Skocz do zawartości

Kiedy wybieracie ziemniaki i ile ich macie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas ziemniaki po 0.20gr za kilogram prawie za darmo a najgorsze że porosły bardzo duże a na giełdzie chcą takie troche grubsze sadzeniaki a tych grubych sprzedać nie można.Zgnite czasami sie trafiają najczęściej na dołkach ale co najgorsze to już wykopane.

Opublikowano

już wykopaliśmy ponad 2 ha i muszę przyznac, iż desykacja na początku sierpnia nie była złym pomysłem jest dużo sadzeniaków a bulwy nadwymiarowe nie występują w nadmiarze, mam jedno pytanie jak kształtują się ceny ziemniaków jadalnych w kuj-pom?

Opublikowano

mam małe pytanko do osób, które już jakiś czas temu zakończyły wykopki: czy ziemniaki gniją? i jaka jest obecnie cena, zastanawiam się czy sprzedawac ziemniaki teraz czy podnając od sąsiada przechowalnie bo mam nadwyżkę ponad 100 ton, która nie zmieści się do przechowalni

Opublikowano

U mnie na razie nie ma problemu z gniciem ale przy sortowaniu zdarzają się bulwy zgnite ale bardzo sporadycznie. Cena jest nieciekawa :) Do sklepów sprzedaję po 40 gr/kg a w środę zawiozłem do hurtowni 50 woreczków po 35 gr/kg. Przechowalnię mam już całą zapełnioną a jeszcze mam około 2,5 ha do kopania, więc jak by ktoś chciał kupić to mogę sprzedać z 40 t ;)

Opublikowano

wykopałem dzisiaj ok 40 arów na ciężkiej ziemi i sie zdarzały nadgnite bulwy....ale to wina właśnie takiej ciężkiej - tłustej ziemi raczej bo jak przejechałem na próbe na innej działce gdzie ziemia jest przepuszczalna to ziemniaki są OK

....ehh ciężko to dzisiaj szło....ale na szczęście reszta jest na dobrej glebie (przepuszczalnej czyli dobrze odsiewającej sie) także w poniedziałek troche pogoni sie robote(o ile pogoda nie zrobi psikusa)

pozdrawiam

Opublikowano
hmm w tym roku słabo płacą za skrobiowe tak jak przed rokiem :angry: nie wiecie jaka za rok moze byc cena za skrobiowe??

bedzie wyższa :rolleyes:

Opublikowano

no ziemniaki trzeba bediz epo malu przebrac do sadzenia a bedzie ich 10ha .. tylko 3,5ha bedzie musialo czekac az zyto na kiszonke urosnie i sie je sprzatnie .. i wywozimy je do trzemeszna

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!

• Dodaj nową pozycję...
v