Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na 4 a/b i 5 klasy czesciowo mielismy dk exstorm to oddal nam 4,100 jak na pierwszy raz w zyciu mieszanca i na te pole to lux mozna bylo go gesciej troszke zasiac to by bylo lepiej tak mi sie wydaje a wiec na tya ziemie jego bym ci polecił albo moj  kolega mial visby i ziemie tez za mocne nie ma a sypal mu 4,300

a mial ktos rzepak kws odmiana hybrirock bo jednemu koledze mowi ze na dobrej ziemi sypal mu 5,200 z ha w co mu niedowierzam bo on lubi siue chwalis ale co powiecie o tej odmianie bo bym chcial wziasc tej odmiany z jedna paczke na 3 ha

Opublikowano

Dzięki kolego za podpowiedź .Rzepak będę siał pierwszy raz ,to podpatruję ,co w trawie piszczy :)

Kolego jak na pierwszy raz polecam Monolit ze Strzelc miałem mieszańca dwa razy i nie polecam tego G raz wymarzł w 2012 roku Monolit ok 5ton po wymarznięciach gdzie inne rzepaki wypadły ma jedną wadę że lubi wylegać ale dobra obsada i skracanie rozwiąże problem a za kasę którą wydasz za mieszańca kupisz dobre środki na grzyba

Opublikowano

co sądzicie o odmianie visbi i jaki odmiany

polecacie

Miałem visby i nie polecam wyrósł mi w łuszczynach i duże straty na przezimowaniu plon bez rewelacji

Sieje 2015 tylko  ( KWS ALVARO F1) i nie zastanawiam się i nie mam takich problemów jak by wszyscy Pozdro

Coś mi tu reklamą czuć ;)

Opublikowano

a co powiecie o odmianach HR strzelce Marcelo, Konkret, lub odmiany Da Vinci, Vision? Szukam nie wysokiego rzepaku z dobrą zimotrwałością równo dojrzewającego względnie wczesnego. Rzepak będzie głównie na IIIb klasie jak uda się oczywiście zasiać...

Opublikowano

co sądzicie o odmianie visbi i jaki odmiany

polecacie

Ja z kolei polecam. Plon 5,36t/ha średnia z 4.3ha. Najmniejsza wilgotność spośród wszystkich odmian jakie miałem, najrówniej dojrzewał. 

Stał prawie w 100%. 

Opublikowano

a co powiecie o odmianach HR strzelce Marcelo, Konkret, lub odmiany Da Vinci, Vision? Szukam nie wysokiego rzepaku z dobrą zimotrwałością równo dojrzewającego względnie wczesnego. Rzepak będzie głównie na IIIb klasie jak uda się oczywiście zasiać...

Też chcę zakupić tą odmianę Marcelo ..to nic innego jak ulepszony Monolit .Sąsiad miał w tym roku na mozaice Monolita 4-5 klasa i 4 tony obrodził .

Opublikowano

Często przyczyną wylegania jest zbyt gęsty siew ja wysiewam jednostkę na 4 ha i jest ok jednisieją tyle na 2 ha i wtedy są problemy bo nawet skracanie niewiele daje

Opublikowano

ja też zawsze sieje mniej ale ten Monolit nie dość, że wysoki to bardzo się kładzie. W tym roku miałem quartza i da vinci. Plonowo podobnie choć quartz bardziej mi sie podobał był ciemniejszy i jakby na boki lepiej rozrośnięty. Niestety na miejscu go nie mają, a zamawiac jeszcze nie chcę bo jak nie popada to chyba nie ma sensu siać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji  o uprawie rzepaku w roku 2025. W tym temacie, podobnie jak w latach ubiegłych będziemy szeroko dyskutować na tematy związane z nawożeniem i ochroną rzepaku.
      Najpopularniejsze pytania jakie się pojawiły dotychczas i o nich głównie będizemy rozmawiać.

Pierwsza i druga dawka azotu w rzepaku oraz terminy nawożenia rzepaku
      Jaki nawóz na pierwszą dawkę w rzepaku? Kiedy 2. dawka azotu na rzepak? Kiedy siać mocznik na rzepak? Kiedy NPK pod rzepak? Co na rzepak na start? Kiedy stosować kizeryt na rzepak? Kiedy siać saletrosan na rzepak? Kiedy azot na rzepak jesienią? Czy można siać nawozy na rzepak w lutym? Wybór i ilości nawozów w rzepaku (forma, skład, dawki)
      Ile polifoski 6 pod rzepak? Ile mocznika dolistnie w rzepaku? Co jest lepsze, RSM czy saletra w nawożeniu rzepaku? Jakie nawozy pod rzepak na wiosnę? Ile mocznika na jesień na rzepak (dolistnie)? Jakie nawozy dolistne na rzepak? Jakie nawozy są najlepsze pod rzepak? Ile nawozów na 1 hektar rzepaku (azotowych, wieloskładnikowych, siarkowych, magnezowych)? Zabiegi ochronne (t0, t1, t2, t3) - ochrona fungicydowa i regulacja rzepaku
      Kiedy T1 w rzepaku? Kiedy wykonać zabieg T2 w rzepaku? Kiedy zabieg T3 w rzepaku? Jakie substancje na T3? Kiedy pryskać rzepak na grzyba jesienią? Co na T0 w rzepaku? Co na pierwszy zabieg w rzepaku? Ile razy skracać rzepak jesienią? Czym pryskać rzepak na wiosnę? Jakie zabiegi w rzepaku na wiosnę? Zapraszam do aktywnej i kulturalnej dyskusji, życzę wysokich plonów i dobrych wyników finansowych z uprawy rzepaku.
      Zdjęcia rzepaków możecie wstawiać do galerii zdjęć Rzepaku: https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/category/560-rzepak/

• Przez Piterc330
      Czy stosował ktoś mieszanine 0,25l nawigatora + 1,5l metazanexu + 0,6 labradora?
    • Przez LsGelu
      Witam serdecznie,
      Jako że chce spróbować z uprawą rzepaku po raz pierwszy i siebie w gospodarstwie chce się poradzić odnośnie kupowanych nasion. Czy oferowane zaprawy biologiczne ( np. integral pro) są równie skuteczne co powiedzmy standardowe (no. Scenic) jeśli chodzi o ochronę fungicydową?  I drugie moje pytanie: czy warto dopłacać do zaprawy określanej jako insektycydowa? Koszt to zwykle ok. 200zl więcej na j. s.? Czy daje ona rzeczywiście efekty? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
    • Przez Kuczerraa
      Witam, mam posiany Rzepak na działce która była 2 lata temu scalana. Z mojej wiedzy na kawałku gdzie nie rośnie rzepak były wywożone odpady z oczyszczalni a ph przed wapnowaniem wynosiło 4,5. Macie jakieś pomysły co zrobić z tymi pustymi placami? Co zasiać żeby ziemia nie była goła do zasiewów zboża?

• Dodaj nową pozycję...
v