Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z doświadczenia co się wam lepiej sprawdza Puma czy Axial na owies głuchy? Który bezpieczniejszy i w jakich dawkach stosujecie?

Opublikowano

Z doświadczenia co się wam lepiej sprawdza Puma czy Axial na owies głuchy? Który bezpieczniejszy i w jakich dawkach stosujecie?

Oby dwa równie skuteczne Axial tańszy, u mnie Puma zawsze idzie po litrze na hektar. 

Opublikowano (edytowane)

W czym miałby zaszkodzić? Przecież to fungicyd.

Teraz pytanie, w jakiej fazie jechać jęczmień jary na grzybki razem ze skracaniem i jaki fungicyd polecacie?  Myślę zrobić jeden zabieg i najlepiej w jednym przejeździe bo nie mam za dużo czasu na oddzielne pryskanie. W tamtym roku poszedł moduss 0,3 i 1 litr CCC plus 0,5 l Propico i 0,5 l Corbel i na jednym polu pięknie stało, a na drugim jakby walec przejechał... Swoją drogą fungi ładnie podziałało i trzymało do końca, ale w tym roku nie mogę tego dostać w okolicy...

Edytowane przez master20002
Opublikowano (edytowane)

z 4 dni przerwy by się przydało, a tak btw wystarczyło cofnąć się o parę stron i byś się wszystkiego dowiedział. 

Edytowane przez macio9554
Opublikowano

W czym miałby zaszkodzić? Przecież to fungicyd.

Teraz pytanie, w jakiej fazie jechać jęczmień jary na grzybki razem ze skracaniem i jaki fungicyd polecacie?  Myślę zrobić jeden zabieg i najlepiej w jednym przejeździe bo nie mam za dużo czasu na oddzielne pryskanie. W tamtym roku poszedł moduss 0,3 i 1 litr CCC plus 0,5 l Propico i 0,5 l Corbel i na jednym polu pięknie stało, a na drugim jakby walec przejechał... Swoją drogą fungi ładnie podziałało i trzymało do końca, ale w tym roku nie mogę tego dostać w okolicy...

1 litr CCC ? Przecież CCC prawie w ogóle nie działa na jęczmień. Ja jutro jadę T1 razem z skracaniem. A co do tego co na T1 to zależy ile kasy chcesz przeznaczyć?. 

Opublikowano

Dobrze jak byście podawali termin siewu, podając planowane zabiegi T1 i skracania.

Ja siałem 2 kwietnia i na razie jest w pełni krzewienia - a przynajmniej był 3 dni temu. Pierwszy raz wprowadzam intensywniejszą produkcję jęczmienia i trochę praktyki mi brakuje. Pola daleko i z reguły raz na tydzień zaglądam. ;)

Opublikowano

Nie oszukuj, że powodem rzadkich wizyt na polu jest odległość. Przyznaj się, że nie chcesz pozwolić aby przeterminowaly Ci się te artykuły, które zakupileś i pochwaliłeś się nimi w temacie,, Co ostatnio kupiliście do swojego gospodarstwa,, he he. Żarty żartami, ale post o fazach rozwojowych popieram.

Opublikowano

W życiu trzeba się zabezpieczać i ubezpieczać. ;)

Opublikowano

Mam problem z jęczmieniem jarym "kucykiem", który żółknie pasami, co może być z nim nie tak?
przedsiewnie poszło 500kg/ha wapna granulowanego, 250kg/ha polifoski 6 i 200kg/ha saletrzaku

i2k9r6.jpg24wy612.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ile zabiegów fungicydowych na jęczmień jary? Kiedy pierwszy zabieg, strzelanie w zdzbło? 

Na pierwszy mam 0.6 prochloraz + 0.6 Juwell 

Mam jakby już objawy plamistości siatkowej ale nie jestem pewny. 

Faza pełni krzewienia. 

Ile macie średnio rozkrzewień?? 

Jak narazie ~80N w RSM na 3 liść. 

Za tydzień 50N w saletrze najprawdopodobniej. 

@napaleniec93 czy Ty jesteś poważny?? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Ile zabiegów fungicydowych na jęczmień jary? Kiedy pierwszy zabieg, strzelanie w zdzbło? 

Na pierwszy mam 0.6 prochloraz + 0.6 Juwell 

Mam jakby już objawy plamistości siatkowej ale nie jestem pewny. 

Faza pełni krzewienia. 

Ile macie średnio rozkrzewień?? 

Jak narazie ~80N w RSM na 3 liść. 

Za tydzień 50N w saletrze najprawdopodobniej. 

@napaleniec93 czy Ty jesteś poważny?? 

jeśli masz pierwsze oznaki plamistości siatkowej to nie ma na co czekać.Faza początku strzelania w źdźbło będzie odpowiednia.Drugi zabieg na początku pojawiania się ości

Opublikowano

Mam problem z jęczmieniem jarym "kucykiem", który żółknie pasami, co może być z nim nie tak?

przedsiewnie poszło 500kg/ha wapna granulowanego, 250kg/ha polifoski 6 i 200kg/ha saletrzaku

i2k9r6.jpg24wy612.jpg

u mnie tak samo pasami bledszy i widzę że masz też plamistość  siatkową jęczmienia .Widocznie ta odmiana jest na to podatna ja już opryskałem na t1.

Opublikowano

u mnie tak samo pasami bledszy i widzę że masz też plamistość  siatkową jęczmienia .Widocznie ta odmiana jest na to podatna ja już opryskałem na t1.

Też mam kucyk i wcześnie ta plamistość  :wacko:

Czym i w jakiej fazie opryskałeś??

Może lecieć samym prochlorazem teraz, potem juwellem na strzelanie? 

Opublikowano

Te pasy wychodzą strasznie regularnie. Trochę wygląda na siew nawozu starym kosem ze zbyt luźnym paskiem napędzającym tarczę rozsiewającą, który sypie nawóz  "za d.pą". Trochę też wygląda na źle ustawiony pług podczas orki zimowej - pierwszy korpus po pas, ostatni po wierzchu.

Opublikowano

Tak słoma była cięta, braki azotu to raczej nie ponieważ dostał sporo pod korzeń.

Siew nawozu był regularny siane dwutarczowym rauchem komet.

Pług był równo ustawiony.

Czy może to być wina wyoranej jałowej ziemi? ponieważ poprzedni gospodarz orke robił bardzo płytko. 

Opublikowano

Opryskałem Duet star 1l/h  faza chyba pełnia krzewienia .  2 dni po oprysku jeszcze więcej wyskoczyło plamistości, ale mam nadzieje ze na tym się zatrzyma na razie.

Opublikowano

Tak słoma była cięta, braki azotu to raczej nie ponieważ dostał sporo pod korzeń.

Siew nawozu był regularny siane dwutarczowym rauchem komet.

Pług był równo ustawiony.

Czy może to być wina wyoranej jałowej ziemi? ponieważ poprzedni gospodarz orke robił bardzo płytko. 

radzę zrobić oprysk saletry wapniowej płynnej z siarczanem magnezu.Koszt nie duży a  pomoże.200 kg saletrzaku przedsiewnie to wcale nie dużu.Ziemia mogła być uboga w azot