Skocz do zawartości

Stan żniw na 30.07.2011

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano (edytowane)

Regionalnie stopień postępu prac żniwnych może się kształtować pomiędzy jeszcze nie rozpoczętymi i sięgać do 20%. Dotychczasowe tegoroczne zbiory nie stanowią znaczącej masy towarowej, co jest widoczne na rynku po napływającej pszenicy drogą morską i samochodową z południa Europy. Dotychczas koszone na polach zboże to jęczmień, początki pszenżyta i żyta.

Ze względu na panujące w lipcu niekorzystne warunki pogodowe, największe niepokoje producentów zbóż, skupiają się w tej chwili w temacie jakości jeszcze nie zebranych zbóż, ilości jeszcze nie są zagrożone. W chwili obecnej widoczne są porosty na pszenżycie ozimym (na zdjęciu załączonym do tekstu) sięgające już 30%, zaczyna porastać także żyto. Jeśli dotychczasowa pogoda utrzyma się przez kilka kolejnych dni problem porastania może dotknąć również pszenicy. Zdaniem federacji plony w tym sezonie będą na poziomie średniej wieloletniej i niższe w niektórych regionach.

Kolejnym dużym problemem dla producentów z pewnością już jest bądź będzie w najbliższych dniach możliwość wejścia w pole, gdzie nawet jeżeli sam kłos i częściowo słoma nadają się do zbioru, nie ma możliwości wjazdu na pole ciężkim sprzętem ze względu na nadmiar wody w glebie.

Do żniw potrzebujemy w wielu regionach kraju co najmniej 5-6 dni bardzo dobrej słonecznej pogody.

Rafał Mładanowicz

Prezes Zarządu

Krajowej Federacji Producentów Zbóż

na ten temat również na naszym blogu http://www.agrofoto.pl/forum/blog/11/entry-269-Komunikat+Prezesa+KFPZ-+sytuacja+na+polach+na+dzień+30+lipca+2011

a jak to wygląda u was w regionie?

Edytowane przez yacenty
  • Root Admin
Opublikowano

u nas w gospodarstwie pozostało do zebrania około 20%, nie mniej sytuacja w okolicy pozostawia wiele do życzenia - jest wielu rolników, którzy jeszcze w ogóle nie ruszyli w pszenice - póki co maja skoszone tylko jęczmiona i rzepaki.

Na szczęście dziś już nie pada, od jutra do piątku dla Świdnicy zapowiadają ładną pogodę.

Opublikowano

Podlaskie, w mej okolicy 30%rzepaków na polu, zboża nie ruszane, pada od miesiąca co dziennie lub z jedno dniową przerwą, wjazd na pole kombajnem najwcześniej w środę w rzepak, zboża może od piątku jak nie doleje.Na połowę pól na dzień dzisiejszy nie ma szans wjechac kombajnem.

Opublikowano

U mnie w rejonie nic sie nie dzieje. Dzis pierwszy dzień bez opadów od dawna. kilku desperatów próbuje coś robić.

U mnie wiele upraw zaczyna kiełkować. Konieczne nam jest kilka słonecznych dni. Bardzo !!

Opublikowano

U nas nikt narazie nie wyrusza na pola bo mokro jest.Trzeba bedzie czekać z tydzień zanim ziemia wyschnie.Zboża zrobiły się czarne.Już nawet w życie widać porosty.Rzepak stoi(no raczej już prawie leży stłumiony przez deszcz).Dzisiaj była ładna pogoda i w tygodniu też zapowiada się ładnie.Być moze w okolicach soboty-niedzieli zobaczymy już u nas pierwsze Bizony :rolleyes:.Jednak zbiory nie bede tak dobre jak sie zapowiadały.Straszne zielsko wywaliło się w zbożu.Miejmy nadzieję że będzie już tylko lepiej ;)

Opublikowano

powiat kętrzyński - rzepaki ścięte, jęczmień różnie (my tniemy jutro), pszenice zaczynają (jak się pogoda nie popsuje to też jutro bo jęczmienia mamy mało-tyle co na pasze). W okolicy różnie to jest, próbowali pszenice i albo stożki na przyczepach (mokra) albo od razu na suszarnie, niektórzy skończyli z kombajnami na warsztatach ;)

Ogólnie mi potrzeba 5-10 dni aby ogarnąć żniwa (i słomę dla siebie złapać) - jedyny problem że urlop mam w trzecim tygodniu sierpnia czyli po żniwach no i to że zboże jednak jest mokre (16-17% to jednak trochę dużo). Trzeba słońca albo chociaż suchego wiatru.

Opublikowano

u nas w chełmińskim/grudziądzkim to bardzo kiepsko wszystko. My dzisiaj właśnie teraz młócimy rzepak a wymłócony jest tylko jęczmień reszta potrzebuje kilka dni aby doszła. Pszenżyto porasta coraz bardziej, rzepak już kiełkował u nas na szczęście był późno pryskany i trzyma się w łuszczynach, sąsiad z 6h wymłócił tylko 4,5tony i dużo osób podobnie, u nas dosyć ładnie na razie jutro dopowiem szczegóły. Mam nadzieję że pogoda się utrzyma ale prognozy nie są optymistyczne:( oby tylko wymłucić

Opublikowano

U mnie żniwa nawet nie rozpoczęte. W okolicy większość pokosiła jęczmień ozimy. Rzepaki jeszcze stoją. Dziś chciałem zacząć jęczmień jary to przyszła dosłownie 'ściana deszczu' :( . Może w środę, jak będzie ładna pogoda.

Opublikowano

Lubelskie. W mojej okolicy kto miał rzepak i jęczmień ozimy to już wykosił, ale żniwa prawie w ogóle nie zaczęte bo mało kto miał. Dzisiaj pierwszy dzień bez deszczu ale był pochmurny.

Kosiłem trawę na zielonkę i ładując na przyczepę traktor stał na sporej górce, gdy chciałem ruszyć na luzie w dół nawet nie chciał się stoczyć, tak nalana ziemia jest ;)

Opublikowano

Krakow u nas czesciowo jeczmien ozimy zebrany,zepak u wiekszosci stoi jeszcze w polu...a o penicy nie ma mowy do nastepnej srody...o ile nie bedzie lalo bo dzisiaj przlotne opady unas zagoscily <_<

Opublikowano

Lubelskie. W mojej okolicy kto miał rzepak i jęczmień ozimy to już wykosił, ale żniwa prawie w ogóle nie zaczęte bo mało kto miał. Dzisiaj pierwszy dzień bez deszczu ale był pochmurny.

Kosiłem trawę na zielonkę i ładując na przyczepę traktor stał na sporej górce, gdy chciałem ruszyć na luzie w dół nawet nie chciał się stoczyć, tak nalana ziemia jest ;)

u was chyba w piątek zaczeli coś ciąć ?

Opublikowano (edytowane)

Krakow u nas leje praktycznie bez przerwy,jk dale tak bedzie to moze na przyszla srode cos sie zacznie <_< ...

Edytowane przez seba87
Opublikowano

woj lubelskie pow biłgorajski

u nas jeszcze prawie nikt nic nie skosił jedynie jeden gościu co jeździ po zarobkach to u siebie coś skosił i tyle woda na polach stoi i buty się zapadają :( :(

Opublikowano

Powiat polkowicki.Rzepaki tydzień temu pokończyli.Zboża w 50% skoszone.U mnie 8 ha do skoszenia i po znajomych ok.10:) Następne we wrześniu czyli gryka

Opublikowano

Pow. Ostrzeszowski - Wielkopolska. U mnie zostało jeszcze około 20% zbóż do zbioru, więc nie jest źle. Zaawansowanie prac żniwnych w moim rejonie

szacuje gdzieś na około 40%, czyli jeszcze trochę brakuje do półmetkasad.gif Pogoda nie rozpieszczaangry.gif

Opublikowano

Okolice siedlec mazowieckie. stan skoszonych ha można policzyc na palcach.... i mysle ze wciagu nastepnego tygodnia wiele sie nie zmieni. Dodam ze przenżyto juz rosnie w kłosach...:(