Skocz do zawartości

Wałować czy bronować?

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam

Mam problem ponieważ zaorałem poplon "gorczyca" było bardzo sucho i teraz na tym polu zrobił się puch.

Będą tam posiane buraki cukrowe i nie wiem czy to teraz na jesieni zawałować wałem z włóką expom tytan 6.3m czy to zabronować bronami 6m ciężkimi?

czekam na wasze odpowiedzi

Opublikowano

z tego co rozszyfrowałem i zrozumiałem to : orkę przedzimową zostawia się w ostrej skibie do wiosny, aby gleba pobrała jak najwięcej wody więc ani wałować, ani bronować pozdro!!!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

przepuść to przez słownik ortograficzny bo nie bardzo wiadomo co co Ci chodzi.

Sprawdziłem w wordzie i niema tam żadnego błędu

Opublikowano

to chyba w worldzie nie masz słownika haha xD a apropo twojej sprawy... nic nie rusz, zaorałeś i niech tak zostanie do wiosny do siewu... ja dzisiaj również zaorałem gorczycę ale przed zaoraniem opryskałem dursbanem żeby pędraków nie było. Orka była na głębokość 35 cm wszystko ładnie skryte. wałując albo bronując aby powyciagasz gorczycę a w burakach nie będzie żadnej różnicy

Opublikowano

no tak bo to jak sie bronuuje to czeba napisac wymiar 6m OMG a jak sie wałuje to expomem 6,3 co za siara :D ja jutro jade orac i sie bardzo zastanawiał czy zapiac zielony pług 4 skibowy obracany zilony czy taki sam niebieski co polecacie???? :D

Opublikowano (edytowane)

jak dla mnie kolejny zbędny temat... <_<

@guzik słowo "po nie warz" pisze się razem i przez "ż"

ludzie, inwestujcie w słowniki bo faktycznie niektórzy jak coś napiszą to ani ładu, ani składu, a z błędami to już w ogóle nie można zrozumieć o co chodzi (tak jak temat: "problem poniewarz Wałować czy bronować")

co do tematu to tak jak wyżej koledzy napisali, zostaw zaorane pole do wiosny.

Edytowane przez Radekk89
Opublikowano

A jak pole zaostanie do wiosny to mniej paliwa bo nie czeba nic na zime a po zimie agragat i cheja :rolleyes: ej tylko nie pisz czasem jakie wymiary agregatu bo może sie nadawac a tak to bie bęndziesz wiedział to bendzie gitara noramalne SIARAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :lol:

Cos sie zapytam ej mam agregat 3,20 czy nadaje sie do uprawy ziemi bo cos mi sie zdaje że nie??? haha

Sory za tamte błendy bo klawia sie wali i jutro nowa dopiero:(

Opublikowano (edytowane)

jak sieje poplony to rozumiem przez to że bierze dopłaty bo inaczej kiego utrudniać sobie życie

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Gość Profil usunięty
Opublikowano

no tak bo to jak sie bronuuje to czeba napisac wymiar 6m OMG a jak sie wałuje to expomem 6,3 co za siara :D ja jutro jade orac i sie bardzo zastanawiał czy zapiac zielony pług 4 skibowy obracany zilony czy taki sam niebieski co polecacie???? :D

Mi chodziło o przedstawienie masy tych maszyn ja się nie chwale tym co posiadam

Jak co niektórzy piszą że mają po 200 ha a w galeri zabytkowy ursus

Opublikowano

@MrKrzysiu12, weź proszę nie zasłaniaj się starą klawiaturą bo co to ma do tego jak piszesz np. "bendziesz" zamiast będziesz, albo "czeba" zamiast trzeba. Tobie radzę poczytać słownik, a nie naśmiewać się z innych.

co do tematu, zostaw to na zimę, wiosną przejedziesz włóką i uprawisz i będzie git.

Opublikowano (edytowane)

To twoim zdaniem jeżeli koles ma 200ha dodał swój jeden ciągnik rozwalony to już on nie może miec 200ha????

Tylko musi wszystkie maszyny pokazac na af????

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Trochę źle napisze poprzedniego posta chodzi mi oto jeśli ktoś pisze że ma 200 ha i to wszystko obrabia 1 c385 wyoruje i obsiewa a co się okazuje że on ma tylko 30 ha

nie raz się spotkałem na YT czy AF że ktoś np pisze że ma takie maszyny, a co się później okazuje że maszyny zostały skopiowane od innego użytkownika.

Ps Ja się nie chwale swoimi maszynami !

cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

weźcie się opanujcie bo mamy mówić czy bronować czy wałować a nie o słowniku i pisowni !!

Dokładnie, poprawa ortów ja się zajmę a wy zajmijcie się tematem.

Opublikowano

Ja tam zawsze wałuję zboże m.in. dlatego, że: pole jest bardzo równe i nie ma żadnych kamieni, szybsze wschody, ziemia trzyma dłużej wilgoć. To są główne zalety wałowania.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tylko to co w mówicie to nie jest do tematu.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie kolega @guzik007 kompletnie w inny kontekscie pytał o to wałowanie.

I jak bo mamy już wiosnę to zostawiłeś pole tak jak było po orce czy coś jeszcze z tym robiłeś?

Edytowane przez romek6340