Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś stosował w jęczmieniu jarym skracanie na pierwsze kolanko 0,4 moddusa, a później, w momencie pojawienia się pierwszych ości 0,7 cerone? Szukam jakiegoś skutecznego rozwiązania. Pierwszy rok uprawiam zborze. Poszło 0,6 i później 0,4 medax top i nie polecam w jęczmieniu jarym tego środka. Przy 130 N, siany 150 kg/ha i 1/3 pola leży gleba IVa Ivb, ochrona T1 T2. Znajomy mówił żeby jęczmień skracać cerone, podobno bardzo dobrze działa ale w późniejszych fazach.

Opublikowano

Odradzam pryskanie moddusem w dawce 0,4 l/ha.Producent tak zaleca ale mi poważnie w tym roku przypaliło jęczmień. Radzę 0,2 litra na pierwsze kolanko a potem Cerone.

Opublikowano

skrócić może nie skrócił ale bardzo usztywnił, a na opady to nie moge narzekać, wogóle zboża w mojej okolicy wyglądają bardzo ładnie

Opublikowano

Wczoraj wykoszony jęczmień jary. Plon ok 7t/ha. Ziarno bardzo ładne, grube. Gleba IVa IVb. Odmiana eunova. Siany 24 marca. Ok 130N/ha. Dwa razy skracane (i tak prawie połowa leżała). T1 - tilt, prochloraz T2 - acanto, epoksynazol. Raz odrzywka jakaś najtańsza. Dwa razy tytanit. Dwa razy od robaków. Zważywszy na przebieg pogody jestem bardzo zadowolony

Opublikowano

witam wszystkich mam troche glupie pytanie no ale musze zapytac bo pierwszy rok gospodarze i nie mam bladego pojecia po czym poznac ze jeszczmien jary nadaje sie juz do koszenia .  Jak cos to jutro moge zrobic kilka fotek i przeslac na pw jak wyglada 

Opublikowano

teraz po 3 dniach deszczu to napewno mokre bedzie ale klosy sa juz mozna powiedziec pionowo w dol jakies(20stopni do lodygi)a sasiad sial 3 dni wczeniaj sa nachylone okolo  90-60stopni  do lodygi  i nie wiem co robic nie chce spoznic sie zeby nie opadl bo slyszalem ze moze i tak byc nie jest tego duzo bo 2ha ale szzkoda i tego

Opublikowano

co moze byc przyczyna słabej kiełkowalnosci  10-20 procent ,jeczmien ozimy meridan w zeszłym roku siany pierwszy raz,kupiony z centrali nie był niczym  desykowany,chciałem go w tym roku znów zasiac

Opublikowano

11.07  wilgotnosc11.5 osci ładnie odpadały czyli był dojrzały

do próby kiełkowalnosci podchodze juz 3 raz,piewszy na ligninie-1 zarno zakiełkowalo,2na scierce zadne no i teraz próbuje na ziemi ogrodowej do tej pory okolo20,moze ja cos zle robie ale wg. mnie powinna chciaz polowa kiełkowac

Opublikowano

weź sobie podstawkę z doniczki , wyłóż sobie watą , zalej ją wodą aby była wilgotna dobrze , ale wiadomo aby woda nie ciekła , potem poukladaj nasiona jeczmienia i połóż w domu na parapecie przy oknie i obserwuj po tygodniu powinno juz być wykiełkowane :) 

Opublikowano

tak wlasnie zrobiłem i wykiełkowało około 20 sztuk, teraz robie na ziemi z pola, jeczmien sprzedaje zawsze do siewu innym rolnikom ale w tym roku nie wiem co zrobic bo przy takiej sile kiełkowania niewiele z niego bedzie

czy ktos wie co tak wpłyneło na kiełkowanie moze jakies sor,czy ktos miał taki przypadek

Opublikowano

Witam mam pytanie do wszystkich którzy uprawiają jęczmień ozimy.Mianowicie czy ozimy plonuje lepiej niż jary.W dobrym roku jarego potrafię zebrać 8t/ha.A jak jest z ozimym.Gleba od 4-2 klasy.