Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pompę podkręcić trochę i w wtryskach ciśnienie zmniejszyć bo pompa ci nie da rady ;) .

A głównie to ci twojej 30 dolega ? .

podkręcjąc pompe czyli zwiększając dawke powiększa się spalanie,ten silnik nie jest w stanie spalić większej ilości paliwa,=spalanie niecałkowite=czarny dym

zmniejszając ciśnienie na wtryskach powoduje się gorsze rozpylenie paliwa które nie zdaży odparować=spalanie niecałkowite=czarny dym, jak i również dłuższe otwarcie wtryskiwcza, =wieksze spalanie

ja zawsze podnosze ciśnienie na koncówkch wtryskiwaczy, ale pompa musi mieć zdrowe sekcje, twórcy tematu radze niewciskanie pedału do dechy, lecz powoli stopniowo, c330 ie jest demonem mocy szybciej się nie zbierze

Opublikowano

Dlaczego nie osiągalny z dobrze ustawionym pługiem 2x30 na przeciętnej ziemi to złoty traktorek do właśnie 2x30 i lepiej współgra niż np. mf 255, nie wiem jak wasze ciapki ale ze średnim obciążeniem w polu ciapek w dobrym stanie technicznym więcej jak te 2,5-3l nie powinien palić, więc robiąc 1ha w 4 godz też ten wynik nie jest zły, dla zabawy różne testy robiłem i z poznaniakiem 2,7m spalanie w wiosennych siewach po polu po agregacie czasami i na 5tce próbowałem wychodziło poniżej 3l/godz zegarowa.

W c330 spalanie na godzinę zegarową może i jest niskie ale na wykonaną pracę podobne jak większych ciągnikach, dla porównania na wypompowanie i wylanie kilku beczek 3 tyś l gnojówki czy wożenie gnoju rozrzutnikiem 3,5t spali na pewno nie mniej niż lamborghini 85km a dużym ciągnikiem zrobię w tym samym czasie ze 40% więcej. A nawet nie wspominam tutaj o historiach typu ciapek grzęźnie z wytrzęsionym do połowy rozrzutnikiem, czy ze zgrabiarką na grząskiej łące, czasy są takie że nie ma czasu na nic a tym bardziej spędzać pół życia w ciągniku obrabiając kilka ha

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Coś sporo Ursus328 ci pali twój 28 :P ja 3p spalam w orce 3,5 litra godzinę zegarową a hektar robię w cięzkich warunkach 2 godziny wiec dziwne by twój ciapek wiecej palił od 3p :D

To aż się boje zapytać w jakim czasie obskakujesz ha w lekkich warunkach. :P

Opublikowano

wracając do tematu-przy najcięższym katowaniu-czyt. orka siewna po glifosacie na zeschniętym rżysku, kl IV a i b, 4 bieg -3,5 litra/h zegarową-to jest najwyższy wynik jaki udało mi się osiągnąc kiedykolwiek

Opublikowano

Można oszczędzić trochę paliwa pracując c 330 ale pod warunkiem że robi się to z rozsądkiem np. twarde gruntowe łąki obskakuje c 330 z rozrzutnikiem, jakieś prace w obejściu rozsiewacz itp. ale na pewno nie jest to jakaś duża oszczedność jakby się wielu wydawało od 20-30% i to też zależnie od warunków.

ps mam pytanko do posiadaczy c 330 jako ciągnika pomocniczego czy wasze c 330 też pracując tylko w lekkich pracach zamulają się? po prostu mój ciapek musi dostać czasem ostro po garach przez kilka godzin żeby mieć pełną moc

Opublikowano

Mój to jest straszny muł jak jest zimny , dopiero gdy się rozgrzeje , czuć tę moc :D ale to wina zle ustawionego GMP czy rozrządu ...

Kazdy ciągnik powinien dostac w d*pę od czasu do czasu ;) oczywiscie bez katowania ale przy pracy w której musi sie wykazac .

Opublikowano

Mówię jak jest marzę by chodził na powietrze... chociaż na wodę przy dzisiejszej cenie ON Ale skoro dla was to jest coś nie normalnego spalanie takie to cóż.. wiecie wszystko uzależnione jest od prędkości od szerokości orki i obrotów ciągnika. Większości chodzi z 3 skibowym pługiem na 3 biegu 1,7tys obrotów i nie ma h.. ze w takim czasie sie wyrobi. No chyba ze orzecie jak mój sąsiad na 2 skibki 1 bieg 2,2tys obrotów koła skrecone na full w przeciwną stronę oranki ręka na podnosniku i grzebanie kołami bo pług żle ustawiony to owszem spali ciągnik:D jedne słowa powiem "Dobrze ustawiony pług to jest sukces!"

Opublikowano

Dla mnie kiedys kumpel pomagał robilismy podorywke na dzialce 7 hektarowej 330 plug 2 skibowy uni i 360 3 skiby unii , jak wracalismy do domu zabraklo paliwa w 330 wyjezdzalismy na pole zalani pod korek , 60tka spalila pol zbiornika , wiec na 30stce wyszedl przepal jak huk .....

Opublikowano

Wszystko zależy od stanu technicznego maszyny. Ja po samej wymianie wtrysków widzę znaczną poprawę. U mnie w orce siewnej (około 18cm), 4 bieg, wychodzi 15-17litrów na ha.