Skocz do zawartości

jaki nawóz najlepszy na ozime zboża do zasilenia wczesną wiosną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Za mało azotu w pierwszej jak na moje, lepiej by było zrobić chyba 2 razy po 150 kg.
Mocznik lepiej dać na 2 czy 3 dawke?

Edytowane przez tymtus
Opublikowano

witam, ogólnie to mam kupiony z azotowych nawozów tylko mocznik. Wszystkie zboża zasiałem w miare wczesnie i na polach wszędzie są zielone dywany. Pszenica tylko na jednym kawałku jest kiepska. Na jesien siałem tylko polidap i sól potasową. I teraz mam pytanie czy siać w pierwszej dawce odrazu mocznik ( mam go nakupione w dużej ilości na cały rok), czy lepiej dokupić saletry i posiać saletre najpierw. Mam też 5ha żyta na sianokiszonke i sie zastanawiam czego i ile posiać na ha?? Co mówicie na to ??

Opublikowano

Co myślicie od takich dawkach na pszenice:

Pierwsza to 100kg Polifoski 21 + 100kg Saletry amonowej

Druga to 200kg Saletry amonowej

Tanszym kosztem wyjdzie CI sama saletra chyba tak mi sie wydaje nie patrz na siarke bo jak nigdy jej nie siałes to nagle Ci nie pomoze o siarce pomysl na jesien

witam, ogólnie to mam kupiony z azotowych nawozów tylko mocznik. Wszystkie zboża zasiałem w miare wczesnie i na polach wszędzie są zielone dywany. Pszenica tylko na jednym kawałku jest kiepska. Na jesien siałem tylko polidap i sól potasową. I teraz mam pytanie czy siać w pierwszej dawce odrazu mocznik ( mam go nakupione w dużej ilości na cały rok), czy lepiej dokupić saletry i posiać saletre najpierw. Mam też 5ha żyta na sianokiszonke i sie zastanawiam czego i ile posiać na ha?? Co mówicie na to ??

Jak posiejesz mocznika i nie przyjdzie deszcz i sie nie rozpusci to po 3 dniach ucieknie Ci w powietrze i nic z tego nie bedzie mocznik jest dobry na dolistne opryski i do mieszania z gleba a nie do pogłownego stosowania ja stawiam na saletre

Opublikowano

nawoz zasiany  na pszenice dałem w 1 dawce  ponad 300 kg   (100 kg polifoski 6 z polic ) ,100 kg saletrzaku , 100 kg saletry amonowej    trochę popadało i po 3dniach wiadac jakby się plantacja zazieleniała , ogólnie   na pewno cos zadziałą  bo połowa po pyrach a druga po pszenicy , teraz trzeba by zrobić cos z chwastami  bow niektórych miejscach aż grubo  a nigdy nie mogę zdążyc na jesien  to teraz ten mój nawóz  pobiera tez ten chwaścik diabelski

Opublikowano

Nie wiem czy opłaca mi się dawać drugą dawkę nawozu na pszenicę i pszenżyto ozime klasa ziemi 4b i 5 jesienią dawałem obornik pod korzeń a teraz sypnąłem  100kg Tarnogranu i 150kg saletrzaku na pszenicę a na pszenżyto tylko 150 kg saletrzaku i 4000l gnojowicy na ha ale nie wiem czy to nie za dużo samego azotu myślałem nad Unifoską lub Potafoską  bo Polifoska jak dla mnie za droga jest a wy co polecacie żeby zrobić  

Opublikowano

Polifoska kosztuje 1800zł /t a unifoska 1000zł/t potafoska  z 1200  mi właśnie zależy żeby miały mniej azotu ponieważ zboża dostały dużą dawkę w postaci obornika gnojowicy i saletrzaku więc azotu mają na tyle a brakuje im chyba potasu i fosforu tak mi się wydaję 

Opublikowano

Koledzy, co zaproponujecie na drugą dawkę dla żyta hybrydowego? W pierwszym rzucie dałem 180kg/ha saletrosanu, teraz mam ból głowy czy lepiej zastosować na drugą dawkę saletrę amonową czy mocznik. Czytałem o nawozach i nawożeniu że aż już mnie głowa zaczęła boleć a i tak nie wiem na co się zdecydować, a żyta hybrydowego to nikt u nas nie uprawiał i generalnie rolnictwo nieco zacofane jest więc od nikogo jakiejś konkretnej porady nie mogę zdobyć. Mówiono mi, że saletra się szybko "zużywa" i zasila rośliny "jednorazowo" a potem zostaje bez niczego i z tego powodu sugerowano mi saletrzak, ale ten mi sie jednak nie widzi, więc myślałem nad mocznikiem w dawce około 120kg/ha. A wy co byście mi powiedzieli?

Dodam, że rośliny są silnie rozkrzewione i raczej rzadko umiejscowione, klasa gleby V i odczyn kwaśny (nie mierzyłem, ale zgaduję po chwastach).

Opublikowano (edytowane)

siemanko nie wiem czy dobrze zrobilem na pierwsza dawke na pszenzyto poszlo 200kg saletry i 100 kg saletrzaka dobra taka dawka bedzie na start ? klasa ziemi 5

Edytowane przez rafalsport
Opublikowano

Polifoska kosztuje 1800zł /t a unifoska 1000zł/t potafoska  z 1200  mi właśnie zależy żeby miały mniej azotu ponieważ zboża dostały dużą dawkę w postaci obornika gnojowicy i saletrzaku więc azotu mają na tyle a brakuje im chyba potasu i fosforu tak mi się wydaję 

Rozumiem że mówimy tutaj o polifosce 6 czyli NPK 6-20-30 oraz o unifosce 4-12-12. Pomijając azot w 100kg polifoski masz 50kg składnika na którym ci zależy a w 100kg unifoski 24kg, ile wiecej unifoski trzeba wysiać?. Czyli 1kg fosforu lub potasu w polifosce za 1800zł/t kosztuje 3.6zł a ten sam 1kg składnika z unifoski za 1000zł/t kosztuje 4,14zł a gratis masz dźwiganie worków z unifoską.

Potas najlepiej w postaci soli potasowej  wysiewa się wcześniej jak azot żeby miał czas dotrzec do korzeni jak roslina wznowi wegetacje, fosfor bardzo wolno przemieszcza sie w glebie więc stosuje się tylko przedsiewnie. Zastosowany teraz będzie wykorzystany przez roślinę w nastepnym roku. Podobno fosfor z nitrofosek się przemieszcza ale to już droga sprawa

Opublikowano

Witam ! Wiem że to temat o nawozach ale mam pytanie! Po ilu dniach od siewu nawozu moge opryskać pszenice ozimą na chwasty? Chciałbym jutro wysiać saletre na pszenice a gdzieś w sobote opryskać od chwastów. Moge tak zrobić?

Opublikowano (edytowane)

Witam zasialem pszenzyto, jesienią nic nie dawane bylo. Teraz chciałbym 200kg/h saletrą amonowa wczesna wiosna kiedy tylko mozna by było wjechać. Czytałem ze dajecie CCC lecz to musi byc wegetacja aby zadziałało tak wcześnie no i oczywiście kolanko

Edytowane przez Emix
Opublikowano

Do tej pory wiosną na żyto, pszenżyto dawałem sam saletrzak. Teraz myślę nad mieszanką saletry i saletrzaku w jednej dawce. Panowie i Panie ma to sens i w polu i ekonomicznie? :)

Opublikowano

Ja takiego sensu nie widzę. Saletrzak to saletra z dolomitem, wolniej się rozpuszcza czyli później zaczyna działać, i później kończy.

Chcesz żeby działało szybko i długo to na start daj saletrę i gdzieś po 2-3tyg mocznik.

Opublikowano

ja tam siałem saletre, mocznik, saletrzak  pod zboża i z tych nawozów teraz sieje tylko saletrzak w dwóch dawkach najlepszy efekt mi się widzi że jest. Niby saletra potem mocznik to tak książkowo powinno być super na polu ale jakoś ten efekt mnie nie zadowalał i teraz sieje tylko saletrzak w dwóch dawkach

Opublikowano

U mnie jest praktycznie co roku problem z tym, że z wiosny gleby są wilgotne i wcześnie nie można wjechać na pole. Z dziada pradziada :) sieje się saletrzak(w ostatnich dwóch latach w 2 dawkach) bo takie przyzwyczajenie ale chciałbym spróbować coś nowego. Tylko nie wiem czy warto.