Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam takie pytanko , nie dałem PK na jesień bo moje pszenżyto rośnie po kukurydzy , z racji tego że była susza myślę że qq nie wyciągnęła wszystkiego, chciałbym dożywić odżywką na wiosnę w jakim stadium najlepiej podać ?

Opublikowano

Czemuż solą dopiero na wiosnę, skoro są zalecenia żeby nawozy PK pod rośliny jare rozsypywać przed orką zimową?

Opublikowano

Ponoć potas nie tak ruchliwy jest w glebie jak azot.

Opublikowano

mniej się przemieszcza ale się przemieszcza a to zależy od wielu czynników na jednych polach możno dać nawet na zapas 2 lat na innych najlepiej pogłównie wiosną by efektywnie i ekonomicznie zastosować

Opublikowano

koledzy potrzebuję porady, mam posiane pszenżyto ozime na IV klasie ziemi bardzo zakwaszonej ubogiej we wszystko, przedplon owies, przed siewem dany obornik ok 35 t/ha oraz 250 kg NPK 5-10-20. Siane 15.09 w ilości 210 kg/ha, na początku listopada pogłównie dałem 500 kg/ha wapniaku koszelowskiego. Jaki nawóz zastosować wiosną? Zaksan, pulan czy może salmag? w jakiej ilości? dodam, że nawożenie chcę rozłożyć na 2 dawki

Opublikowano

jeśli ziemia uboga we wszystko to w zależności od rozkrzewienia pszenżyta na wiosnę odpowiednia ilość saletry a potem popraw solidna dawką salmagu. jak rozkrzewienie bedzie okej to od razu daj salmag.

Opublikowano

Oczywiście, że tak ale tutaj na te pytania nie otrzyma odpowiedzi. Trzeba trzymać się wyliczonych norm, a potem "poznać" swoją glebę, jej specyfikę. U każdego to wszystko będzie wyglądało troszkę inaczej, ale szkielet jest jednakowy.

Opublikowano

mam takie pytanie.

Mam zasiane 4ha borowika i za miedzą kolejne pole miał być groch ale cena jest jaka jest i rezygnuje z niego a zamiast chciałbym pszenżyto jare.

Pytanie brzmi czy jare dojrzewa mniej więcej tak samo jak ozime? Jest to dla mnie ważne bo nie posiadam kombajnu a raz na 4 potem na 1,5 nie będzie przyjezdzał.

Opublikowano

Jare dojrzewa dużo później ale możesz poszukać odmiany bardzo wczesnej. Mimo jej znalezienia konieczny będzie bardzo szybki siew a i to nigdy nie da Ci gwarancji, że wegetacja zakończy się w tym samym momencie co Borowika.

Opublikowano

Teoretycznie jest to możliwe(zbiór w jednym czasie) ale trzeba by zacząć od siewu odmiany przewódkowej jeśli tylko będzie na to szansa. Potem podsypanie azotem na kłos Borowika i mocna ochrona fungicydowa zeby przedłuzyć wegetacje. W jarym natomiast nie szalej z azotem. Podsumuję tak: dużo zachodu, duże ryzyko, korzyść niewielka. Bezpieczniej zrobić tak jak kolega wyżej doradził. Posiać jęczmień jary i jedyny problem to czyszczenie kombajnu i organizacja przyczep.