Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawka saletra amonowa i saletrzak w stosunku 50:50. Myślałam czy nie dac takiej dawki 100 kg saletry i 100-150kg saletrzaku. Jedna dawka. Pozniej jedynie dokarmianie razem z środkiem od chwastów. Na jesień dałam 300kg poligoski 8. Wysiew zboza 180kg na ha.

W tamtym roku 250 l RSMu 32 na 1 ha w jednej dawce spowodowało że zboze się powaliło.

Opublikowano

Lata suche, więcej nasypać to pewnie i tak tego azotu zboże nie wykorzysta. Ja bym raczej wysiał samą saletrę amonową w dawce 250 kg/ha.

Opublikowano

Dawkę N(azotu) lepiej podzielić na 2 razy. Nie masz opryskiwacza i ktoś wykonuje lub wykonywał usługę a teraz już nie moze jej wykonać. Jeśli masz rozsiewacz to proponowała bym dać jak najszybciej 100 saletry i za dwa tygodnie 150 saletrzaku. To moje zdanie.

Jedna dawka RSMu to oszczędność na usłudze. Tak się domyślam.

Opublikowano

Jak najszybciej musisz dać dawkę azotu. Rośliny bardzo tego potrzebują. 

Opublikowano

mam problem ponieważ liście w zbożu są pogryzione najpierw zrobił się środek liścia żółty potem koniec a następnie liść odpada u nas występuje to zarówno w pszenicy jak i w pszenżycie, liść jest urwany i się zwija miał ktoś podobny przypadek? bo już nie wiemy co robić

Opublikowano
1 godzinę temu, Kasiaaa napisał:

Dawka saletra amonowa i saletrzak w stosunku 50:50. Myślałam czy nie dac takiej dawki 100 kg saletry i 100-150kg saletrzaku. Jedna dawka. Pozniej jedynie dokarmianie razem z środkiem od chwastów. Na jesień dałam 300kg poligoski 8. Wysiew zboza 180kg na ha.

W tamtym roku 250 l RSMu 32 na 1 ha w jednej dawce spowodowało że zboze się powaliło.

Jak koledzy wyżej też radze saletra 😏bo już późno'na pierwszą dawkę więc potrzebujesz szybko działającego azotu A saletrzak daj na drogą tak za jakieś 3 tygodnie

Opublikowano

Jutro myślę wreszcie się uda prysnąć od grzyba, a po niedzieli mocznik czy lepiej wpierw na chwasty? .. Ma to znaczenie skoro mocznik po 2tyg zaczyna działać...? 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie okienko ma być. A tak wszystko wstrzymane. 

Capalo. 

Edytowane przez tess
Opublikowano (edytowane)

130 za l jednak warto. Zwłaszcza na t1. 

Edytowane przez tess
Opublikowano

Rozumiem A jaki nawóz poznac na to pszenżyto  oraz pszenicę oboje są zimowe bardzo dobrze zageszczone itp co polecisz...?

A to Capello mozna spryskać jak przymrozki? Bo zaczyna naprawde nieciekawie wyglądać to zboże 

Opublikowano

Z reguły jeśli występują przymrozki to odradza się stosowanie środków chem., musi być co najmniej jeden dzień przed i po bez przymrozku. A jeżeli chodzi o nawóz to masz na myśli drugą dawkę?

Opublikowano

Nie dałeś jeszcze nawozu i się zastanawiasz czy podać dopiero w momencie kłoszenia? No chyba że naprawdę działka tak zasobna że zboże rośnie bez nawozu. Możesz dać saletrę ale lepiej przed deszczem

• Like 1