Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, stosował ktoś z Was fungicyd Systiva? W internecie pełno opisów, zalet itp. Może ktoś się podzieli spostrzeżeniami na ten temat? I jeszcze gdzie to można kupić? W okolicy wszyscy robią wielkie oczy jak o to pytam.

Można chyba tylko kupić materiał siewny zaprawiony sistivą. Podobnie jak np z mesurolem.

Opublikowano

Można chyba tylko kupić materiał siewny zaprawiony sistivą. Podobnie jak np z mesurolem.

Czyli po cichu do dostania...

Jestem za podzieleniem tematów, bo młyn dopiero się zacznie...

Opublikowano

Co może dziać się z jęczmieniem jarym jeśli posieje go na polu lekko zakwaszonym? Wapno dane na jesieni ale pewnie jeszcze nie działa odpowiednio. Miałem dać kredę teraz ale chyba kasy zbraknie.

Opublikowano

Witam.

Jaki herbicyd zastosować na jęczmień ozimy, głównie występuje chaber bławatek, gwiazdnica, przytulia czepna i rumian polny. Miałem na to chytry plan :P czyli Mustang 306 ale niestety okazało się, że trzeba również dokopać miotle zbożowej. Jesienią niestety niczym nie pryskałem. Macie jakieś pomysły co zastosować ? Dołożyć do mustanga coś na miotłe czy w ogóle jakiś inny środek? W dziedzinie oprysków nie jestem ekspertem więc licze na pomoc :)

Czekam na propozycje, pozdrawiam. 

Opublikowano

Dlaczego nikt nie reaguje i nie rozczepi tych tematów? Kolego powyżej, pierwszy raz sieje jęczmień ozimy mogę się mylić. Według mnie powinieneś oprysk na chwasty wykonać jesienią. U mnie środek by wcale nie doleciał na chwasty za gęste.

Co do skracania. Jaką mieszaniną jedziecie na jęczmień ozimy? I ile razy? 120 N zamierzam zapodać.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jaki herbicyd zastosować na jęczmień ozimy, głównie występuje chaber bławatek, gwiazdnica, przytulia czepna i rumian polny. Miałem na to chytry plan :P czyli Mustang 306 ale niestety okazało się, że trzeba również dokopać miotle zbożowej. Jesienią niestety niczym nie pryskałem. Macie jakieś pomysły co zastosować ? Dołożyć do mustanga coś na miotłe czy w ogóle jakiś inny środek? W dziedzinie oprysków nie jestem ekspertem więc licze na pomoc :)

Axial® 0,4 - 0,45 l/ha + Adigor ® 1,2 - 1,35 l/ha  + LIN­TUR® 70 WG 150 g/ha. takie cos mam zamiar zastosować w tym roku

Edytowane przez sosen
Opublikowano

Axial® 0,4 - 0,45 l/ha + Adigor ® 1,2 - 1,35 l/ha  + LIN­TUR® 70 WG 150 g/ha. takie cos mam zamiar zastosować w tym roku

Tylko pamiętaj o nie przeciąganiu zabiegu, dikamba może narozrabiać w momencie różnicowania się kłosa

Opublikowano

Witam.

wielkiego wyboru nie masz  kombinacje z axialem drogie moznaby jeszcze popróbować mustang plus izoproturon ale nie wiem czy nie za pózno trzebaby zobaczyć ten jęczmien

Opublikowano

Koledzy a co powiecie o mieszance Puma 1l/ha plus sekator 0.15 l/ha? Czy może lepiej Axial 1 l/ha plus lintur 150-180 g/ha? Jesienią nie było pryskane. Proszę o radę 

Opublikowano
krychu

to przewidywany plon tylko 4t/ha? organicznie coś nawoziłeś? bo pobiera jęczmień 30kg N na tone ziarna ale w sumie może z 5 ton będzie jeszcze coś w glebie jest, ale o dziwo u mnie w zeszłym roku jęczmień był średni plon 4,5t/ha a tylko dałem 30kg N na ha  w jednej dawce w fazie strzelania w źdźbło dwa razy rosasol odżywka, przedplon pszenżyto, warto pryskać tym rosasolem to jest chyba białoruska odżywka, 

odnośnie dostarczania makro to co w sumie polecacie odżywka czy cynk lub bor?

Opublikowano

Myślę, że nie ma co tak szaleć z tym azotem. Przy dawce powyżej 120N trzeba wziąć pod uwagę już dwa zabiegi skracania. Ja na pierwszy zabieg zastosuję Moddusa w dawce 0.4 i 1l Stabilanu. Nie wiem czy nie zwiększę dawki Moddusa ale to jeszcze kwestia dyskusyjna. Ogólnie mam pietra przed wyłożeniem bo widziałem co było w tym roku u kumpla a skracał właśnie dwa razy. U mnie 2/3 to stanowisko po rzepaku reszta pszenica różnice widać od razu. W pierwszej dawce N zastosowałem amonową w ilości 160kg / ha. Co dalej zobaczymy.

Opublikowano

krychu

to przewidywany plon tylko 4t/ha? organicznie coś nawoziłeś? bo pobiera jęczmień 30kg N na tone ziarna ale w sumie może z 5 ton będzie jeszcze coś w glebie jest, ale o dziwo u mnie w zeszłym roku jęczmień był średni plon 4,5t/ha a tylko dałem 30kg N na ha w jednej dawce w fazie strzelania w źdźbło dwa razy rosasol odżywka, przedplon pszenżyto, warto pryskać tym rosasolem to jest chyba białoruska odżywka,

odnośnie dostarczania makro to co w sumie polecacie odżywka czy cynk lub bor?

To jest na wiosnę N. Stanowisko po pszenicy ozimej, plon 8,8 tony wydał. Pszenica nie skracana słoma w całości pocięta, słomy było tyle że nie szło zaorać. Na to poszło 46 N. Myślę że moje nawożenie przełoży się na plon powyżej 7 ton jeśli woda dopisze. Jeśli jest dobry płodozmimian to nie należy nawozić według podręcznika. Boję się czy ustoi, chyba również dwukrotnie skrócę.

Opublikowano

Koledzy a co powiecie o mieszance Puma 1l/ha plus sekator 0.15 l/ha? Czy może lepiej Axial 1 l/ha plus lintur 150-180 g/ha? Jesienią nie było pryskane. Proszę o radę 

stosowałes juz pume w mieszaninie z innym cherbicydem czy to tez pierwszy raz,bo ja tez mam dylemat ,bo puma niby nie ma rejstracji w j.ozimym, a ja zasiałem pierwszy raz,szukałem opini w necie na temat wlasnie pumy w ozimym ,ale ciezko znalezc tylko jakies sporadyczne odpowiedzi

Opublikowano

Sprzedawca radził zrobić dwa zabiegi oddzielnie. Wzeszłym roku pryskałem sąsiadowi jęczmień jary mieszanina puma plus chwastox. Twierdzi, że skutków ubocznych nie widział. Musze jutro gościowi potwierdzić zamówienie i nie wiem jeszcze na co się zdecydować. 

Opublikowano

panowie jak tam z siewem jeczmienia jarego woj. wielkopolskie okolice piły? Siejecie juz czy czekacie do nstepnego tygodnia ? Ja chyba poczekam bo przymrozki w nocy jeszcze sa to i tk bedzie w ziemi lezalo ziarnko.

Opublikowano

Z jęczmieniem szczególnie paszowym nie ma się co śpieszyć nigdy prędzej jak w kwietniu nie siejemy  i na pllony nie ma co narzekać