Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam kilka pytań, mam nadzieje ze pomożecie :)

Mam cos okolo 3ha pola. Chcialbym w tym roku zebrać słome i sprzedac. Chcialem sie dowiedziec czy sa jakies firmy, punkty skupu slomy?

Jesli tak, jaka cena? W gre wchodza jedynie male kostki. Może ktoś z was kupi chetnie? Jesli byloby takie rozwiazanie to mysle ze uzbieram slomy z 10ha. Możliwość transportu :)

Znajdzie sie coś?

Opublikowano

Przy takim małym areale to się raczej słabo opłaca, szczególnie w małą kostkę. W moim rejonie firma produkująca podkłady pod pieczarki za 1 tonę okrągłych bali płaciła 130zł. Ty prasujesz a oni to tylko odbierają z pola. Jeśli miałbyś te 50ha i dużo słomy to wtedy jakaś opłacalność jest :)

Opublikowano

130 to bardzo tanio, u nas też robią podkłady pod pieczarki w w tamtym roku dawali po 130, a w tym 220 za tonę. Tylko tyle ze trzeba zawieść ale to nawet, przy większych areałach odbierają sami.

Opublikowano

120 to niska cena, na podlasiu słoma jest sprzedana jeszcze przed koszeniem zbóż, w okolicach Zambrowa w ostatnie żniwa balot chodził po 65-70 zł

duzo jej idzie do obór na głębokiej ściółce.

Opublikowano

Czyli jednak jest opłacalny interes? co prawda moge prasowac w baloty, ale chodzilo mi o to ze nie mam zabardzo gdzie pozniej ich przechowac, ale skoro sloma sprzedana jeszcze przed koszeniem. To by nie bylo zle rozwiazanie.

Opublikowano

panowie widzę że spore rozbieżności są w cenie słomy.

130 za tonę sprasowanej i 60 za balota (300kg chociaż waży?) to naprawdę spore różnice.

Rozumiem że mówicie o słomie suchutkiej, sprasowanej max w kilka dni po kombajnie a nie takiej siwej co jeszcze leżała z miesiąc na polu.

Opublikowano

Czy opłacalny interes to poszukać w necie ile składników zawiera tona słomy i policzyć na podstawie cen nawozów czy tak fajnie sprzedać słomę B) A małe kostki to chyba tylko kurniku mogą wziąć bo jeśli jest jaks duża firma produkujaca np. brykiet to wątpię żeby im się chciało bawić w małe kostki :D

Opublikowano

Czyli jednak jest opłacalny interes? co prawda moge prasowac w baloty, ale chodzilo mi o to ze nie mam zabardzo gdzie pozniej ich przechowac, ale skoro sloma sprzedana jeszcze przed koszeniem. To by nie bylo zle rozwiazanie.

kolego, to zależy od zbytu w twoich okolicach, bo nawet jak ktoś przyjedzie do Ciebie po słomę to i tak zapłąci Ci najwyżej tamtejszą cene rynkową...

Opublikowano
Czy opłacalny interes to poszukać w necie ile składników zawiera tona słomy i policzyć na podstawie cen nawozów czy tak fajnie sprzedać słomę...

Mój najczęstszy płodozmian idzie tak: rzepak ozimy, pszenica ozima, zboże jare i znowu rzepak ozimy.

O ile rzepaczankę zależy mi przyorać i po jarych zbożach idzie orka i siew rzepaku ozimego (nie ma czasu na zbiór więc szarpacz zapinamy) to słomę po pszenicy ozimej chciałbym zebrać aby w glebie było jej mało przed następującą po niej kolejną rośliną zbożową (może zmniejszy się zagrożenie grzybowymi). To po pierwsze.

Po drugie czy na dzierżawie na gębę lub takiej której wiesz że nie kupisz obchodzi Ciebie ile jest materii organicznej?

Czasami użytkuje się grunt jako TUZ na g.ornym i co jakiś czas zmienia się pole na którym on jest. Wtedy też nie widzę aż takiej potrzeby pilnowania materii organicznej. 3-4 latka i znowu wróci TUZ więc IMHO spokojnie można słomę zebrać i sprzedać. To po trzecie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja sprzedawałem do Jabłonia i do Brzozowego Kątu. W tym roku będę sprzedawał dla gościa który trzyma krowy. To wszystko w Lubelskim.

Opublikowano

u nas gość zbierał sam, zwoził sam i płacił 150za każdy ha słomy po zbożach, jedyny problem że prasował jak miał czas i czasem 2 tygodnie czekali ludzie aby sprasował i następne 2 tygodnie aby to zabrał z pola więc traciło się miesiąć na uprawki, siew rzepaku ozimego.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przy plonie 5 ton pszenicy macie odpowiednio w słomie 40kg N, 3kg P, 60kg K, także policzcie ile kosztuje słoma z hektara. smile.gif 60zł N, 15zł P, 200zł K, nie wliczając mikro i substancji organicznej. Warto za tyle jeździć potem rozsiewaczem i uzupełniać glebę w składniki?

Opublikowano

Własnie ja wyczytalem w starej książce rolniczej, ze raz na 3-4 lata wrecz trzeba zebrac słome. Wiadomo wiadomo, azotu nie ma tyle, ale ponoc to pomaga. Raz kiedys mozna;p u mnie słoma nie byla zbierana 7 lat, to chyba starczy jej lezenia. Teraz mam zyto i troche tej slomy powstanie.