Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

a pytam bo brałem kilka razy i jakoś szybko ............... nie wiem jak to ując  szybko traciło według mie geny odmiany ...     jak brałem z centrali z sokołowa to dłuzej daną odmiane mogłem użytkować bez utraty ,, własciwosci '' odmiany  .       WiesiO   teraz na odległosc kupujesz ? choć nie jestem stary to jednak wole zobaczyć towar jaki nabywam .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Ja biorę z Granum to duża nowoczesna centrala i na towarze nigdy się nie zawiodłem a biorę od nich dużo np: trawy zboże i ziemniaki sadzeniaki, no tylko ziemniaki to duże mają, Przechodzą badania u mnie na bakteriozę i ogólnie zdrowe są,Pod koniec sezonu można dostać duży rabat.Raz jak się z kumplami zgadaliśmy to kupiliśmy 10t za 150zł za metr odmiany borwo.

A ziemniaki wysyłają po tonie na palecie za 150zł za tonę,paletę.Kurier przywozi dużym autem z windą i palecakiem rozładowuje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nigdy nie siałem pszenżyta ozimego i mam parę pytań 

1 jaką odmianę wybrać klasa ziemi to 4 tylko z 15 lat nie gnojone ph nwm bo dopiero co kupiłem

Chciałbym takie pszenżyto co wchodzi w pszenicę 

2 kiedy siać jestem z okolic WM czy około 20 września będzie ok czy za wcześnie/późno 

Opublikowano
16 minut temu, Wiesi0 napisał:

Ja biorę z Granum to duża nowoczesna centrala i na towarze nigdy się nie zawiodłem a biorę od nich dużo np: trawy zboże i ziemniaki sadzeniaki, no tylko ziemniaki to duże mają, Przechodzą badania u mnie na bakteriozę i ogólnie zdrowe są,Pod koniec sezonu można dostać duży rabat.Raz jak się z kumplami zgadaliśmy to kupiliśmy 10t za 150zł za metr odmiany borwo.

A ziemniaki wysyłają po tonie na palecie za 150zł za tonę,paletę.Kurier przywozi dużym autem z windą i palecakiem rozładowuje.

Dobra firma zawsze się ceni .

Zakupiłem w 2018 z Zamartego ziemniaka sadzonkę tonę .Dostawa dhl z windą za darmo.

Opublikowano
jarecki napisał:

2 godziny temu, kaj napisał:

Orinoko z CN Sokołów Podlaskich 184zl/100kg MTZ 42 siła kiełkowania 93%

a brałeś kiedykolwiek zboże  kwalifikat od Gurskiego z Zająca ?

Nigdy nie brałem od niego, a na zboże z tej centrali osobiście nie narzekam

Opublikowano
13 minut temu, PAN88 napisał:

1 jaką odmianę wybrać klasa ziemi to 4 tylko z 15 lat nie gnojone ph nwm bo dopiero co kupiłem

2 kiedy siać jestem z okolic WM czy około 20 września będzie ok czy za wcześnie/późno 

Jeżeli ph nie jest znane i pole długo nie widziało obornika to wg mnie lepsze pszenżyto w typie żytnim, a jeżeli chodzi o termin siewu dla Warmii i Mazur to 10-20 września (dla pszenżyta) jest terminem optymalnym

Opublikowano
PAN88 napisał:

Myślę że Grenado będzie tutaj dobrym wyborem. Też będę takowe siał na działce o nie uregulowanym ph.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym posiał borowika,typ pszeniczny,4 klasa nie najgorsza ale jak ktoś sprzedaje to na pewno mu się nie rodziło i wyciągnięta, jak na pierwszy raz.

Nie rozumiem ludzi którzy sprzedają pole no chyba jak pilnie kasy trzeba,jak się nie rodzi to można oddać w dzierżawę i brać dopłaty.Ale dobrze ze tacy są co nie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Nie rozumiem ludzi którzy sprzedają pole no chyba jak pilnie kasy trzeba,jak się nie rodzi to można oddać w dzierżawę i brać dopłaty.Ale dobrze ze tacy są co nie.

Wiesiu dobrze że tacy są ale którzy ,co nie inwestują latami czy Ci co biorą bez dopłat taką zapyziałą ziemie?😊

Opublikowano
18 godzin temu, krilan06 napisał:

Jeżeli ph nie jest znane i pole długo nie widziało obornika to wg mnie lepsze pszenżyto w typie żytnim, a jeżeli chodzi o termin siewu dla Warmii i Mazur to 10-20 września (dla pszenżyta) jest terminem optymalnym

Kolego chodziło mi że jestem z okolic Mińska Mazowieckiego 

Żyto to zawsze koło 20 września zaczynam siać 

Opublikowano
23 minuty temu, Bartoszek_xd napisał:

wszyscy tak kupują kwalifikaty to już nikt nie sieje z własnego zbioru? wysokie różnice w plonie zauważacie?

Że swojego sieje tylko rok po centrali, spadek plonu jest zauważalny 

Opublikowano

Ja podobnie , cześć swoim c2 a reszta centrala i co roku tak samo. @soltys48 może Ty miałeś kiedy dinaro ?

Opublikowano

Ale to drugie to tylko ze słyszenia czy już praktyka?😉

Ja przy wyborze odmiany stawiam na wysoką zimotrwałosć,  bo coś w kościach czuję że zbliża się rok wymrożeń 

Opublikowano

No czyli z Ciebie też wróżka tylko optymistyczna, ja pesymistyczna.

Jawnie widać że twoja czujność została uśpiona i podejmujesz coraz większe ryzyko .

Prawda jest taka że klimat szaleje i tym bardziej możliwe są niespotykane anomalie. Zimy stulecia praktycznie chyba od 87r kiedy to uwaliło większość drzew i krzewów owocowych, nie mówiąc o zbożach.