Skocz do zawartości

Próba kręcona w siewniku amazone D7 special II typ 25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym chciałbym wykonać próbę kręcona w moim siewniku amazone D7 special II typ 25. Nie wiem jak to zrobić bo nie dostałem żadnych książek ani instrukcji po polsku. Przy kręceniu mam liczyć obroty koła czy obroty korby? Prosił bym o wytłumaczenie mi wszystkiego po kolei.

Opublikowano

Witam.Ja u siebie próbę kręconą wykonuje w następujący sposób: podnoszę siewnik pod lejki wkładam folie, kręcę kołem 42 razy wszystko co wyleciało z lejków ważę i mnożę wynik razy 50.To daje mi ilość w kg na hektar.Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Hej ja mam amazona D 5, ale typ również 25, mam 15 graczek a ty?

1 znajdź tabele z rozmiarem ogumienia(na siewniku gdzieś w koszu) i liczbą obrotów korby(są dwa jeden na 40 arów chyba a drugi na 100) jaką wykonuje się dla danego romiaru ogumienia.

2 znajdź tabele z typami siewników(na siewniku)znajdź swój typ i odczytaj ile razy się to mnoży

chyba jakoś tak, jak będę miał czas to sprawdze ile to u mnie wynosi i napisze.

PS. umnie wyliczenia dobrze wyszły

Edytowane przez Driver33
Opublikowano

Kolego wg ksiazki bynajmiej ktora mam jest tak, odpinasz lejki - wpinasz ta blache co osłania mocowanie lejkow, podnosisz siewnik tak zeby szło krecic kolem, i kołem kręcisz 20 razy (to wychodzi 1 ar). To będzie na tyle, jesli chodzi o moj siewnik to się zgadza i jest wszystko ok, a zdrugiej strony wejdz na witryne inter. amazone i tam beda tabele i instrukcja

Opublikowano

według mnie powinieneś zmierzyć obwód koła od siewnika bo jak nie masz oryginalnych kół to możesz mieć inny wynik w kręceniu niż wynika z tabeli. skoro masz siewnik o szerokości 2.5 metra to żeby obsiać 1 ar musisz przejechać odległość 40 metrów. więc po zmierzeniu obwodu koła podziel te 40 metrów przez ten obwód i wyjdzie ci ile obrotów musisz zrobić kołem. zboże które wyleci z siewnika ważysz i masz wynik na 1 ar np. 1,5 kg czyli 150 kg /ha. ja tak robiłem u siebie jak miałem amazonke i działało . powodzenia

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedz, dokładnie mam 21 lejków, rozmiar koła 4.00-16, mam nie tłumaczoną instrukcje i były właściciel zaznaczył 35 obrotów koła. i mam liczyć obroty koła czy korby?

Opublikowano (edytowane)

dokładnie mam 21 lejków, rozmiar koła 4.00-16, mam nie tłumaczoną instrukcje i były właściciel zaznaczył 35 obrotów koła. i mam liczyć obroty koła czy korby?

Sprawdziłem masz tam w koszu jedną tabele po lewej rozmiar koła znajdź swój, u góry szerokość siewnika w ten sposób odczytasz ilość obrotów, (korbe zakładasz na koło więc ilość obrotów korby jest równa ilości obrotów koła)a pod tabelą znajdziesz liczbę przez którą mnożysz uzyskaną wagę ziarna(u mnie x40) i masz ilość kg\ha, a ziarna nie syp na folie tylko lejki wypnij i rynny załóż, te blachy osłonowe wsuwasz pod wylot ziarna, to ułatwia sprawę.

PS. masz rozstaw co 12 cm? ja mam 15 graczek co 15 cm co daje mi 2,25 ale mam jeszcze miejsce na 2 graczki, może masz jakieś używane na zbyciu to bym se poszerzył do 2,55

Byłem sprawdzić tabele w mojej amazonce D5, wg. niej dla tych parametrów, które podałeś tj. koło 4.00-16 i szer. 2,5 musisz wykonać 50 obrotów, a ilość ziarna pomnożyć przez 40, uzyskujesz w ten sposób iloś ziarna na hektar. Weź jadnak pod uwagę, że masz amazona D7 special II.

Edytowane przez Driver33
Opublikowano

Ja korbę wkładam do skrzyni przekładniowej i tam kręcę. Rozstaw redlic mam co 12cm i nie mam na zbyciu żadnej. Dziękuję za wskazówki i już sobie powinienem poradzić, w razie kłopotów będę pisał. Dziekuje

Opublikowano

według mnie powinieneś zmierzyć obwód koła od siewnika bo jak nie masz oryginalnych kół to możesz mieć inny wynik w kręceniu niż wynika z tabeli. skoro masz siewnik o szerokości 2.5 metra to żeby obsiać 1 ar musisz przejechać odległość 40 metrów. więc po zmierzeniu obwodu koła podziel te 40 metrów przez ten obwód i wyjdzie ci ile obrotów musisz zrobić kołem. zboże które wyleci z siewnika ważysz i masz wynik na 1 ar np. 1,5 kg czyli 150 kg /ha. ja tak robiłem u siebie jak miałem amazonke i działało . powodzenia

Ja tak robie kolego i wogóle mi nie wychodzi teraz siałem zyto na 0,5 ha ustawilem na niby na 160 khg /ha i wysialem cale 100 kilo 

• Like 1
Opublikowano

Trzeba uwzględnić jeszcze poślizg koła. Na różnej ziemi różnie wyjdzie. Ja mam siewnik drugi rok i dopiero teraz udało mi się względnie ustawić. Najlepiej zapisywać na ile obrotów robiłeś próbę i jak wyszło źle to następnym razem zrobić obrót mniej lub więcej. Jak wysiało się za dużo to przy próbie zrobiłeś za mało obrotów.

Opublikowano

odświeżę

ma może ktoś taki siewnik jak w tytule i zechciał by powiedzieć na jakich ustawieniach sieje zboże?

a może ktoś chce zamienić bębenek od ścieżek 01234 na 0123?