Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NIE OPLACA SIE!!!!

to malutki kombajnik i bedziesz szmulal 1 ha dzien?? na taki maly areal to bizonik wystarczy bo co sie pchac w maly kombajnik tylko dlatego ze to klas?? (nie mowie tak dlatego ze jestem fanem bizona)

Opublikowano

Na 18ha (może więcej) i chcesz dla siebie to będzie lepsze od bizona bo kupić złom i męczyć się żeby 18ha wykosił. Ja mam dominatora 78 i koszę ok 100ha w sezonie. w pierwszym wymieniłem 2 noże na kosie w 2 dwa pasy, w 3 jedno łożysko. Sąsiad na 20ha ma właśnie 38 i jest bardzo zadowolony. U niego maszyna ta jest bezawaryjna.

I nie jest prawdą że kosisz 1ha na dzień. Jakiś nie obrażając nie umiejący kosić to może i by kosił 2-3ha na dzień ale dobry operator będzie to niewiele wolniej od bizona wykosi.

Opublikowano

nie chwal się tym bizonem-ten claasik ma 5/6 przerobu co twój bizon,a spali około 5 litrów na godzinkę,silnik prawie 90 koni.

nie porównuj bizona z dominatorem 96-te twoje trzy tyle nie zrobią-tylko klamot wielkością podobny-nie patrzy się na wielkość kombajnu-parametry to młocarnie,sita i moc silnika.

nawrotów co prawda dużo więcej-ale to co by spalił bizon w dzień w tym claasiku na dwa sezony ci starczy-bardzo wdzięczny kombajn-widziałem takiego w robocie-sam posiadam inną markę ale z takim samym silnikiem-bizonowi nie ustępuje.

Opublikowano (edytowane)

3kombajny na 50ha, kosisz nimi jednocześnie? 3operatorów i ze 2traktorzystów :o Ten jeden bizon czy jeden claas by te hektary wygoliło, 3kombajny ile miejsca zajmują w garażu :D

sobie kosze claasem u siebie a 2 bizonki na zarobku 1 kombajnista wynajety jednym ja jezdza a jednym ojciec :)) troche zajmuja :) ale wszystko w garazu stoi nie ma za pod plandeka

wiesmag@ widac jak sie znasz bizon z eksportu ma wytrzasacze z rekorda i zbiernik wiekszy od zwyklego wiec choc pisze z056 to idzie jak rekord i wole miec bizonka ktory chodzi 2 sezony bez awari(odpukac) niz jednego malego claasa ktory sie rypie co godzine

Edytowane przez kravter
Opublikowano

ja wam powiem 1. Ja mam claasa consula heder 2.7 i rocznie kosi ok 18 ha i daje sobie ładnie rade. Na sąsiednim polu polu kosił bizonem to nie wiele szybciej wykosił 1ha niż mój claas. Bizon jeździł wolniej po polu dzięki czemu claas miał szanse z nim konkurować. A tu mowa o dominatorze a on jest młodszy i zapewne wydajniejszy więc jak sie tanio trafia to bierz śmiało ;) I z tego co czytałem i znajomi mówili to do bizona trudno znaleźć teraz części dobrej jakości bo wszystko to jakaś lipa, a do claasa części dobrej jakości to nie problem i cena nie jest jakaś powalająca ;)

Opublikowano

classa o którego mi chodzi ma heder 270cm kabine ale nie ma sieczkarni a gościu chce za niego 30tys. Do tej pory kosiłem swoim mf87 i jak do tej pory jestem z niego zadowolony ale chce zmienić na coś nowszego. Tylko ten brak sieczkarni m tym classie mnie zniechęca bo dokupić to kupe kusy.

Opublikowano

Widać, że użytkownik kravter to wielbiciel bizonów. Jednakże patrz na takie parametry jak liczba mtg, zużycie elementów roboczych i silnika. Zresztą czy każdy we wsi musi mieć bizona? Więcej przy nim zachodu niż faktycznie roboty wykona. Kombajn powinno się dobierać do możliwości i areału - a nie wielkości twojego ego.

A z tymi 3 kombajnami to niezły dżołk.

Opublikowano (edytowane)

@ovi-sieczkarnia to nie jest taki problem-ten 38 ma tył jak konsul(szerokość)spotkać można u handlarzy-często mają jakiegoś na części.a nawet popytać w firmach co sieczkarnie robią(jest kilka nawet ogłoszeń na allegro),zrobią do każdego kombajnu.

@kravter-nie jestem przeciwnikiem bizona-sam piszesz że kosisz claasem sobie,a bizonami po ludziach-dlaczego?bizon by ci za dużo zostawił,wydmuchał?

bizon do claasa,to jak polonez do mercedesa-w tym wypadku klasy A.

osobiście jestem "wielbicielem" dronningborga.

Edytowane przez wiesmag
Opublikowano

@wiesmag kosze sobie claasem bo mam go na wlasnosc nie jestem pelnoletni i nie mam uprawnien zadnych wiec nie bede sie tluk po ludziach claasik mi zostaje to se biore i jade kosic u siebie ^^

@rafal4610 ile consul ma wytrzasaczy ?? powieszcznie sit?? szerokosc mlocarni??

xsysiek@ jeden chyba pojdzie na sell

Opublikowano

Co do bizonów to wyższości nad claasem nie ma, przykład: niedaleki znajomy w tamtym roku wymienił bizona którego miał od nowości miał chyba 900godzin(nie psuł się) na dominatora 86 co ma też około 1000-1500mtg, powód zboże jak wylegnie to bizon nie daje rady a claasem o wiele lepiej śmiga, gryka tak samo jak pochyła troszkę to bizonowi się owija na tym ślimaku w hederze podającym na przenośnik, a jak wylegnie(gryka) to trzeba zachodzić(kosić z jednej strony) bo nie idzie kosić, a u mnie jest claas mercator 60 rok 72 i mu to nie przeszkadza :lol: :o Drugi koleś też sprzedał bizona i tez miał go chyba od nowości ale coś więcej godzin i też szuka claasa. Teraz u mnie jak ktoś kombajn kupuje to tylko i wyłącznie zachodnie maszyny, claas, DF--Fahr, jd i sporadycznie nh, a bizony to maja ci co po kupili je jakieś 10-20lat temu.

Opublikowano

nie ilość klawiszy tylko ich powierzchnia się liczy,jak i sit.co do tego dominatorka to on ma dużo dłuższe klawisze jak konsul.

18 ha do zbiory-co nie starczy taki dominator38,musi być taki ogromny jak bizon?-przerób trochę mniejszy,ale nie tak dużo,silnik słabszy-zgoda,ale ile kilogramów mniej do targania,co można na młocarni wykorzystać-może nie mam racji?

Opublikowano

no fakt-zapas mocy-claas dominator 38 koni 65,a bizon 56-100 koni-bizon powinien 2 razy tyle zrobić-ale jest ta siła zmarnowana-bo zrobi tylko ciut więcej.

claas ze 100 konnym silnikiem to ma wydajność-bizonek to się schować może.

ale gabaryty bizona nie do pokonania.