Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Kto kradnie ule i pszczoły?

Opublikowano

Z radomska mam znajomego . Jakie pożytki u was są . Chętnie bym zamienił się miodami .Nie w tym roku bo łednie mi zeszły .  U nas hit to miód faceliowy W koo mnie sieją na potęge facelie Posiadam dobrą lipe . Po co wozić pszczoły można wymiane zrobić miodu . Korzystacie z praktykantów z szkół

Opublikowano

Nie ja sam z tatą pracuje :) U mnie to rzepak, lipa, akacja, spadź w przyszłym roku zasieję grykę zobaczymy co będzie. U mnie to raczej nie ma szns na zamianę bo w maju czerwcu mamjuż wszystko zamaiane ;p

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak u was klimat Zasiałłem gryke i nic nie nektarowała . Wywiozłem koo łodzi i też marny z tego biznes Ponoć nektaruje na mazurach ,musze podjechać U nas dużo faceli Rzepak coraz gożej nowe odmiany słabo nektarują .

Edytowane przez Robertkujawy
Opublikowano (edytowane)

Nie chce się wymulac , lecz czy widziałeś u siebie nadzór  .Ja robie inną strategie. Wszyscy którzy zwrócą się o pomoc i komu sprzedam odkłady raczej pomagam w leczeniu . Mam trochę doświadczenia i szybko wyłapie problem .Najgorsi to ci starzy pszczelarze ktuży wszystko wiedzą i co z tego że ma pasiekę pod kątrolą ? Z chorobami trzeba walczyć w koalicji ,Ma powstać propozycja że jak będą zgłoszenia że jest warozza zwalczamy kompleksowo . I wtedy to w moim interesie i twoim poinformować małego że leczymy .Co że zaczołem leczenie dość wcześnie , i już miałem ok 5-6 robali a po miesiącu ciepła na pszczole gołym okiem widać .Koomnie są pasieki starych pszczelarzy i nie pogadasz :) Wole 10 młodych niż 2 starych Ci nowi raczej do serca biorą to co mówisz .

Edytowane przez Robertkujawy
Opublikowano

u mnie jest 3 weterynarzy ;) weterynarz od ptaszków -odrazu powiedział mi ze on się pszczołami nie zajmuje ,weterynarz od gryzoni czyli jak mówi mój siostrzeniec od ,,fomików '' no i pani weterynarz od bydła domowego która poinformowała mnie ze jesli nie bedzie musiała dawać im zastrzyków i zbliżać sie na 100 m to pomoże mi i bedzie sprowadzać  leki tylko ze pierw muszę zgłosic to do powiatowego a potem ona przejmie juz opiekę nad moimi ulami jesli to bedzie potrzebne ;)

Opublikowano

Chodzi mi o zarejestrowanie sie u PLW bo tylko tam coś wiedzą o pszczołach ;p wtedy można wpisać sie do koła i brac leki na dotacje :) ja szczerze testowałem róźne leki :) Najlepszym był APIFOS ale zakazany , a następnie jest Biowar 500 i Apiwarol bo Baywarol to dziadostwo, tactic to też nie jest tak do końca jak wszysycy piszą a kwas to już wgl masakra bo przypala skrzydła pszczołom a później pszczelarze się dziwią że pszczół nie ma, jestem w fazie testów naturalnych produktów jak cukier puder, no zobaczymy jak rodziny przezimuja i jeszcze w przyszłym roku zostosuje tak żeby mieć próby z 3 lat.

Opublikowano

Nawed jak dostaniesz nm wet to i tak nikt cię nie odwiedzi .Bo po co . Do krowy jak przyjedzie to leci kasa a do pszczelarza chyba po lekcje .My jesteśmy pasjonatami i kto wpuści kogoś w swoje krulestwo ,a ile pszczelarzy tyle problemów i jeszcze nie spodkałem kolege po fachu żeby myślał podobnie . Dziś byłem u swojego ucznia i pośliśmy na pasiekę i już ma swój styl i to szanuje bo ja zrobiłem co swoje . I o to chodziło

Opublikowano

No zależy od weterynarza u mnie jest taki co ma sam pszczoły i jak się zadzwoni to przyjeżdża ja nie korzystam bo sam potrafię stwierdzić i czasami ludzie sami do mnie przychodzą i idę i patrzę co i jak

Opublikowano

Nawed jak dostaniesz nm wet to i tak nikt cię nie odwiedzi .Bo po co . Do krowy jak przyjedzie to leci kasa a do pszczelarza chyba po lekcje .My jesteśmy pasjonatami i kto wpuści kogoś w swoje krulestwo ,a ile pszczelarzy tyle problemów i jeszcze nie spodkałem kolege po fachu żeby myślał podobnie . Dziś byłem u swojego ucznia i pośliśmy na pasiekę i już ma swój styl i to szanuje bo ja zrobiłem co swoje . I o to chodziło

Tak  coraz  bardziej  mnie  wciągają  te pszczółki.....  z jakiego powiatu  jesteś  może  bym się   zapisał  na  naukę,  możliwe że zacznę  przygodę z ulami   od  wiosny.

Opublikowano

Witam wszystkich i życzę szczęśliwego i miododajnego Nowego Roku.

Chciałbym zacząć przygodę z pszczołami. Na początek chciałbym wystartować od 5 uli. Mam takie pytanie czy lepiej kupić całe ule dadanta z rodzinami czy oddzielnie ule i odkłady. W przypadku zakupu uli z rodzinami obawiam się rasy pszczół (żeby nie były agresywne bo dla żółtodzioba to ważne) i czy nie są chore. Na chwilę obecną chyba nie da się stwierdzić w jakiej kondycji jest rodzina no i ja osobiście sam tego nie stwierdzę (ewentualnie poproszę zaprzyjaźnionego pszczelarza). To właśnie ten kolega mnie namawia na założenie pasieki, bo sieje facelie i w okolicy mam troszkę łąk i lasów (niestety w szczególności iglastych). Przeczytałem książkę i zainteresowały mnie pszczoły bardzo. Dodam że w 2016 roku na facelię jestem umówiony na postawienie u mnie 70 rodzin i pszczelarz powiedział że gdy będzie doglądał swoich rodzin to pozwoli mi się przyuczać i zajrzy do moich. Gdyby pasieka wypaliła maiłbym do dyspozycji do obsiania 10ha facelią i pomyślałem że kolejne 10ha obsiałbym rzepakiem.

Proszę o porady co o tym sądzicie?