Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktoś zna jeszcze jakąś inną firmę produkująca mechaniczne siewniki do poplonów? podobne do Unii.. zawieszane na agregat podorywkowy lub bronę talerzową.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na wystawie widziałem polski siewnik to kosztował ponad 3000 zł ;) . Jak dla mnie to cena z kosmosu, taki siewnik to zwykły plastikowy lejek i silnik elektryczny z talerzem, skąd biorą się takie ceny? Dziwne, że jeszcze rzemieślnicy się za nie nie zabrali.

Opublikowano
Na wystawie widziałem polski siewnik to kosztował ponad 3000 zł :D . Jak dla mnie to cena z kosmosu, taki siewnik to zwykły plastikowy lejek i silnik elektryczny z talerzem, skąd biorą się takie ceny? Dziwne, że jeszcze rzemieślnicy się za nie nie zabrali.

3 - 6 tyś te kilka ha to ręką można posiac ;):(:( , a jak się nie chce, to prawie każdy starszy typ z za sklepu za flache to zrobi są jeszcze tacy ( lub byli jeszcze kilka lat temu) co nawóz ręką siali bo siewnikiem za dużo wychodzi :(

Opublikowano

Jak ktoś ma czas to i ręką może sobie siać :( Ja tam wole przeznaczyć część pieniędzy z poplonów na siewnik i mieć wszystko zrobione na czas i to za jednym przejazdem :( tak mówiąc paliwo kranem nie leci ;)

Opublikowano
ja kiedyś myslałem o przerobieniu siewnika zbożowego na siewnik poplonów.kupić jak najtaniej siewnik w miare możliwym stanie i zamontować na bronie...

i ja dokładnie tak samo zrobię. Musze kupić agregat podorywkowy no i wymienić stary siewnik. a wtedy bez nakładów ze starego siewnika zrobię siewnik poplonów.

Opublikowano

Siewnik poplonów Alfa z Unii ma rzadko rozmieszczone aparaty wysiewające ( co 30cm?), ale ma też takie łopatki na które padają nasiona.Czy pole jest równomiernie zasiane, czy w takie rzadkie rządki? Który napęd siewnika jest lepszy: z wału, czy z koła?

Opublikowano
Siewnik poplonów Alfa z Unii ma rzadko rozmieszczone aparaty wysiewające ( co 30cm?), ale ma też takie łopatki na które padają nasiona.Czy pole jest równomiernie zasiane, czy w takie rzadkie rządki? Który napęd siewnika jest lepszy: z wału, czy z koła?

mam paruletni taki siewnik/rolmasz/ i powiem Wam,że jest to dziadostwo nieudolnie skopiowane z jakiejś zach. konstrukcji.

1)Ciężki iak cholera,szczególnie pierwsze wersje-z metalową pokrywą

2)beznadziejne mocowanie do agregatu

3)koło zgrzebłowe może się w każdej chwili zerwać z mocującego łańcucha,co jest szczeg. niebezpieczne przy cofaniu!

3)przy podniesionym kole zgrzebłowym może się urwać całe jego mocowanie do siewnika,na skutek wibracji

4)nierówna praca poszczególnych aparatów wysiewających

5)w zestawie z KOS-em słabe przykrywanie nasion-przy ustawieniu fabrycznym- wysiew za talerzami wyrównującymi.

6)Księżycowa cena

7)nie wypowiadam się o póżniejszych seriach-z napędem od wału ,bo takim nie pracowałem

Opublikowano

Ja w tym roku kupilem Alfe 3 metrowa za 5200 brutto zamontowałem ja na KOSa fajna robote robi ładne wschody to ze ma rzadko aparaty wysiewajace to nie jest wada, to jest siewnik rzutowy po to sa te daszki pod aparatami żeby dobrze rozrzucały. wazne jest ustawienie kultywatora zwłaszcza talerzy wyrównujacych jesli beda pracowac zbyt błeboko duzo nasion gorczycy trafi w bruzde po talerzu i powstana takie smugi gdzie bedzie gesciejsza gorczyca a w miescu zrzucania ziemi bedzie jej mniej. w pozniejszym teapie jej rozwoju sladu nie widac ale z poczatku bije po oczach :rolleyes: taka nauczka na przyszłosc zeby talerze spłcic zwłaszcza jak siejemy poplon po orce. zastrzeżenia mam do koła napedowego wychodzi daleko do tyłu i trzeba je dobrze ustawic bo moze ocierac o wał nie tyle samo koło co mechanizm przekazujacy naped. Miałem obawy co do jakosci pracy takiego zestawu ale jednak spełnia swoje zadanie nasiona sa wysiane w glebe troszke wilgotna płyto przysypane fajnie wschodza ustawienie normy wysiaewu tez jest dobre. moze troszke mała skrzynia bo miesci ok 150 kg gorczycy i przy koncu trzeba kontrolowac jej ilosc bo lubi sie przesypywac w jeden naroznik siewnika

Opublikowano

W bardzo prosty sposób można uzupełnić klasyczny lejek o napęd elektryczny. Ja wykorzystałem siewnik z zbiornikiem z tworzywa - jest półprzejrzysty i po dorobieniu 2 kół pasowych napędzany jest przez prądnicę. Widok na załączonym zdjęciu.

Ponadto wykorzystując silnik elektryczny od zamykania reflektorów samochodu Mazda 323 F mam możliwość zdalnego zamykania i otwierania zasuwy wysypowej. Regulacja ilości wysiewu poprzez zmianę wymiennej przesłony z otworem. Zmiany wymaga również mieszadło - na mniejsze. post-1002-1233434138_thumb.jpg

Opublikowano

Oglądałem alfe na agrotechu w sobote i tam nic niema w zasadzie. Będę robił własnie coś na zasadzie alfy w tym roku i myśle do żniw skończyć. po części zrobię z części z poznaniaka. Koło napędowe też zrobię a przekładnie mam bezstopniową z jakiejś maszyny. Te co są zrobione na zasadzie lejka są złe bo to trzeba włączać i wyłaczać na koncach a tak to jak się agreguje to się sieje i nie muszę mysleć o włączaniu i wyłączaniu.

Opublikowano

No tak ale ja np. posieje sobie na jakiej szerokosci mi sie podoba poplon a ty musisz jezdzic za kazdym razem raz przy raz. Dla mnie elektrychny jest owiele lepszy bo ma wlasnie ta mozliwosc rozsiewania na rozna odleglosc. A apropo ALFy z Uni grudziadz to jak leciutko deszcz bedzie padal to juz poplonow nie posiejesz bo sie bedzie zaklejalo ci tam gdzie sa te szczotki i to wlasnie jak masz n aniej nawet plandeke.

Opublikowano

ja kiedyś myslałem o przerobieniu siewnika zbożowego na siewnik poplonów.kupić jak najtaniej siewnik w miare możliwym stanie i zamontować na bronie...

Właśnie przerobiłem i zamontowałem stary konny siewnik na gruberze 2,2m Cały koszt nie licząc własnej pracy wyniósł ok. 200 zł !!!!! :rolleyes:

A oto efekt mojej pracy Foto :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czyt siewnikami typu "APV" można da radę siać nawoź granulowany?