Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam podobny problem tylko że u mnie prawdopodobnie zakleszczyło na 2 i gdy przesunąłem to koło w strone silnika dalej to samo i go teraz wogle nie można ruszyć a nie chce tego brać na chama. Co z tym robić?

Opublikowano

Ja ostatnio byłem zmuszony zdjąć pokrywę skrzyni, bo nie szło inaczej od kleszczyć go z 1, nie wiem czemu. Zirytował mnie ten MF 255 i podniosłem pokrywę z kierownicą a tam spokojnie wodzik śrubokrętem przesunąłem. To jest metoda jak nie bedzie szło inaczej, ewentualnie popatrz, może dźwignie wyjmiesz i przez okienko po dźwigni.

Opublikowano

Żeby dźwignię zmiany biegów wyjąć należy zdjąć pokrywę ponieważ dźwignia od spodu jest zaabezpieczona sprężyną z zatrzaskiem jeżeli da się wyjąć tylko przez wyjęcie bolczyka pod gumą to świadczy że wypadł zatrzask i może być powodem blokowania biegów

Opublikowano (edytowane)

witam,jakis czas temu skrzynia zakleszczyla mi sie na pierwszym biegu i za nic nie chciala wyjsc z jedynki i tylko na jedynce jeździla , ale postanowilem to zrobic na sile i udalo sie wykleszczyc, potem mialem problem zeby wlaczyc jedynke oraz wsteczny , poźniej nie chciala wchodzic dwojka i czworka, teraz jeżdze praktycznie na trojce i bardzo ciężko się wlącza wsteczny , jesli juz jakis bieg wlączy sie na sile to potem jest go ciężko wylaczyc, cianik ma tylko 250 mth , nioestety jest juz po gwzarancji ;)

ktos mial moze podobny problem ?

ogolnie ciągnik jest ten super, malo pali i wygodny ale przez ta skrzynie sie ciężko pracuje, bardzo ciężko,

ktoś z Państwa wewie moze jak to naprawic?

Wiatm. U mnie czasen też zakleszcze to jest tam taki korek do wlewania oleju do skrzyni to odkręć go i daj którki lewarek na luz. Następnie musisz mieś podgięty śubokręt i jak Ci się zalkeszczyła na 1 biegu to musisz włożyć śrobokręt na ostatniego tryba przez ten kotek czyli pierwszy od prawej strony( od gazu) i próbować poruszać do przodu i do tyłu powinno pomóc u mnie pomaga.

Edytowane przez strazakosp4
Opublikowano

Zablokowała mi się skrzynia biegów w ursusie 3512 na pierwszym biegu i mam pytanie czy da się to odblokować przez wlew oleju czy trzeba odkręcać dekiel? (kiedyś zablokowałem skrzynie tylko nie pamiętam na którym biegu i odblokowałem przez wlew oleju cofnąłem taki jeden wodzik)czy teraz też tak a się? proszę o szybką odpowiedź, z góry dzięki. pozdrawiam

Opublikowano

jeżeli w moim fergusonie się biegi zakleszczą to odsuwam gumę którą znajduje się na końcu drażka zmiany biegów następnie wysuwam kołka ustawiam drażek na tym biegu na którym stanoł i biorę dźwignię na luz następnie wkładam kołek i sprawdzam czy jest dobrze, chyba o to ci chodziło?

Opublikowano

nam też się kiedyś zablokowała skrzynia kilka razy to do odblokowywaliśmy ją przez korek od wlewu oleju do skrzyni (tam obok hamulca ręcznego)

A na jakim biegu wam się zablokowała wtedy?

Opublikowano

Mi się kiedyś na jedynce zablokował to z tatą odkręcaliśmy całą pokrywę na której trzyma się układ kierowniczy ale wprawiona osoba zrobi to przez wlew oleju

Ja tak robiłem jak mi się na wstecznym zablokowało.To ze trzy godz roboty więc teraz poszukuje prostszego sposobu ::)

Opublikowano (edytowane)

wystarczy odkręcic dekiel i jest mozliwosc uniesienia go na około 1-2 cm i tyle wystarcza zeby zobaczyc co i jak oraz mocnym i długim np. wkrętakiem cofnąć lub przesunąć do przodu wodzik

przy opuszczaniu dekla trzeba pamiętac, zeby wajhe biegów polowych tez dobrze ustawic bo moze uciec

Edytowane przez DrJoint
Opublikowano

Wszystko da się odblokować przez wlew olejku w kilka minut. Skoro jedynka to odkręć korek wlewu i tam na dole w skrzyni będzie koło zębate. Wsadź coś tak aby je sięgnąć i przesuń w stronę silnika a później spowrotem.

Opublikowano

na szczęście obyło się bez odkręcania dekla, wybiłem kołek od drążka i wyjąłem go, potem przez wlew oleju nastawiłem wodzik i włożyłem drążek następnie wbiłem kołek i wszystko gra dzięki z odpowiedzi. pozdrawiam.

Opublikowano

Kurde u mnie blokuje wsteczny często ostatnio jak przerzucam z szosowych na polowe co to się dzieje wcześniej tego nie miałem nigdy mi się biegi nie blokowały a ostatnie pół roku to ciągle mam z tym problem może ktoś tak miał i mi powie co jest? :blink: A drugi problem to zapowietrzanie czyściłem bak wymieniłem filter sitko itp. i lipa zawsze jak dostanie po d*pie obroty to go zapowietrzy od roku juz tak ma :huh:

Opublikowano (edytowane)

U nas bardzo rzadko się biegi blokują w MF255. Ostatnio w sierpniu zablokowałem to tatko wybił sworzeń ten co przechodzi w poprzek drążka od biegów i drążkiem nastawiał wodziki bez odkręcania korka wlewu oleju. Tym sposobem zawsze da się odblokować, nie ważne na jakim biegu zblokowana była skrzynia. Wszystko zajeło poniżej 5min.

Co do zapowietrzania się to sprawdź pompkę zasilającą. W głowiczce są dwa zaworki, które mogły się popsuć i nie podaje paliwa tak jak powinna. Nie wiem jak będzie u Ciebie bo u nas głowiczka z zaworkami była zespolona i wymieniliśmy na nową, a w tej nowej można same zaworki wymieniać ;)

Edytowane przez samczyk1991