Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie ile najczęściej jary ma pięterek bo wydaje mi się mój Vermont lichy. 10 - 12 pięterek

Na słabszej i cieplejszej ziemi już się kłosi. W lepszych chłodniejszych wegetacja opóźniona, dostał mrozem na wschody i za mała obsada.

20200607_141709.jpg

Opublikowano

Mój zimowy już nalewa. Mógł być gęściejszy ale wiosna zredukowała pędy o skracaniu nie było nawet co myśleć . Za to potem nadgonił momentalnie i żałuję że nie skrocilem miałem ciąć słomę ale zamienię za gnój a skosze wyżej i posieje poplon z gorczycy z łubinem pod fecelie na wiosnę. Dolne liście już po mału obumierają oby nie przyszła jakąś burza bo wywróc

Opublikowano
Traktorzysta22 napisał:

6 minut temu, zdzichu124 napisał:

Moim zdaniem przed

Nieuszkodze jak są ości??

Ja pryskalem Tebukonazol + azoksystrobina po 125g każdego na ha , jak wychodziły pierwsze ości i jest ok, chociaż miejscami pojawiły się takie placyki jak wstawiałem wyżej fotkę tylko nie wiem czy to od tego oprysku czy od czegoś innego.

Opublikowano
18 minut temu, zdzichu124 napisał:

Ja pryskalem Tebukonazol + azoksystrobina po 125g każdego na ha , jak wychodziły pierwsze ości i jest ok, chociaż miejscami pojawiły się takie placyki jak wstawiałem wyżej fotkę tylko nie wiem czy to od tego oprysku czy od czegoś innego.

Jutro chcę zrobić zabieg samym tebukonazolem 250g. Mam nadzieję że będzie ok 7ha do zrobienia mam

Opublikowano

To pięknie. U mnie zawinił brak azotu pod korzeń i późniejsza susza uniemożliwiająca pobranie azotu dostarczonego pogłównie.

Opublikowano

ten wcale tak dużo nie dostał 100 mocznika i 120 saletry  w marcu 19l kwiecień 7l do 24 maja  20,5L a od 24 maja ma już trochę więcej wody 

Opublikowano
6 godzin temu, Agent007 napisał:

Ile średnio macie pięterek w jarym? Jaka odmiana, kiedy siany i ile papu dostał?

Soldo siew 20 marca dawka koło 120 N.Po wschodach nie myślałem że coś z tego wyjdzie wgl dziwnie wygląda u sąsiadów którzy siali później widać ości a mój dopiero flagę puszcza.Jak wygrzebałem kluski to od 12-17 pięterek 

IMG_20200606_195222.jpg

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Agent007 napisał:

Roślina jak jej brakuje składników pokarmowych, albo wody to szybciej wydaje nasiona, owoc itp. Wcześniej wykłoszony to i mniejszy plon.

Niby tak, ale w zeszłym roku najbrzydsza pszenica i kłosząca się jako pierwsza (mimo że ta sama odmiana na innym polu wyszła ostatnia) sypała najlepiej. I bądź tu mądry...

Opublikowano
11 godzin temu, AgroSzymi99 napisał:

Soldo siew 20 marca dawka koło 120 N.Po wschodach nie myślałem że coś z tego wyjdzie wgl dziwnie wygląda u sąsiadów którzy siali później widać ości a mój dopiero flagę puszcza.Jak wygrzebałem kluski to od 12-17 pięterek 

IMG_20200606_195222.jpg

U mnie też w soldo dopiero flagowy, mrozy go mocno dusily a teraz miejscami i za gesty. Jak Bozia da zebrać powinien być ładny  plon.

Opublikowano

Już Ci się kłosi jęczmień? Ja dzisiaj chciałem wykonać zabieg, już są widoczne miejscami ości ale pogoda mi nie daje wjechać i przez następny tydzień też burze nadają także pewnie T2 odpuszcze, jak się zacznie kłosić nie będę już pryskać