Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam i chciał bym sie dowiedzieć po co w t-25 jest po prawej stronie na korpusie skrzyni takie coś zakryte plastikowom osłoną czy to jest boczny WOM czy co ???? :blink:

Opublikowano (edytowane)

To wyjście na przystawkę (na pas transmisyjny), którą kiedyś wykorzystywano do napędu np: młocarni. By się nie rozpisywać zacytuję znaleziony gotowiec z netu

"W T-25 Koło pasowe to nie przystawka kątowa jak w Ursusach czy Zetorach. Tutaj jest to przystawka przykręcana do boku korpusu skrzyni biegów. Po prawej stronie tuż przed tylnim kołem. Po zdemontowaniu kaptura ochronnego, zdjęciu zawleczki i dystansu otrzymujemy wieloklin. Jest to wałek pośredni nawrotu. Dzięki temu koło pasowe może kręcić się zarówno w prawo jak i w lewo zależnie od ustawienia kierunku jazdy. Oczywiście nie wbijamy biegu tylko zmieniamy nawrót. Obroty wynoszą 1000 obr/min przy obrotach silnika równych 1800 obr/min.

Aby używać przystawki instrukcja zaleca ustawić ciągnik w położeniu wysokim (zwolnice w pionie) i maksymalnie poszerzyć. Nic nie mówi się tam o demontowaniu jakichkolwiek elementów. Należy więc domniemywać że przystawka znacznie "odsuwa" pas od pojazdu. Sądząc po rysunkach to około 20 cm.

Nowsze roczniki T-25 miały już ten wałek krótki bez wieloklina do zamontowania koła pasowego."

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

Władek nie ma bocznego WOM-u sprawdzałem przed chwilą u siebie i nie zauważyłem żadnej plastikowej osłony . Możesz powiedzieść dokładnie w którym miejscu to się znajduje?

Bo nie wszystkie wersje to mają, wydaje mi sie, że raczej tylko te starsze.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam władka z 73r. i nic takiego nie ma. Jedyna osłona i to blaszana koło pompy to od sprzęgła łupkowego.

Edytowane przez gelo707
Opublikowano

mój 74 ma taż taki wałek

a słyszeliście o tym że we władimircach były nakładki na pedały które pozwalały na ich wciskanie siedząc na masce (no mogło być tam jakieś siedzenie) bo podobno w moim coś takiego było ale nie wiadomo gdzie to sie podziało po tylu latach.

Teoretycznie było to chyba po to że gdy traktor pracował z przystawką do lnu cz coś w tym stylu i jechał do tyłu żeby było wygodnie kierować.

Opublikowano (edytowane)

mój 74 ma taż taki wałek

a słyszeliście o tym że we władimircach były nakładki na pedały które pozwalały na ich wciskanie siedząc na masce (no mogło być tam jakieś siedzenie) bo podobno w moim coś takiego było ale nie wiadomo gdzie to sie podziało po tylu latach.

Teoretycznie było to chyba po to że gdy traktor pracował z przystawką do lnu cz coś w tym stylu i jechał do tyłu żeby było wygodnie kierować.

Było było, i była też taka przystawka do kierownicy że koło kierownicy było skierowane w stronę maski. Może to nie takie nakładki, przynajmniej jeśli chodzi o pedał sprzęgła, ale można było tak zamontować pedał sprzęgła że siedząc na masce można było bezproblemowo go wciskać. Te innowacje chyba były tylko do wersji bez kabin. Czytałem o tym w instrukcji obsługi władimirca z 1973r.

Edytowane przez gelo707
Opublikowano

było tylko juz sie siedzenia nie dało zamontować na masce :D;d ja ma z 82 wersja bez kabiny ja oczywiście mam założoną kabine . i ta przekładke do kierownicy mam ...

Opublikowano (edytowane)

Po bliższej penetracji stwierdzam że mój władek też ma wyjście boczne na przystawkę.

Chyba nawet jest taka przystawka do kupienia. NA jednym ze zdjęć to chyba taka właśnie przystawka

Części

Edytowane przez gelo707