Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

A nie lepiej zainwestować na jesień w dobrą chemie i mieć spokój na wiosne a nie patrzeć jak ziele ciągnie azot, a to za mokro a to za zimno. 

Kiedys tak pryskalem i albo cos zle robilem albo nie wiem bo poprawki trzeba bylo robic wiosna. Teraz pryskam tylko wiosna i jest spokój z chwastami. Ja ogolnie jeszcze nic nie posiane nawet jeczmien ale sie nie martwie. W tamtym roku sialem po ziemniakach 7 października i byl lepszy jak ten co Sialem 16 września. Zero chorob tylko raz na mszyce. Są takie lata że trzeba zasiewy przesunąć bynajmniej u mnie to zauwazylem. 

Opublikowano
12 godzin temu, mat22889 napisał:

podpowiesz jakie środki skuteczne na jesien bez wiosennej poprawki? zawsze pryskałem na wiosne ale brak zimy i chłodna wiosna przekonuje mnie zeby spróbować jesiennego odchwaszczania.

Pryskałem jak i snajperem tak i w tamtym roku po raz pierwszy bizon, i zawsze bez poprawek, bardziej poprawiałem w pszenicach nigdy w jęczmieniu

Opublikowano
12 godzin temu, ZELKOW napisał:

to już zależy od tego czy perz odbije czy nie ale jak zaperzona działka to napewno odbije wtedy 4L i po sprawie do wiosny nie będzie po nim śladu

Witam. Dzięki za zainteresowanie moim pytaniem. Do jakich temperatur mogę pryskać Roundupem? Potem normalna uprawa agregatem pod siew na wiosne? Czy ta działka opryskana po żniwach to można ją talerzować? Myślałem że po Roundupie trzeba odczekać 4tyg i oraćna raz ale wtedy wapno poleci na dno. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. 

Opublikowano

Ale pytał do jakiej temperatury można stosować.😉

W jagodowych stosowałem przy -1. Przy uwrociach robił się już problem z zamarzaniem, ale taki zabieg na zimę jest bardzo skuteczny. 

W bardzo wysokich temperaturach efekt wizualny jest szybki ale do pełnego zamierania kłączy jeszcze daleko.

Opublikowano

Witam,

Czy praktykował ktoś odchwaszenie jęczmienia ozimego KOSMOS - Gleanem ? Czy Kosmos jest wrażliwy na chlorosulfuron ? 

PS. Wiem ze Glean wycofany....

Opublikowano

panowie jęczmień wyszedł w czwartek a w sobotę już go coś zaczęło podgryzać, dziury w liściach i popodgryzane przy samej ziemi, co to może być?

Od piątku do dzisiaj rana spadło 75l więc o wjechaniu w pole z opryskiwaczem mogę zapomnieć przynajmniej do czwartku.

Opublikowano

U mnie już posiane tydzień temu i teraz zastanawiam się co dawać na chwasty. wcześniej dawalem boxer+legato+glean ale z gleanem teraz jest problem. Co można tutaj zamiast chlorosulfuronu dać?

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Zetix napisał:

Ciągle pada, termin ucieka, a jęczmień nie zasiany :l

spoko, zwiększy się norme i sie posieje. U nas wczoraj po południu woda staneła na polach. Wydaje mi się ze przez tydzien sie nie wjedzie siewnikiem do zboża, chyba ze siewnikiem do nawozu:P

Opublikowano

@yacenty wiem doskonale o co chodzi :P Mieszkamy niedaleko siebie także temat mi znany. Wczoraj była nadzieja, bo do południa ładnie słońce świeciło, ale później się rozpadało i tyle z zawodów.

Opublikowano

To u mnie musiałoby chyba z 200mm jednorazowo spaść żebym miał dłuższy przestój w polu.

Spadło 31mm, wczoraj w orane wjechałem agregatem talerzowym  na 2klasie przygotować działkę pod nasadzenia.

Teraz chociaż jęczmień w całości wzejdzie.  Na działce po zlikwidowanej jagodzie kamczackiej, przesuszonej uprawą przeciętnie po 4-5 rajek siewnika niepowschodziło. Nie wygląda to dobrze. 

• Root Admin
Opublikowano

u nas we wrześniu 70l, z czego 40l sobota - wtorek, dobrze ze pada, ale robotę zatrzymało - bankowo do końca tygodnia, w tym roku idziemy na mój rekord z opadami.
Mierze opady od 2015 roku i wszystko wskazuje na to, że będzie ich najwięcej od tego czasu. Na dziś mamy 480l, a w 2016 łącznie za cały rok spadło 550, z czego do końca września tylko 416l.

Ciekawe czy dociągniemy do 600 w tym roku?

Opublikowano

Ja chyba jeszcze do 400 nie dociągnąłem A gleby mam lekkie w uprawie i na prawdę musi dużo wody spaść żeby mieć kłopot z wjazdem, i to na glebie 3ab. 

W sumie lepsza taka gdzie 70km ciągnie pług 160cm niż glina czy ił gdzie i 100km na 120cm czasem mało.

Byłem u jęczmienia zasianego po gryce. Dopiero puszcza korzonki ten który miał sucho. Pozostałe idzie 3 liść

Opublikowano
36 minut temu, yacenty napisał:

u nas we wrześniu 70l, z czego 40l sobota - wtorek, dobrze ze pada, ale robotę zatrzymało - bankowo do końca tygodnia, w tym roku idziemy na mój rekord z opadami.
Mierze opady od 2015 roku i wszystko wskazuje na to, że będzie ich najwięcej od tego czasu. Na dziś mamy 480l, a w 2016 łącznie za cały rok spadło 550, z czego do końca września tylko 416l.

Ciekawe czy dociągniemy do 600 w tym roku?

A miała być wielka susza? Ja też w tym tygodni chyba nic nie zasieje bo za mokro będzie

Opublikowano

U mnie na szczescie już większość zasiana ale teraz zapowiadają jeszcze więcej opadów... Taka to robota. jak nie pada to zle, jak już za długo popada to znów się człowiek martwi...

Opublikowano

No właśnie ja nie wiem co robili Ci którzy jeszcze jęczmienia nie posiali przed zapowiadanymi dobry tydzień przed deszczami, a teraz usilnie próbują wjechać w pola, śmieszne to jest... Pogoda przedtem była super na siewy to należało siać, a nie bąki zbijać