Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich nadchodzi nowy sezon 2012 :)

Więc myślę że taki temat się przyda :)

Pomóżmy sobie w doborze środków Ochrony roślin czym pryskać w jakich dawkach?

Czym będziecie pryskać zboża, buraki cukrowe, rzepaki ? :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam, ja zwracam się z pytaniem czy teraz z na wiosne można pryskać na ugur czymś, np. randap czy glifos. a potem to przyorać i zasiać mieszanke ? można tak zrobić ? czy takie opryski stosuje się wyłącZnie na jesień? Dodam że ten oprysk by sie przydał bo nie chce żeby mi perz obrósł zboże.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co najlepiej jest pryskać latem po zbożach czy też jesienią. Wiosną zapewne też da radę tylko musi mieć perz zielone pędy parę cm, do tego po oprysku trzeba czekać ok 2 tygodni.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

wiesz co do końca kwietnia to mieszankę bym jeszcze siał wiadomo nie będzie idealna bo późno siana. A nie myślałeś o siewie jęczmienia jarego wg mnie jęczmień można siać na początku maja.

Opublikowano

A dużo tego perzu jest i czy na całym polu? Bo jak nie jest tak bardzo zawalone perzem to może odstaw pryskanie rundupem czy też innym pochodnym środkiem po żniwach.

Opublikowano

Witam, ja zwracam się z pytaniem czy teraz z na wiosne można pryskać na ugur czymś, np. randap czy glifos. a potem to przyorać i zasiać mieszanke ? można tak zrobić ? czy takie opryski stosuje się wyłącZnie na jesień? Dodam że ten oprysk by sie przydał bo nie chce żeby mi perz obrósł zboże.

Z etykiety wynika, że preparaty na bazie gligosatu można stosować wiosną, a zabiegi uprawowe, siew można wykonac po 5-7 daniach.

tu jest link do etykiety Roundup 360 SL

Opublikowano

ja mam podobny problem! w jesieni pryskałem randapem odłóg ale coś marne efekty wyszły teraz posiałem jęczmień i czy jest jakiś oprysk co by w zbożu z palił resztki perzu?

Opublikowano

mam pytanko kupiłem nawóz dolistny "ekolist standat" i środek chwastobójczy "arena 70 wg" obydwa środki powinno się stosować w fazie krzewienia i zastanawiam się czy można je zmieszać w opryskiwaczu bo poco dwa razy jechać na pole, odpiszcie mi czy obydwa środki zadziałają waszym zdaniem zadziałają i czy nie upali zboża od takiego szejka.

Opublikowano (edytowane)

Jakie macie praktyke w kombinacjach z Protuganem(izoproturon) z Linturem lub Mustangiem, Chwastoxem w pszenzycie ozimym

w zeszłym roku pryskałem mieszaniną Protugan+ Mustang, i byłem bardzo zadowolony, ale moim zdaniem Lancet jest najlepszy, w tym spróbuję Protugan+Galaper Strong na próbę,

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

z tego co sie orientuje galaper strong kosztuje na 2,5 ha ze 160zl a glowna substancja to metsulfuron metylu poszukalem i znalazlem podobny srodek do galapera Pike 20WG koszt 150-160zl opakowanie 100g 3-5ha i wlasnie teraz chce pryskac izoproturonem i metsulfuronem metylu czyli Protugan + Pike(spektrum zwalczania ogromne moze tylko przytulia ale u mnie nie ma)podobnym srodkiem do Pike jest Galmet ale ciezko dostac tylko wylacznie w pakiecie Galaper Strong

metsulfuronem metylu:

bodziszek drobny chaber bławatek fiołek polny gorczyca polna gwiazdnica pospolita iglica pospolita jasnota purpurowa jasnota różowa komosa biała kurzyślad polny mak polny maruna bezwonna miłek letni mlecz zwyczajny niezapominajka polna ostrożeń polny poziewnik polny poziewnik szorstki przetacznik perski rdest kolankowy rdest plamisty rdest ptasi rumianek pospolity rzodkiew świrzepa samosiewy rzepaku sporek polny starzec zwyczajny szczaw polny tasznik pospolity tobołki polne wilczomlecz obrotny

złocień polny

izoproturon:

dymnica pospolita, gorczyca polna, gwiazdnica pospolita, komosa biała, maki, miotła zbożowa, niezapominajka polna, rumian polny, rumianek pospolity, tobołki polne, tasznik pospolity

Opublikowano

wczoraj prysnąłem pszenice Tytanit 0,5l i siarczanem magnezu i Plonwitem , jak myślicie kiedy będzie widać czy oprysk coś dał ??? dodam że całą noc nie padało i temperatura była dodatnia, tylko jak pryskałem troszkę wiało ale i tak ustawiłem opryskiwacz nisko i na pewno coś spadło na nią .

Opublikowano

panowie potrzebuje rady a raczej informacji, doswiadczonych i sprawdzonych rolników. Jakie dawki mocznika dajecie do opryskiwacza dokarmiajac dolistnie? Jeśli bedziecie juz odpowiadac chcialbym abyscie napisali czy jest to dawka w kg. na hektar czy na okreslona ilosc wody? Chcialbym sie dowiedziec takze ile mozna maksymalnie jednorazowo dac Azotu oraz ile krotnie mozna to powtarzac? Sytuacja wyglada u Mnie tak. Pszenżyto ozime na start posypalem 200kg Saletry i jeszcze w ten sam dzien opryskalem odzywka. Po dwóch tygodniach opryskalem chwastobójczym srodkiem + 5kg mocznika na h. I teraz nie wiem czy nie troche za malo tego Mocznika dalem? kiedy bede mogl dac drugi zabieg, w jakiej dawce i oczywiscie w jakim odstepie czasu?? z góry dziekuje :)