Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli jest na moczniku, dość drogo wydaje mi się. Z Dolfosu na moczniku (90% białka) wychodzi w przeliczeniu na 25 kg 87,5zł. Zgodzę się ze statkiem, że jednak w pełni soi nic nie zastąpi.

Opublikowano

czyli jest na moczniku, dość drogo wydaje mi się. Z Dolfosu na moczniku (90% białka) wychodzi w przeliczeniu na 25 kg 87,5zł. Zgodzę się ze statkiem, że jednak w pełni soi nic nie zastąpi.

Ja zamiast soj stosuje emiferm protect 44 jest to śruta rzepakowa mocznikowana 44%bialka białko w dużej częsci rozkladalne w jelitach produkt zaczołem stosować około 1.5 miesiąca zastąpiłem soję i zmniejszyłem udział śruty rzepakowej w mieszance (sam mieszam w mieszalniku) efekt piorunujący mleko wzrosło koszty lekko w dół cena za ten produkt nie jest mała 1800zł brutto tona ale uważam że warto .Produkt jest w postaci drobnego peletu 3 mm sprzedaż w 1 tonowych big bagach.

Opublikowano

I trzeba wiedzieć kiedy jest miejsce na pasze z mocznikiem.

 

92 % jest pewnie liczone ile bialka wytworzy mocznik przez bakterie w zwaczu?

 

 

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Opublikowano

Ja zamiast soj stosuje emiferm protect 44 jest to śruta rzepakowa mocznikowana 44%bialka białko w dużej częsci rozkladalne w jelitach produkt zaczołem stosować około 1.5 miesiąca zastąpiłem soję i zmniejszyłem udział śruty rzepakowej w mieszance (sam mieszam w mieszalniku) efekt piorunujący mleko wzrosło koszty lekko w dół cena za ten produkt nie jest mała 1800zł brutto tona ale uważam że warto .Produkt jest w postaci drobnego peletu 3 mm sprzedaż w 1 tonowych big bagach.

 

komurki ci sie nie podniosły od tego?

 

mozesz sprawdzic mi jakimi chemikaliami bylo to traktowane ? i ile ma pozostalosci?

Opublikowano

Kwas mrówkowy i kwas propionowy co do pozostalości to sie nie wypowiadam bo nic o tym nie wie ze produkt produkowany jest przez niemiecką firmę w Hamburgu. Komórki ok u tych krów co były to są.

Opublikowano

u mnie w gosp kiedyś po krótkiej przygodzie z koncentratem strasznie wzrosła somatyka do około 600 po zastosowaniu koncentratu, racja krowy wcześniej nie otrzymywały białka w żadnej innej postaci oprócz tej ilości co była w zbożu i w trawach, później przerzuciłem się na mocznik śrutę rzepakową i premiks efekt piorunujący, 4.3 % tł 3.4% białko i 190 somatyka bakterii znikome ilości.

Opublikowano

Milkor 38% białka, 980 VEM energii kosztował jakiś czas temu ok 1800 ale teraz nie wiem.

Moim zdaniem kupowanie tych koncentratów jest zupełnie nieopłacalne. Śruta sojowa pół na pół z rzepakową da 41% białka i 1100 VEM energii (chyba że coś źle licze). Ostatnio przywozili mi sojową (47%) po 1780 a rzepakową (34,8 %) po 1160 brutto. To daje 1470 brutto za produkt. Witaminy i drożdże i tak trzeba dokupywać oddzielnie. Mocznik można dorzucić samemu, to groszowe sprawy.Nie wiem co oni dają do tych koncentratów ale te o zbliżonych parametrach kosztują powyżej 2000 za tonę. Dla mnie to jakaś paranoja. 

 

Czy jest na tym forum osoba która przeszła z sojowej i rzepakowej na rzecz jakiegoś koncentratu czy czegoś podobnego i odnotowała poprawę wydajności lub znaczną poprawę parametrów mleka?  Jeśli tak to z chęcią wypróbuje taki produkt. 

Opublikowano

mam pytanie jaki dac koncentrat do własnej paszy robię z żyta pszezyta i pszenicy aby poprawić kondycję i żeby nie było problemów z zacielaniem mam dojście do firm de Hays,neutrina,sano i w ostateczności yosera. ?

Opublikowano

Ja z Trouw używałem Selko PH, zupełnie nie ten rodzaj produktu, ale jak coś to mówi o całej firmie to jest zupełnie ok. I tak, program lojalnościowy czyli klub superhodowcy daje rade :D

Opublikowano

Na kartę z kodów kasę się zbiera.
Mieszam swój kocentrat z dodatkami z tej firmy. Idzie tam jeszcze tłuszcz chroniony i Aminopass z Wipaszu. Pięknie trzymają mleko krówki po 5 miesięcy na jednym poziomie, ale to tylko dla takich czarodziejek ponad 30 l/dzień.

Opublikowano

Obecnie jestem na koncentracie Protamilk Complete Sanoskim .Mieszam sam 3 do 2 toj. 75%pszenżyta 25%jenczmienia ale mam problemy z somatykom ,białko nieźle ilość mleka w górę ale martwi mnie somatyczne. Co myślicie o koncentracie Onyks 40 ponoć jest lepszy jest to produkt Nutreny .kiedyś bazowałem na paszy krowa mlecza Nutreny ale wychodziło bardzo drogo proszę o informacje

Opublikowano

Witam co sasidzie o paszach firmy sano głównie o lactoma, obecnie stosuje mieszanki z de heus optimlek 35 sypki 130kg na 38sztk w tym 33 dojne reszta zasuszone, wlasnych zboz niestosuje

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v