Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ursus932 u nas na to mówią "świńsko trawa", "trówka" "żabio trawa" :D

Masz jakiś skuteczny płodozmian aby tego jak najszybciej się wyzbyć? Gleby od III do V. Głównie IV klasa z podglebiem gliniastym.

Opublikowano

Druga nazwa rzygut 😊. U mnie to zboża zimowe z łubinem na zmianę do tego jesienią chlorotoluron i oczywiście najważniejsze WAPNO 😏

Opublikowano (edytowane)

Odkąd zacząłem gospodarzyć na swoją rękę wapnuje swoje pola, wyprowadzam je na prostą. Większość wyprowadzone, tyle że ciągle coś przybywa i jest jak jest.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Agrest napisał:

14 minut temu, danielursus3p napisał:

@Agrest  coś takiego. Co ciekawe, na doprowadzonych do kultury polach to badziewie nie występuje. Czyżby lubi kwaśne niezasobne gleby? Niestety pól porośniętych tym pacipiem jest jakieś 90% w mojej wiosce.  

Jesteś pewien że to tomka?

Nie mogę znaleźć w necie zdjęć, ale ja bardziej obstawiam stokłosę.

szukaj ,,tomka oścista"

Opublikowano

Tyle to wiem, ale znajdź mi w necie wyraźne zdjęcia siewki i dorosłej rośliny.  To co jest w necie to mało czytelne śmiecie.

Opublikowano

Twoja to będzie Tomka ,jak nie zapomnę to w niedziele pojadę na takie jedno pole gdzie występuje i może jakaś od miedzy znajde to zrobię zdjęcie 

Opublikowano

Witam. Mam na skracanie z poprzedniego roku Moxa 250 ale na etykiecie coś czytałem że po zastosowaniu ziarna nie można stosować do siewu. Prawda to? Pierwszy raz stosuje ten środek. 

Opublikowano (edytowane)

Co za bzdury. 

A może specjalnie jest taki wpis bo wtedy rejestracja środka jest tańsza a co za tym idzie jego cena w sklepach niższa od oryginału czyli Moddusa

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Na etykiecie takie coś wyczytałeś? 

Bo to głupie 

Opublikowano
2 godziny temu, hobbysta21 napisał:

Siał ktoś z Was pszenzyto Belcanto? Jakieś opinie, spostrzeżenia?

Ja mam, przed tymi mrozami fajnie wyglądało, tylko idzie do góry bardziej niż Rotondo, obecnie czeka na oprysk fungicydem, może w weekend pójdzie topsin i corbel, miało być co innego ale za zimno a tiofanat może zadziała 

Opublikowano

Byłem wczoraj na pszenzycie i strasznie mączniak szaleje. Mam kupiony duett star po 1l/ha. Dać po 1.2l/ha czy moze dorzucić cos jeszcze typowo na mączniaka?

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Szron88 napisał:

Byłem wczoraj na pszenzycie i strasznie mączniak szaleje. Mam kupiony duett star po 1l/ha. Dać po 1.2l/ha czy moze dorzucić cos jeszcze typowo na mączniaka?

Dawaj obowiązkowo coś na mączniaka z duetem możesz wtedy wejść do 0,8

7 godzin temu, MafiaLolek napisał:

Mogę dać dziś 2 dawkę a jutro na chwasty prysnąć ?

Jeśli azot w granuli to bez obaw możesz 

Edytowane przez Ursus932