Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Łańcuch jest łączony jak każdy łańcuch, musisz go rozczepić i wyciągnąć, najlepiej jak rozczepisz go na dole, bo wtedy powoli będziesz sobie go wyciągać, jak dojdzie rozczepiona część na górę - żeby łańcuch nie spadł i nie zablokował się w podajniku to druga osoba przywiązuje sznurek do łańcucha i powoli go opuszcza, a osoba na dole wyciąga. Tak samo się zakłada, ktoś z góry spuszcza sznurek na dół, na dole przywiązujesz łańcuch, ciągnie się na samą górę, tam potem zakładasz na zębatkę i obracasz aż oba końce będą na dole i łączysz.

• Like 2
Opublikowano

Witam kolegów kolejny raz. Czy w bizonie w tym wstępnym filtrze powietrza (tym co wystaje ponad kombajn z tyłu silnika), czy tam ma być jakiś wkład? W kilku kombajnach znajomych zwróciłem uwage, że tam nic nie ma. Więc jak to ma byc?

Opublikowano

Witam wszystkich po przerwie.

Wczoraj odpaliłem bizonka po zimie. Wszystko ładnie, pięknie tylko nie pokoi mnie gdzejąca się przekłądnia bezstopniowa ta jezdna. Po ok godzinie była tak gorąca, że dosłownie syczało jak się ją skropiło... Gdzie szukać przyczyny?? Może są źle ustawione pasy o to od nich się grzeje?? I kolejne pytanie, u mnie jeden z tych tależy jest dziwnie przechylony... Ten bliżej kombajnu. Jak się z tyłu spojrzy to tworzy niemal takie V przechylone w prawo. Doradźcie mi co z tym robić. Może jakieś zdjęcia.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Wygląda na to ze masz juz wyrobioną tuleje w wariatorze. Daj dla ślusarza cały wariator i on tobie go zregeneruje. Jak zdejmiesz pasy to zobaczysz jak środkowy talerz ma luz

Opublikowano

@master20002 środkowy talerz na wariatorze jest przesuwny. sprawdź jaki na nim jest luz i tak jak kolega Harnas88 napisał ale nie wiem czy jest warto bo nowe pierścienie są już ze zwykłej stali a nie utwardzanej jak w oryginale a może masz za mocno pasy po naciągane i zimą wariator przyrdzewiał paski się na ciągły i teraz się grzeją :) Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Z przekłądnią się już uporałem, przyczyna grzania tkwiła w tym, że nie była w lini prostej z kołem silnika i lekko pasy krzyżowało. Teraz kolejna rzecz. Zacząłem rozbierać sprzęgło. Pewien stary kombajnista powiedział mi, że wystarczy odkręcić ten kołnież od ramy i śruby na nim te do okoła. Zrobiłem tak i to nic nie dało... Odkręciłem koło pasowe ale nie chce zejść... Niby jest sklinowane ale w miejscu klina nic nie ma... co tam jest?? jakiś segier czy ciągnąć na "hama"?? I kolejna sprawa, wczoraj zaczęło mi sadzić olej z pod kolumny kierowniczej. Patrzyłem na schematy i tam nie powinno nic lecieć bo nie ma z czego.

Bardzo proszę o jakąś wskazówke...

Pozdrawiam

Edytowane przez master20002
Opublikowano

Sprzęgło musi zejść po odkręceniu tego dekla (12śrub) nie trzeba zdejmować samego koła pasowego zejdzie z deklem i wałkiem , postukaj trochę młotkiem bo potrafi się zaklinować na zatoczeniach.

Kolumna kierownicza może cieknąć bo jest tam orbitrol a do niego dochodzi olej pod ciśnieniem.

Opublikowano

Witam. Udało mi się wczoraj sciągnąć tą obudowę i całe sprzęgło. Jak wspomniałem kiedyś nieco wyżej, nie wysprzęglał wogóle. Przyczyną był bolec który wypadł z docisku przez co jedna z łąpek nie opierała się o łożusko wyciskowe. Przy okazji wymienię tarcze bo lekko jest zjechana i łożyska. Ponoć podchodzi tarcza od stara, prawdą?

Opublikowano (edytowane)

Witam ja używam takiego[AGRO HL46] nie drogi i dobry olej cena około 50-60 zł za 5litrów.Nie chcę niczego reklamować poprostu go używam i nie narzekam na niego pozdrawiam

Edytowane przez Marcin91
post napisany kursywą
Opublikowano

Do hydrauliki ja używam zwykłego najtańszego oleju hydraulicznego i nigdy nie było z tym problemów. Nie oszukujmy się, bizon to stara konstrukcja i nie wymaga drogich olejów bo konstruktorzy bizona nawet o takich wtedy nie marzyli :)

Opublikowano

Witam.

Ostatnio jak odpaliłem bizonka to zaczęło lać z orbitrolu. Dokładniej to z połączenia orbitrolu z tą podstawą kierownicy. Co to może być? tam są jakieś uszczelniacze? Da radę zrobić to samemu w domowych warunkach?

Pozdrawiam

Opublikowano

Orbitrola nie znając nie zrobisz w domowych warunkach lepiej kup nowy na allegro bo koszt regeneracji jest podobny a nowy to nowy

Opublikowano

Chciałem uszczelnić też siłowniki bo wszystkie leją okropnie. Wystarczy zmienić te gumy co widać czy jest tam więcej elementów do wymiany? Czy może najlepiej wyjąć wszystkie i dać do zakładu żeby zregenerowali?