Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

W tej fazie Aurorę stanowczo odradzam ona działa jak napalm. Na pewno przypali końcówki liści. /testowałem w ubiegłym roku w pszenicy. 

@piotrek 12413 Z dostępnych mi środków można być dać Rubric 1l + Sparta 0,5l  ale wolałbym jakiegoś gotowca. Co powiesz o Osisris'ie w dawce 2l? 

@Raptus902 poniżej zdjęcie z przed tygodnia.

776e23987615a8a8m.jpg

Edytowane przez new_profil_luki21
Opublikowano

W tej fazie Aurorę stanowczo odradzam ona działa jak napalm. Na pewno przypali końcówki liści. /testowałem w ubiegłym roku w pszenicy. 

@piotrek 12413 Z dostępnych mi środków można być dać Rubric 1l + Sparta 0,5l  ale wolałbym jakiegoś gotowca. Co powiesz o Osisris'ie w dawce 2l? 

776e23987615a8a8m.jpg

Nie chodziło o mieszankę jarą czasem? Jak ozima forma to się zgodzę

Opublikowano

ktoś poleci coś na przytulię w mieszance jęczmień+pszenica? chwastu jest bardzo dużo to i środek musi być bardzo dobry

na przytulie to Starane 250 EC w dawce 0,6l/ha załatwi sprawe

Opublikowano

napisz prosze nazwe srodkow i dawke , bo znalezienie tego zajmnie ni znowu tydzien

tebu to np. sparta, tebu, horizon a epoksykonazol to np. rekord, zalezy czy masz jakas duza siec np. osadkowski to zawsze maja swoje zamienniki zazwyczaj tansze . Epoksykonazol 0,8l/ha + 0,5l/ha tebu

776e23987615a8a8m.jpg

Osiris to dobre rozwiazanie lecz drogie w jeczmieniu, jesli sam zmieszasz wyjdzie duzo taniej a przeciez kazdy liczy koszty. Zamiast osirisa wolał bym strobi + epoksy

Opublikowano

Dzięki. Koledzy niestety kupiłem już Lintur i mam pytanie czy mogę dolać do niego chwastox turbo?? Bo na etykiecie jest żeby mieszać z extra a extra nie działa na samosiewy rzepaku ;(

Opublikowano

Czy skrzypionka i ploniarka może być groźna w jęczmieniu jarym w fazie trzech liści? Na metrze jest po okolo 3 sztuki. Jeśli tak to czy mozna połączyc herbicyd z insektycydem?

Opublikowano

Dzięki. Koledzy niestety kupiłem już Lintur i mam pytanie czy mogę dolać do niego chwastox turbo?? Bo na etykiecie jest żeby mieszać z extra a extra nie działa na samosiewy rzepaku ;(

Kolego, sam Lintur niszczy samosiewy rzepaku i to w dawkach niższych niż zarejestrowane. Druga sprawa MCPA na samosiewy rzepaku to kat,  to że na etykiecie nie ma to sprawa finansów Organiki i sprawami dotyczącymi rejestracji środków. Podsumowując- sam Lintur lub Chwastox to kompleksowy sposób na zwalczenie samosiewów rzepaku. Nie trzeba nic mieszać

Opublikowano

Ja jęczmień jadę Pumą bo jest tańsza od nowego Axiala chyba że znajdziesz stary axial ale o to ciężko. Ja płaciłem za 5l Pumy 665zł litr wychodzi 133zł Dawka 0,8l-1l Ja osobiście dawałem 0,8l i było ok cena 0,8l 106,40zł/ha

Opublikowano

kolego a w jakiej fazie trzeba prysnąć ten jęczmień,bo kupiłem foxtrota ale ne etykiecie nie jest tak dokładnie kiedy prysnąć,dodam że swój jęczmien siałem 10 kwietnia i na chwile obecną ma gdzieś 3 listki,nigdy nie pryskałem na owies głuchy i troche mam stracha żeby jęczmieniowi nie zrobić krzywdy tzn żebym nie zbyt wczesnie wykonał oprysk ani zbyt  puzno,dodam ze kawałkami troche jęczmień mi przymarzł i listki są żółte,i tu nasstępne pytanie-poczekać aż troche odbije? bo żebym go bardziej nie dobił tym foxtrotem

Opublikowano

kolego a w jakiej fazie trzeba prysnąć ten jęczmień,bo kupiłem foxtrota ale ne etykiecie nie jest tak dokładnie kiedy prysnąć,dodam że swój jęczmien siałem 10 kwietnia i na chwile obecną ma gdzieś 3 listki,nigdy nie pryskałem na owies głuchy i troche mam stracha żeby jęczmieniowi nie zrobić krzywdy tzn żebym nie zbyt wczesnie wykonał oprysk ani zbyt  puzno,dodam ze kawałkami troche jęczmień mi przymarzł i listki są żółte,i tu nasstępne pytanie-poczekać aż troche odbije? bo żebym go bardziej nie dobił tym foxtrotem

Kolego na etykiecie foxtrota pisze że pryskać w fazie krzewienia do fazy strzelania w źdźbło. Kolega

Tomazi3p

napisał że: W fazie 3/4 liście już zaczyna się krzewić. Więc od 4 liści możesz pryskać ale przed strzelaniem w źdźbło.

Opublikowano

a co z azotem?

ciut wcześniej, zboża od 3liścia przestawiają się na pobieranie stricte korzeniowe więc zastosowanie np. N w fazie 3 liścia będzie odpowiednie. Później w fazie 3/4liścia(przebieg faz zależy od pogody) dac CCC na dokrzewianie(jeżeli na mus potrzebne)

Opublikowano

Kolego na etykiecie foxtrota pisze że pryskać w fazie krzewienia do fazy strzelania w źdźbło. Kolega

Tomazi3p

napisał że: W fazie 3/4 liście już zaczyna się krzewić. Więc od 4 liści możesz pryskać ale przed strzelaniem w źdźbło.

a co z tym przymarznięciem i żółtymi listkami,czy nie osłabi jeszcze bardziej jeczmienia?