Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do pH to dokładnie nie wiem, ale raczej w normie tym bardziej że jesienią ziemia dostała trochę Ca..

Przedsiewnie poszło 200 kg/ha saletrzaku z canwilu więc Mg też jakieś dostarczone.

Jutro postaram się zrobić jakieś fotki poglądowe. Aha i jeszcze dodam że nie występuje to na całym polu tylko miejscami.

I jeszcze jedna kwestia jest taka że nie było siane materiałem kwalifikowanym tylko własnym więc pierwszej jakości na pewno on nie był.

Sam już nie wiem :/

Opublikowano (edytowane)

Witam Panownie,

mam pytanie, w jęczmieniu jarym sianym 24.03 pojawiają mi się żółte place co może być przyczyną?

Dodam że żółkną końcówki liści, jesienią poszło pogłównie wapno granulowane 400kg/ha, jęczmień zasiany po wymarzniętej pszenicy ozimej.

Proszę o pomoc!

z góry dziękuję smile.png

A miałeś przymrozek ostatnio?

Żółknięcie placowe masz pewnie dlatego że placami pole może być po prostu gorsze, również wątpię żeby to był grzyb , najszybciej braki magnezu,

jak tylko będziesz miał warunki to leć z siarczanem magnezu z mocznikiem- na pewno nie zaszkodzi. 

Nie szukaj winy w nasieniu - gorsze nasienie to gorsze wschody i  nieco słabsze rośliny ale nie przyczyna żółknięcia.

Edytowane przez piotrczem
Opublikowano

Witam Panownie,

mam pytanie, w jęczmieniu jarym sianym 24.03 pojawiają mi się żółte place co może być przyczyną?

Dodam że żółkną końcówki liści, jesienią poszło pogłównie wapno granulowane 400kg/ha, jęczmień zasiany po wymarzniętej pszenicy ozimej.

Proszę o pomoc!

z góry dziękuję :)

W tym saletrzaku magnezu jest tyle co kot napłakał. Stawiam na nie dobory czegoś, a pszenica była odchwaszczana na jesieni?? 

Opublikowano

Przymrozków nie było, więc to na pewno nie od zimna. Co do zawartości magnezu w saletrzaku to faktycznie masz racje.

Był oprysk chlorotoluronem na miotłe ale prawdopodobnie nawet nie podziałał bo mocna ulewa przyszła nie długo po oprysku, ziemia też dość głęboko została wymieszana. Jutro wrzucę jakieś fotki będziecie mogli coś więcej pomóc mam nadzieję ;)

Opublikowano

Witam . Stosował ktoś może zamiennik rubinu 50 se, natius 55 wg w jeczmieniu jarym? nie mają one rejestracji na jęczmień jary lecz ich substancje są wykorzystywane w jego odchwaszczaniu. Jak myślicie warto ?

Opublikowano (edytowane)

Wiyam,

Ja uważam, że placowe zółknięcie to na 70% niedobór wapnia. Przynajmniej u mnie to było przyczyną. To, że dawałeś wapno nie znaczy, że masz tam już optymalne Ph.U mnie dopiero po dwóch latach od rozsiania wapna znikły żółte place w jęczmieniu(wapno było siane na tym kawałku dwa razy).

Pozdrawiam

Qba

Edytowane przez cuba
Opublikowano

Witam

Czy można w jęczmieniu ozimym zastosowac środek Aneks SX 50 SG, niby nie ma rejestracji w jęczmieniu ozimym, ale sprzedawca powiedział, że nic się nie powinno stać? Macie jakieś doświadczenie w stosowaniu tego środka?

Opublikowano

Mnie się wydaje, że -5 powinien wytrzymać, zależy w jakiej fazie jest Twój jęczmień, ja siałem wcześnie także raczej jestem spokojny o swój

1-2 liście, kiedy siałeś??

Ja jak tylko dałem rady zasiać na całej działce. 

Opublikowano

Mnie się wydaje, że -5 powinien wytrzymać, zależy w jakiej fazie jest Twój jęczmień, ja siałem wcześnie także raczej jestem spokojny o swój

Wcześnie to znaczy kiedy? W jakiej fazie jest twój jęczmień ??

Opublikowano

Drugi dzień z rzędu był przymrozek dzis akurat -3 jęczmień jest szpilkowania myślicie ze cos z niego bedzie czy trzeba przesiewać?

To się dopiero okaże, jak przymrozek uszkodzi jęczmień to będziesz to widział a może być taka sytuacja że tylko liście zostaną przemrożone a jęczmień odbije i będzie rósł dalej. 

Widzę że większość ludzi sieje saletrę w fazie 2-3 liści a nawet jeden duży gospodarz u mnie we wsi tez jus jechał z saletrą na jare. nie wiem czy dobrze robię ale ja planuję dać saletrę dopiero pod koniec krzewienia.  

Opublikowano (edytowane)

To się dopiero okaże, jak przymrozek uszkodzi jęczmień to będziesz to widział a może być taka sytuacja że tylko liście zostaną przemrożone a jęczmień odbije i będzie rósł dalej.

To znaczy ile czasu trzeba czekać żeby zobaczyć skutki uszkodzeń mrozu??
Edytowane przez jacsz1986
Opublikowano

Witam Panowie,

wrzucam fotki mojego jęczmienia jarego sianego miesiąc temu, więc te żółte odbarwienia końcówek to przyczyna braku Ca lub Mg? Czy może coś innego, powoli widać też nie dobory wody ponieważ dawno nie padało..

Proszę o opinie :)

post-166919-0-87654500-1461409809_thumb.jpg

post-166919-0-43421200-1461409866_thumb.jpg

Opublikowano

Wg mnie to jest właśnie brak Ca lub Mg, mam jeden taki kawałek gdzie jęczmień też się robił żółty, a gdy na tym samym kawałku wsiałem owies a następnie żyto to plonowały super, a jęczmień niestety lipa

Opublikowano

Drugi dzień z rzędu był przymrozek dzis akurat -3 jęczmień jest szpilkowania myślicie ze cos z niego bedzie czy trzeba przesiewać?

Nic mu nie będzie obojętnie w jakiej fazie -7 to by mogło coś zaszkodzić