Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ja mam DF Agrofarm 420 (99 KM). Nie wiem ale mam wrażenie że jakoś sporo mi pali dokładnie nie mierzyłem ale mam pytanie. Ja podorywam pługiem 4 skibowym zagonowym. Narazie jeździłem 5 na terenowych biegach, obroty na 1600 i prędkość 8.9 km/h. Nie wiem czy nie za szybko i za wysokie obroty. Później przerzuciłem na 2 w szosowych biegach i obroty 1400 prędkośc ta sama, jendak słychac było że ciągnik ma ciężko szczególnie przy ruszaniu po nawrotach. Jeśli ktoś może podpowedzieć jakie są optymalne prędkości jazdy przy podorywce, tależowaniu, i jakie wybierać przełożenia i obroty do nich.

Pozdrawiam. MK B)

Opublikowano

lepiej żeby miał większe obroty i miał moc niż miał ich za mało, bo jak wiemy ciągnik swoją moc i Nm uzyskuje przy danych obrotach, prędkość zależy od gleby ale oscyluje w granicy 8 km/h na zimę wolniej bo w okolicach 6. osobiście jeżdzę tak z pługiem 4x40 ciągnikiem 105 koni

Opublikowano

Jestem jedynie użytkownikiem tego ciągnika, ale też mam wrażenie że sporo pali. (nawet w porównaniu ze starym dx90) a poz tym nie wiem jak twój ale ten u nas w firmie jest bardzo mało dynamiczny, wolno wchodzi w obroty.

Opublikowano

misiekzpa

Ja nie zauważyłem aby mułowato wchodził na obroty. Odnośnie spalania to stwierdziłem że pali wiecej od starego MTZ przy wykonaniu tej samej pracy. Jedynie robi to w krótszym czasie i może tu jest powód większego spalania. Spróbuję jeździć wolniej na niższych biegach

focus07

jedynka zając ma wolniejsze przełożenie niż 5 żółów dlatego myślę że lepszym wyborej jest 5 żółów. Jeśli się mylę to podpowiedz z tą jedynką dlaczego jest lepiej.

Ponawiam pytanie jak w ciągnikach DF Agrofarm 420 jest ze spalaniem czy jak najlepiej to mierzyć czy na 1 Mth czy na jeden hektar. Nieroztrzaskałem jeszcze wszstkich funkcji w ciągniku i nie wiem jak ustawić badanie spalania. Jęsli ktoś wie to prosze o kontakt.

Pozdrawiam. MK. B)

Opublikowano

focus07

Dzięki za poradę. Dzisiaj testowałem jak będzie się podorywać na niższych biegach. Najpierw jeżdziłem na 4 żółów prędkość około 5,7 km/h wszystko szło elegancko, obroty silnika na 1400. Spalanie znacznie mniejsze jak na 5 i obrotach 1600. Jednak robota idzie trochę wolniej ale ma to zalete bo mozna posłuchac radia przy robocie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Patryk223
      Witam serdecznie! Zwracam się do was z prośbą oraz zapytaniem. Czy ktoś orientuje się gdzie (a może ktoś ma ) adapracje do ładowacza czołowego do ciagnika  deutz dx 85
    • Przez MichałP13
      Szukam joysticka od hydrauliki do deutz fahr 6160 cshift może ktoś posiada albo wie gdzie można znaleźć taki mój jest prawdopodobnie uszkodzony mechanicznie i załącza samoistnie jedną sekcje hydrauliczna 

• Przez Savuelo
      Witam,
      Ma ktoś może w posiadaniu instrukcje do df Agrotron mk3 i chciałby się podzielić? Interesuje mnie dokładnie model 115 ale pewnie instrukcja była dla całej serii.
      Z góry dzięki 
    • Przez MarcinWoos
      Witam posiadam taki problem ze podnosnik po zgaszeniu silnika opada, prawdopodobnie z powodu niskiego stanu oleju moje pytanie jest takie gdzie jest bagnet lub cos innego zeby sprawdzic poziom oleju I jaki olej dolac? Wybaczcie ze zadaje takie pytania ale jestem zielony w tej dziedzinie
    • Przez hiper81
      mam problem z prawidłowym pomiarem temperatury oleju w silniku. Wskaźnik się ustawił na MAX... wymieniłem czujnik, i mam wrażenie że odczyty nie są prawidłowe bo dość szybko licznik zaczyna wskazywać maksymalną temperaturę. Szukam przyczyny dalej... 
      Rezystancja czujnika rozpoczyna się na pokojowej temperaturze od ok 1,8 kOhm i leci w "dół" w miarę ogrzewania czujnika. 
      Czujnik uszkodzony ma rezystancje w temperaturze pokojowej ok 7,5 kOhm - zakładam że uległ uszkodzeniu skoro nowy ma niższą. 
      ALE.. 
      w liczniku wymieniałem również żarówkę od kontrolki i musiałem go zdemontować i otworzyć - na jego płytce jest przełącznik nie dostępny bez rozebrania - ale nie ma opisu od czego on jest - to jest jedyny przełącznik na tej płytce elektronicznej licznika. 
      Macie może wiedzę co to? 

Nie zrobiłem zdjęcia - ale rozbiorę ponownie i zrobię fotkę, na ten moment pokazuje tylko jaki to typ licznika (znalazłem w necie wygląd) - ale mój ma "nie cyfrowy" wskaźnik motogodzin reszta wygląda tak samo. 
      https://pl.aliexpress.com/item/1005004460813453.html

• Dodaj nową pozycję...
v