie oszuka i jednak roślina po połowie czerwca już będzie starała się go zakończyć. Przynajmniej tu u mnie, w małopolsce gdzie deszczu w tamtym roku nie brakowało, ba było go za dużo jęczmień w ciągu tygodnia potrafił zmienić się z intensywnie zielonego w posiadający złote ości. A na ochronę żałowane nie było. Tyle, że to concordia była, czyli dość wczesna odmiana. Do młócenia nadawała się po 5lipca :). Dlatego ciekawi mnie ile takie t3 może zmienić podane tak późno, jednak to nie pszenica.

• Root Admin
Opublikowano

Gdyby to było w innych latach to myslałbym może inaczej. W tym roku jęczmien posiany późno, mokry październik i rośliny całą jesień się meczyły. Na tle sąsiadów to moj jest opóźniony jakieś 2 tygodnie. Mam świadomość ze on nie będzie do koszenia na 25 lipca, ale raczej to będzie bliżej 15 niż 5.

On się wykłosił dopiero w minionym tygodniu, gdzie inne jęczmienie siane koło 20 września już sa wykłoszone od 2 czy nawet 3 tygodni.

Opublikowano
12 minut temu, drobny napisał:

Jęczmień niestety posiałem po zycie hybrydowym i jest duzo samosiewów No nic polece tebu jak wywali pylniki a jak nic nie da to będzie maraton wycinania xD

Na pewno nic mu nie zaszkodzi. Jak po życie to jest ciekawie tam.

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

Gdyby to było w innych latach to myslałbym może inaczej. W tym roku jęczmien posiany późno, mokry październik i rośliny całą jesień się meczyły. Na tle sąsiadów to moj jest opóźniony jakieś 2 tygodnie. Mam świadomość ze on nie będzie do koszenia na 25 lipca, ale raczej to będzie bliżej 15 niż 5.

On się wykłosił dopiero w minionym tygodniu, gdzie inne jęczmienie siane koło 20 września już sa wykłoszone od 2 czy nawet 3 tygodni.

Mimo wszystko, nalegam na małą kontrolkę. Swoją drogą, ciekawe czy tak późno siany jęczmień będzie starał się dogonić te wcześniej siane jeśli chodzi o dojrzałość ziarna. 🤔 Póki co masz jęczmień petarda.

• Root Admin
Opublikowano

Sam jestem tego bardzo ciekaw, zakładałem siew ok 25.09, bo tak u nas do tej pory najlepiej wychodziło. No ale od 21 września cały czas padało i finalnie udało się go posiać 7. października i zaraz po siewie spadło 70l deszczu.

Mam taki pasek albo 9, albo 12 m, gdzie muszę jechać w jedną stronę opryskiwaczem a z powrotem na pusto do drogi, więc może to zostawię na kontrolkę - będzie 0.5 ha to będzie coś widać.

Opublikowano
32 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Robiłem dzis oprysk pumą i widzę że po chwastox trio i turbo zostało sporo chwastów ( głównie poziewnik szorstki i dziki rzepak) 

W sklepie gość twierdzi że poprawki np. Fundamentum jeczmien jary może  nie wytrzymać, co robić?

A dlaczego miałby nie wytrzymać?

Ja w zeszłym tyg poprawiłem Galaper 0,3l + 20g Corrida, bo też część chwastów przeżyła po Chwastoxie Turbo

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Lub zamiennik dziadopielik. Ewentualnie razem po połowie dawki. Nie sieje jęczmienia po zbożach ozimych.

A ja sieje. Podstawa szybko zrobić uprawowe ścierniska umie gruber i ,,ładnie '' zaorać pług z przedpłużkami. 

Opublikowano
34 minuty temu, krilan06 napisał:

A dlaczego miałby nie wytrzymać?

Ja w zeszłym tyg poprawiłem Galaper 0,3l + 20g Corrida, bo też część chwastów przeżyła po Chwastoxie Turbo

Ja chwastox używam na trawnik i to szału nie na mustang forte trochę droższy ale robi robotę w jarych

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Dariowola napisał:

A ja sieje. Podstawa szybko zrobić uprawowe ścierniska umie gruber i ,,ładnie '' zaorać pług z przedpłużkami. 

ja z kolei pilnuję, aby pole się nie zazieleniło. najczęściej dwa x2 talerzówka i dopiero pług, pszenica ładnie się kasuje.
Idealnie ten drugi raz byłoby przelecieć samymi bronami, ale takich nie posiadam.