Skocz do zawartości
Agricola

Tritordeum nowe zboże?

Polecane posty

Agricola    0

Co to jest Tritordeum ?

 

Tritordeum jest zbożem stworzonym przez szeroki proces hybrydyzacji między pszenicą durum a także dzikich gatunków jęczmienia. pochodzi z Chile i Argentyny, gdzie rośnie w różnych środowiskach, począwszy od wysokich gór,do regionów przybrzeżnych. Techniki wykorzystywane do tworzenia tritordeum są klasycznego procesu hodowlanego (zapylenie krzyżowe i ratownictwa zarodka) i nie wiążą się modyfikacji genetycznych (GM), więc tritordeum jest naturalnym gatunków roślin. Tritordeum został stworzony przez profesora Antonio Martin w 1977 roku. Stwierdzono, od razu, że nowy gatunek miał wiele atrakcyjnych cech, takie jak duże kłosy dobrze wypełnione nasionami o wysokiej zawartości białka. W kolejnych trzydziestu latach hodowli, tritordeum został przekształcony w nowoczesne zboże, z wydajnością podobną do pszenicy i odporność na stres suszy i ciepła. Odporność na choroby i szkodniki (rdze i mączniaka prawdziwego).

Spotkał się ktoś z tym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafalkom555    13

pierwsze słyszę o tym :lol: są takie rzeczy które się nawet fizjologom nie śniły ;[ :lol:

a ta zawartość białka to jest przybliżona do jakiej rośliny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rudinho11    24

bardzo interesujące jest to co napisałeś. pierwsze słyszę o takim zbożu ;[ Wiesz gdzie można znaleźć fotki tej rośliny ?? jakieś liniki ?? :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

DeerMan    2

Dlaczego myślicie że to dziwne zboże? A Triticale , skrzyżowanie pszenicy i żyta? Tu jest podobnie tylko zamiast żyta jest jęczmień . Chociaż jakby było takie dobre jak pszenżyto to więcej byśmy o tym słyszeli .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kryssr    50

ja studiuje, jestem po szczegółowej uprawie a nic nie słyszałem. Ale ciekawy ten pszenczmień czy jaka tam polska nazwa tego ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1piotr1    11

nawet jeśli coś takiego w ogóle istnieje to proces hodowlane trwają tak długo ,że za 20-30 lat może byśmy to widzieli na polskich polach .... :( tak samo sprawa się ma np kwestii łubinu andyjskiego ........ a tym bardziej , że wydajne i odporne zboże żadnej firmie nasiennej nie jest an rękę wiec kto niby miałby finansować badania nad tym i wprowadzeniem do uprawy ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MECHANIZATOR    156

no sprawa podobna jak z pszenżytem - kwestai tylko taka że u nas jest to nieznana roślina ze względu właśnie na pszenżyto które jest popularne w europie środkowej i wschodniej np we francji jest to nadal traktowane jako ciekawostka a głównymi producentami są niemcy i polska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rikisam    3

Panowie pierwsza komercyjna odmiana pszenżyta taka która nadawała się do uprawy to odmiana LASKO zarejestrowane w 1982 roku. A krzyżówka między pszenicą a żytem zrobiona była duuuużo wcześniej. Aby nowy gatunek nadawał się do uprawy to naprawdę trzeba wielu lat pracy hodowców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agricola    0

Stworzone zostało w 1977 czyli 33lat temu myśle jeszcze z kilka lat i wejdzie do uprawy u nas,w Hiszpani jest już uprawiana na mała skale. Odmiana Vivagran jest gotowa do wprowadzenia na rynek,plon średni 4900kg/h

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez sambao
      Jeżeli ktoś ma doświadczenia jakiekolwiek na temat uprawy uproszczonej zapraszam do podzielenia się uwagami i spostrzeżeniami.
    • Przez tomek2201
      Witam. Chciałbym abyście wypowiedzieli się na temat mierników pH gleby. Czy posiadacie takie urządzenia? Jeśli tak to jakie? Zakupiłem niedawno za niewielkie pieniądze takie urządzenie.  Jeszcze go nie testowałem ale jestem ciekaw czy ktoś ma taki miernik i czy według niego jest on wiarygodny?
      http://allegro.pl/miernik-ogrodniczy-kwasomierz-ph-gleby4-funkcyjne-i5013208473.html

    • Przez mtz_820
      jakie zboze radzicie posiac na baaaardzo slabej ziemi normalnie piasek mialem tam juz jeczmien i owies i nakosilem tyle co na swoim z 3ha (tamto ma powierzchnie 5ha) z jednej strony jest ok ale na srodku i pod lasem niema nic normalnie jakby ktos powyrywal na wiosne bylo ok ladnie sie zapowiadalo przyszlo lato zniwa niema nic
       
      wujek chce tam posiac żyto jak myslicie dobry wybor na takie zimie? tam jarego nie bedzie za chiny
    • Przez zielu781
      Witam wraz z tatą posiadamy gospodarstwo o powierzchni 20 ha plus okołu 4 ha nieużytków jest to pole na którym tata kiedyś próbował uprawiać zboże ale niestety z marnym skutkiem bo pole to jest podmokłe i nie posiada melioracji  i nie ma możliwości  jej zrobienia. Jako ze w niedługim czasie przejmę to gospodarstwo chciałbym coś zrobić aby ta ziemia przynosiła dochody. Wpadłem na pomysł wykopania dość dużego rowu o głębokości 2 metrów jednak problem w tym ze woda z tego rowu nie miała by żadnego ujścia bo po prostu  nie ma gdzie dodam ze pole jest dość krótkie ale za to bardzo szerokie i raczej równe rów miałby długość około 200 metrów czy myślicie ze ten rów zdałby egzamin  i umożliwił mi normalną uprawę woda stoi tam tylko na wiosnę po roztopach i posiane rośliny nie dają sobie rady jest to ziemia IVa i  IVb klasy czyli przepuszczalne.
      Rów miałby znajdować się na środku długości pola. Proszę o jak najwięcej odpowiedzi może ktoś ma coś podobnego napiszcie czy takie rozwiązanie przynosi jakieś efekty z góry dzięki
    • Przez Sqowron
      Witam, co posiać wiosną na hektarze pola? Nie chce siać kukurydzy klasa ziemi 4-5 teraz dwa lata z rzędu była posiana pszenica ozima co można posiać oprócz zboża? a jak już zborze to jakie ? Myślałem na pszenżytem jary? 
×