Skocz do zawartości

CLAAS Jaguar serii osiemset (820, 840, 860, 880)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

arturs860 mam taką prośbę, czy możesz sprawdzić w swojej maszynie w ilu kablach masz prąd pod tym frquenz wandelr. Pytam dlatego ponieważ nie wiem czy jest tak jak powinno być, gdyż w moim przypadku prąd według oznaczenia na tym przekaźniku jest pod nr2, czyli 2=+12v. Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić działanie tego całego przekaźnika...?

Opublikowano

powinno byc tak 1- masa

2 -12V z bezpiecznika a12

3 - czujnik jak wyzej pisałem który zwiera do masy

4 - wyjscie

czujnik jest wspolny dla bordinformatora i obrotomierza. Ja mialem kiedys taki przypadek ze zamocowałem sobie licznik hektarow muller i podłączyłym taż do niego ten wspolny czujnik i obrotomierz przestał działac. jak wyłączyłem liczik hektarów to obrotomierz działał, wieć odłaczyłem od licznika hektarów czujnik od obrotów silnika bo nie jest on potrzebny.

Ten frequenz wandelr zmienia czestotliwośc, czyli z 2000 zwarć do masy na minute (obroty silnika)robi na przykład 400 zwarć na minute (dokładnej wartości nie znam ale sa to maksymalne obroty na napedzie skrzyni biegow). ciezko to sprawdzic najlepiej przełożyć do innej sieczkarni

Opublikowano

arturs860 wobec tego czy można jakoś to zrobić na krótko żeby licznik wskazywał obroty silnika już bez tego "%"na bordinformator...?

Opublikowano

ja mam 2 maszyny w jednej bordinformator i z nim obrotomierz wspolpracuje bez zarzutow. Obrotomierz i bordinformator wskazuja obroty silnika. w drugiej nie mam bordinformatora tylko licznik hektarow firmy muller, ktory takze moze pokazywać obroty i gdy podlacze go do czujnika to licznik hektarow pokazuje obroty lecz obrotomierz pod kierownica nie dziala. wedlug mnie to u ciebie jest ten frequenz wandler zepsuty. jak bordinformator pokazuje obroty to znaczy ze czujnik jest ok, a jak licznik pod kierownica pokazuje szybksc to znaczy ze z nim tez wszystko ok, wiec jedyna rzecz ktora mogla sie zepsuc to ten frequenzwandler. Pomijam zerwane kable i ten przłacznik obroty/predkosc. możesz ewentualnie odłączyć bordinformator z wtyczki, ktora jest w prawym słupku.

Opublikowano

Przyrząd Ru 450.

Czy macie problem z gubieniem zielonych łodyg przez ten przyrząd?

Czy przy bardziej dojżałej kukurydzy gubi wam kolby, jeśli tak to ile w % ?

Co może być przyczyną takiego stanu?

Opublikowano

Z tym gubieniem kolb, to chyba znalazłem przyczynę. Pod pierwszym dolnym wałkiem wciągającym powinna chyba być taka blaszana osłona na dwie długie śruby. U mnie była wyjęta do zbierania sianokiszonki. A jak jest u was?

Opublikowano

Witam mam takie pytanie,zamierzam kupić sieczkarnie claas 860 z kemperem , jak ją sprawdzić żeby nie kupić jakiegoś szrotu , czy w roczniku 97 98 realne jest że maję około 4000 nth?

Opublikowano

Z tym gubieniem kolb, to chyba znalazłem przyczynę. Pod pierwszym dolnym wałkiem wciągającym powinna chyba być taka blaszana osłona na dwie długie śruby. U mnie była wyjęta do zbierania sianokiszonki. A jak jest u was?

ta blacha powinna być ale ja 3 sezony kosiłem bez niej potem zamontowałem ale szybko spowrotem ją wywaliłem

Opublikowano

Ja posiadam od roku Claasa Jaguara 940. Powiem tak maszyna znakomicie się sprawuje. Co roku sieje dużo kukurydzy na kiszonke. W tym roku jest to 74ha. Również kosze nią drugie, trzecie i czwarte potrawy prawie 100ha dokładnie 98ha. No i co nie co na usługach. Spalanie sieczkarni w granicach 29-32l.

Opublikowano

Witam posiadam claasa 820+ RU 450 i sprawuje sie super pali od 28 do 37l/ha przy dowalonych nożach. mam do was parę pytan:

Czy ktos posiada katalog do ww claasa z opisami części?

Z jaka siłą dociągnąć noże i czy kolejność dokręcania śrub ma znaczenie?

I co może być przyczyną samoczynnego otwierania sie klapy zespołu ostrzącego (maszyna ze zdalnym zespołem ostrzącym)?

Jeśli ktoś by potrzebował to posiadam instrukcję obsługi do claas jaguar 830-900 profistar i speedstar oraz do RU 450 Xtra

Opublikowano

Ja posiadam od roku Claasa Jaguara 940. Powiem tak maszyna znakomicie się sprawuje. Co roku sieje dużo kukurydzy na kiszonke. W tym roku jest to 74ha. Również kosze nią drugie, trzecie i czwarte potrawy prawie 100ha dokładnie 98ha. No i co nie co na usługach. Spalanie sieczkarni w granicach 29-32l.

Kolego jeśli możesz to na PW zapodaj namiary na siebie, z wielką chęcią podjadę do osoby która ma sieczkarnie serii 900, aby objaśniła mi dokładnei CEBISA, sprawa pilna.

Opublikowano

a ja chcialbym sie dowiedziec jaka jest roznica w jakosci i szybkosci koszenia i transportowania materialu miedzy RU450 a RU Xtra 450? i ktora zprzystawek kempera najlepiej sie sprawdza? pytam bo chce sie przesiasc z JD 6950 z kemperem m6008 ktory to kemper jest dramatycznie nieudany i do ktorego na czesci trzeba czekac po 5dni, na jaguara 880tke z jakas normalna przystawka. drugim powodem przesiadki jest chec koszenia zyta na GPS z przystawka do roslin niskich, czy ktos z Was kosil, badz widzial koszenie sieczkarnia zyta z pnia?

Opublikowano

Witam. Jestem nowym uzytkownikiem forum . Odpowiadając na pytanie dexterka - widziałem ciecie zyta z pnia - bardzo ładnie sie kosi . W moich okolicach koszenie żyta z pnia jest w miare popularne. Jesli dexter masz hjakies pytania to smiało pytaj , jak będe umiał odpowiedziec to odpowiem :). A ja mam do Was Panowie pytanko - class jaguar 880 bez tylnich kół - a zamiast tylnich kół ma przyczepe z tyły i stanowi to jednolita maszyne - ta przyczepa służy jako tylnia oś - a moje pytanie -jak taki zestaw sie nazywa? Poniewarz widziałem taki zestaw w Szwajcarii i chciał bym wiedzieć jak sie on nazywa . Z góry dziekuje za odpowwiedz :)

Opublikowano

witam. mam do was pytanie czy ktoś z was regenerował walce gniotownika i czy opłaca się je regenerować czy wymienić a jeśli tak to kto i gdzie to dobrze robi (najlepiej w lubelskim) i jaka jest żywotność regenerowanych walców z góry dzięki

Opublikowano

ja w tym roku wymienialem walce i z tego co mi inni mówili to sie tego nie regeneruje. kupiłem nowe ale w necie znalazłem tez podróbe. claas teraz ma rabat i mozna wlce kupic w dobrej cenia ja płaciłem 13 tys. brutto

Opublikowano

to sie nazywa jaguar shuttle:)

2 sztuki Jaguara shuttle są do sprzedania w Wielkopolsce w firmie Kowala Agrotechnika. Polecam. Ciekawostka.

Z tego co mi wiadomo, maszyny pracowały przy zbiorze lucerny na susz, naczepy po napełnieniu podpinane były pod ciągnik siodłowy - zielonka była transportowana na odległość ok. 50 km.