Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam masseya 2720 ten ciągnik ma silnik 6 perkinsa turbo intercooler robiłem w nim silnik i przed remontem i po chodzi bez zmian jedynie teraz oleju nie bierze ładnie zapala chodzi równo na wolnych obrotach nie dymi ale wystarczy ze ma trochę ciężko na przykład delikatnie pod góre samym ciągnikiem i bardzo dymi na czarno i jest słaby dodam że turbo pompa i wtryski też były robione koledzy doradzcie co może być przyczyną pozdrawiam

Opublikowano

jeżeli dymi na czarno to jest jakiś problem z układem zasilania, bądz z turbo , ponieważ czarny dym jest oznaką zbyt bogatej mieszanki

to, że pompa była regenerowana, nie znaczy, że jest sprawna, ja miałem taki przypadek, że po regeneracji było gorzej jak przed, a pompa rotacyjna w ferdku, nie każdy potrafi ją dobrze ustawić

Opublikowano

Możesz mieć też powypalane dziury w głowicy na zaworach. Planowałeś ją? U nas sąsiad zrobił cały silnik w c-385 a głowicy nie ruszał to wózka nie mógł poradzić. Dymu było jak z elektrowni i palił jak smok. Potem się okazało, że tylko dwa cylindry trzymały ciśnienie.Dał ją do splanowania to nie chcieli jej wcale regenerować i się dziwili, że on jeszcze zapalał. Przykład troche nie za bardzo bo to nie turbo ale zasada wybuchu jest taka sama więc może coś pomoże...

Opublikowano

głowice planowałem i zawory też były robione podejrzewam tą pompe ale trochę dziwne bo bez obciążenia chodzi super nic nie dymi ale jest mało agresywny jak na fergusona ale pompa była u dwóch pompiarzy i mówili że jest dobra

Opublikowano

Kolego sprawdź tą dźwigienkę do gaszenia przy pompie. Może to śmieszne ale ja tak miałem w swoim mf 255 po remoncie nie miał siły i na wysokich obrotach dziwnie pyrkał. Okazało się że dźwigienka nie dochodziła do końca.

Opublikowano

sprawdź sobie jeszcze wszystkie połączenia węże i chłodniczke od intercoolera może gdzieś jest jakaś nieszczelność i turbina pompuje na zewnątrz dym z tłumika móżna wytłumaczyć tym że pompa daje zbyt dużo paliwa a brakuje mu powietrza i mieszanka jest za bogata prosta czynność i nic nie kosztuje:) swoją drogą jak ci się sprawuje ta maszynka badrzo awaryjna? myśle podobnego kupić!

Opublikowano

dzięki za pomysł z tą dzwignią sprawdze może to być bo na wysokich obrotach to tak dziwnie strzela tym dymem a kolego Mariusz15 ten ciągnik sprawuje się bardzo dobrze (poza tym silnikiem) prosty w obsłudze bez elektroniki podnośnik mocny bo ma ponad 7 ton odzwigu ogólnie jestem zadowolony z niego tylko mnie denerwyje to dymienie jak mu ciężko

Opublikowano

Może też układ dolotowy powietrza jest zapchany(filtr albo cóś innego)za dużo paliwa w cylindrze , a za mało powietrza i dlatego ten dym.

Może też turbina być zatarta lub ośka wyrobiona od niej i nieszczelność się pojawiać lub jakiś duży opór...

Opublikowano

układ dolotowy sprawdzałem trochę jechałem bez filtrów powietrza i to samo a turbina była regenerowana to raczej coś z paliwem jeszcze dodam że jak na przykład orze na 1600 obrotów to trochę mniej dymi a jak zwiększam obroty to dymu jest więcej im więcej gazu tym więcej dymu koledzy pomóżcie bo już nie wiem co może być przyczyną

Opublikowano

końcówki były założone dobre bo dzwoniłem do gościa co prowadzi fergusona u nas i podał mi numery końcówek a ciśnienie ustawiłem na 210 ale nie wiem czy dobrze napiszcie jakie powinno być w tym modelu z góry dziękuje

Opublikowano

końcówki były założone dobre bo dzwoniłem do gościa co prowadzi fergusona u nas i podał mi numery końcówek a ciśnienie ustawiłem na 210 ale nie wiem czy dobrze napiszcie jakie powinno być w tym modelu z góry dziękuje

Opublikowano

Opublikowano

końcówki są założone dobre bo sprawdzałem u gościa co zajmuje się tylko fergusonami a ciśnienie ustawiłem na 210 napiszcie jakie powinno być bo nie wiem z góry dziękuje

Opublikowano

końcówki są założone dobre bo sprawdzałem u gościa co zajmuje się tylko fergusonami a ciśnienie ustawiłem na 210 napiszcie jakie powinno być bo nie wiem z góry dziękuje

Opublikowano

wtryski mam założone 6801019 czyli dobre tylko to ciśnienie za duże ale jak zmniejszyć na 180 bo ten wtryskiwacz jak się rozbieże to w srodku jest tylko sprężyna a nie ma żadnej sruby do regulacji jak w innych ciągnikach

Opublikowano

Co to za mechanik robił ci ten silnik jak on nie wie jak reguluje się wtryski,reguluje się odpowiednimi podkłakami(różnej grubości) maksymalnie może być dwie,dostępne w autoryzowanych serwisach

Opublikowano

wczoraj oddałem pompe i wtryski do podobnież dobrego fachowca i ma wszystko sprawdzić i ustawić jak założę to napisze jak chodzi

Opublikowano

witam przywiozłem pompe i wtryski od fachowca sa zrobione i ustawione dał gwarancję i mówi że na 100% są dobrze zrobione więc założyłem i powiem tak ciągnik jest trochę bardziej agresywny ale nadal dymi na czarno przy obciążeniu już nie mam pojęcia co to może być a na wolnych obrotach chodzi jak zegarek i nic nie dymi.

Opublikowano

a filtr paliwa wymieniłes? sprawdz czy przewody nie sa przytkane i czy pompka paliwa zasilajaca nie ma zatkanych filterków no i czy kranik nie jest przytkany może cos pomoże

Opublikowano

filtry paliwa założyłem nowe pompka też nowa a przewody dmuchałem i wydaje mi się że paliwo dobrze leci już nie mam pomysłu co może być

Opublikowano

tłumik raczej jest dobry bo dym się wydobywa a podkładki napewno są po 1 sztuce pod wtryskiem.dodam jeszcze że jak go przydusze na przykład przy ruszaniu to go zmyli i przez sekundę nierówno chodzi koledzy pomóżcie bo już nie mam pomysłów.Czy może ci fachowcy tak tą pompe wtryskową sprawdzają może coś z nią jest nie tak?