Skocz do zawartości

mała hodowla trzody chlewnej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli ma to być mała hodowla to pomysł kiepski. pracy dużo a zyski małe. jesli masz swoje zboże to jeszcze można to przemyśleć ale jak miałbyś kupowac to daj sobie spokuj

Opublikowano

Jak zboża nie musisz kupować no to możesz coś hodować...czy się opłaca czy nie...hmm...jak nic nie będzie robił to nic nie będzie miał a jak coś zacznie to zyski na pewno jakieś będą....teraz będziesz miał 50 a za parę lat możesz mieć dużo więcej....tylko chęci, chęci i jeszcze raz chęci do pracy.... :)

Opublikowano

Wiesz Marcin ja teraz tez choduje świnki tylko ze kupuje prosiaczki a z cena dobrego prosiaka to jest różnie. a teraz mysle nad 2 maciorami na poczatek a chęci to mam duzo bo praca w gospodarstwie to mój zywioł. wiesz ja nie jest uzależniony z dochodami od rolnictwa bo mam dobrą pracę ale każdy grosz sie przyda w dzisiejszych czasa. tak mysle

Opublikowano

No zgadzam się z tobą...ale stawiaj maciory...i sam odchowuj prosięta...bardziej się to opłaca...już nie musisz płacić za prosiaka... :) ...jak jest pole to coś trzeba robić zawsze coś się zarobi....POWODZENIA... :)

POZDRAWIAM... :)

Opublikowano

Na dzienń dzisiejszy chodowla trzody kuleje i to bardzo jeżeli cena wynosi 3,20. Wiec nie wiem czy nie lepiej gdybyś sprzedał zboże i słome moim zdaniem na dzisiejszy rok lepiej na tym wyjdziesz. Na Twoim miejscu rok bym się wstrzymał.

Pozdrawiam

Opublikowano

wiesz słomy i zboża to nie sprzedam bo mam świnki i coś muszą jeść i na czymś spać. odchowam sobie loszki na maciory i będę miał swoje ze spokojem. koledzy powiedzcie jeszcze cos o proszeniu sie macior jak pilnujecie proszenia i wogóle coś napiszcie o tym o odchowaniu prosiaczków tez z góry dziekuje

Opublikowano

No to tak...ja maciorę ma w chlewku chodzi sobie wolno i przy oproszeniu cały czas jest ktoś przy niej bo niekiedy trzeba pępowinę ( czy coś takiego ) urwać, niekiedy mały prosiak przyjdzie w łożysku ( nie znam się na tym - przepraszam jak popełnię jakiś błąd ) i jak nikogo tam nie ma to po prostu taki mały się udusi...jak maciora się już oprosi, wszystkim małym prosiakom kleszczami łamiemy zęby żeby nie gryzły maciory itd....obok kojca gdzie jest maciora mam drugi chlewek w którym jest światło, po 3 - 4 dniach woda i po 10 dniach ( nie wiem dokładnie ) pasza i one sobie między tymi dwoma chlewkami chodzą ( tylko małe prosiaki )...jeszcze są jakieś szczepienia itd...jeszcze coś napisać... :)

Opublikowano

ja mysle o kojcu porodowym. jak maciora będzie w takim kojcu to nie ma niebezpieczeństwa że zje swoje łożysko i jest mniejsza prawdopodobnośc przygniecenia prosiaka. mam jeszcze jeszcze mały problem jak doprowadzić do tego zeby oprosiła się jak będe w domu. ja pracuję od 7 do 15 od poniedziałku do piatku. poradźcie cos

Opublikowano
ja mysle o kojcu porodowym. jak maciora będzie w takim kojcu to nie ma niebezpieczeństwa że zje swoje łożysko i jest mniejsza prawdopodobnośc przygniecenia prosiaka. mam jeszcze jeszcze mały problem jak doprowadzić do tego zeby oprosiła się jak będe w domu. ja pracuję od 7 do 15 od poniedziałku do piatku. poradźcie cos

Na to już nie masz wpływu...prosi się wtedy kiedy już jest ten moment...nie ważne która godzina...czy jesteś w domu czy nie...taka natura... :)

Opublikowano

Jeżeli masz pracę to raczej kup prosięta i je odchowuj. Z lochą jest wiele problemów i niestety dobrze jest być przy porodzie (mniejsze straty). Maciorę musisz trzymać żywić przez conajmniej 5 miesięcy, masz dostęp do inseminacji lub knura bo żeby były prosięta trzeba pokryć. A to nie zawsze wychodzi za pierwszym razem. Dlatego jeżeli chcesz sprzedawać 50 tuczników to prosięta kupuj. Przy tej ilości dobrym interesem jest też chów tradycyjny jednak musisz mieć odbiorców którzy zapłacą więcej za tuczniki w ten sposób chowane (żywienie kosztuje mniej ale pracy więcej i tucz trwa dłużej) U nas niektórzy tak robią i są chętni na kupno takiego mięsa po wyższej cenie. Jak chcesz dowiedzieć się więcej to pisz do mnie!

Opublikowano

Bartek a jak wygląda taki tucz tradycyjny?? swoja pasza to wiem ale czy koncentrat tez można stosować?? jaki jest skład paszy? i jak pozyskać takich odbiorców na tradycyjne tuczniki? a teraz pytanko do kolegi pejus94 powiedz mi jak wychodzisz na tym że kupujesz prosiaki po ile kupujesz i po ile sprzedajesz tuczniki że wychodzisz na plus?

Opublikowano

W skład pasz może wchodzić:

- zboże ale bez kukurydzy,

- ziemniaki gotowane,

- koncentrat paszowy do zbilansowania dawki.

- premiksy w niedużych ilościach.

Nie można stosować serwatki, soji, mączek rybnych i antybiotyków.

Dawkę należy zbilansować według zapotrzebowania poszczególnych grup wiekowych.

Trzyma sie trochę dłużej do wagi około 110-115 kg. Takie mięso dużo lepiej nadaje sie do wyrobu wędlin w tradycyjny sposób. Nie występuje też problem z tzw. "luźnym mięsem".

Inne zasady jak w normalym tuczu.

Opublikowano

bartek ja daje swinkom tak srut z pszenzyta i owsa i do tego koncentrat do smaku na mokro daje mieszam we wiadrach. o godz 15 daje zielonke z lucerny. mam tej lucerny troche wiec szkoda zeby sie zmarnowała. powiedz jak pozyskać odbiorę na takie swinki i jaka jest cena za kg. pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli mówisz o małej hodowli,to nie ma ona przyszłości na dobry obrót z przychodem. Cena pasz jest coraz wyższa a cena mięsa wieprzowego jest tak śmieszna, ze na zero może i wyjdziesz a i tego nie wiadomo heh. No ale jeśli zależy Ci na hodowli świń to proponuję żeby sprzedawać młodzież odsadzoną bo wtedy najlepiej sie opłaca, a sobie zawsze możesz cos wychować do zabicia. ;)