Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

wzmacniacz momentu to piękna sprawa np. orzesz sobie i w pewnym momencie czujesz że traktor słabnie to zamiast wajchować dzwignia wciskasz guziczek i troszeczke przyredukuwuje zwiększając tym samym siłę uciągu (w transporcie też fajna sprawa :blink: ).

Opublikowano

Chłopcy będzie plus. Po tym co powiedział serwisant o tym ustawianiu sprzęgła przez komputer w każdej wizycie w powerce, to ja dziękuję :blink: Z dodatków to zew. sterownie hyd. obciążniki max przód i tył o ile się nie mylę 150, wyświetlacz i szerokie opony.

Opublikowano

powinno stosować się wtedy kiedy jest to potrzene i przez tyle czasu ile potrzeba po to jest ten wzmacniacz momentu żeby go urzywać. A jeśli chodzi o prace przy orce np. jedziesz sobie ściśle ustalonym biegiem ale dajmy na to jest górka w pewnym momencie to zamiast wajchować i zmieniać bieg w momencie gdy traktor zaczyna słabnąć wystarczy urzyć wzmacniacza i zwiększa się siła uciągu a spada delikatnie prędkość. Ja w swoim wzmacniacza urzywam zawsze wtedy kiedy jest to konieczne i od 3 lat żadnej awarii półbiegów w Kubocie nie miałem. Co do zetora to znajomy ma takiego i jezdziłem nim więc wiem o tym że w serwisie mowili że połbiegów lepiej nie urzywać za często (troche jest to dla mnie śmieszne bo niby po co one są dla bajeru tylko?) i wiem jak działa rewers elektro-hydrauliczny do przodu jest jako tako a przy przełączanie na jezde do tyłu wystepuje dziwne swzarpnięcie.

Opublikowano

wszystko fajnie z zetorem ale jest ale...

rozmawiałem z uzytkownikiem zetora najpierw 5211, 7011, 7211 i teraz 5340 i mówił że palic to sobie duzo pali, nie zależnie jaki to był model, np. 5211 w porównaniu do u3512 którego ma

Opublikowano

one sporo palą,ale bez przesady. Mają dużą pojemność. wydaje mi się, że to chyba dobrze, bo przynajmniej nie zgaśnie ci w talerzowaniu, bo o małej pojemności to trzeba go trzymać na wysokich obrotach żeby nim coś zrobić, a zetorem to ciągnie i na mniejszych :( A każdy ciągle z tym spalaniem. trochę co denerwujące. ale każdy ci spali w orce sporo, ponieważ to jest ciężka robota dla ciągnika. kubota może pewnie mniej spali, bo w porównaniu 100konnej kuboty z zetorem, to jest spora różnica. Mam nadzieję, że nie którzy odczepią się co do tego spalania.

Opublikowano

to wiem że w orce nie da się zaoszczędzić, ale zetory maja taką opinię :(

no ale 1litr różnicy na jedną mtg to przy 1000mtg jest juz 1000litrów, albo nawet 0,5l to po 1000mtg jest 500litrów, po 5tys mtg jest 2500litrów, ostatnio cenę widziałem 4,30zł za litr, niby nie dużo ale jednak coś.

Opublikowano

oj jakby litr paliwa kosztował 1,5zł by było życie, koszty produkcji by zmalały :P wykosić 1ha zboża spalić np.25litrów po 1,5zł to jest na paliwo 40zł, a brać 300zł od hektara,ale wtedy nikt by tyle nie dał za 1ha hah :( wtedy nikt by nie patrzył czy ciągnik dużo pali czy nie ;)

Opublikowano

też posiadam proxime plus 95 w maju minie 3 rok i zero poważnych awarii, teraz coś mi płyn od chłodnicy wycieka a tak to ciągnik w 99% bezawaryjny jedynie do czego można się przyczepić to jakość materiałów która jest na bardzo niskim poziomie no ale to tylko zetor ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v