Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, na wiosnę wymieniliśmy pokrycie na oborze na blachę. Kierując się dobrymi chęciami zrezygnowaliśmy z filca i folii, bo stwierdziliśmy że nic na strychu nie przechowujemy, to wystarczy dobra wentylacja i będzie git. Okazuje się że jednak nie, skrapla się w zależności od dania więcej lub mniej. Cały strych pootwierany na przestrzał a i tak jest mokra blacha. Wiem co powiecie trzeba było dać folię, albo teraz zrywać blachę i dawać folię. Myślę dać jeszcze ze dwa kominy wentylacji na szczycie i ewentualnie rzucić na wiosnę z 10 cm styropianu na strop i przylać betonem z 5cm. Co myślicie?

Opublikowano
21 minut temu, robi57362 napisał(a):

może pianka natryskowa? mam w oborze bez stropu i nic się nie skrapla

No właśnie nie wiem, pasuje coś mi zrobić z tym bo za  za 5 lat blacha łącznie z drzewem będzie do wymiany.

14 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Co to za blacha?

Trapez

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Z alucynkiem nie było by tego problemu

No już kiedyś wspomniałeś.

Jednak jakoś nie znajduje logicznego wytłumaczenia tego...

Potwierdze jednak, że też nie zauważam skraplania na alucynku.

Tylko nie rozumiem tego.

W internecie też nic o tym, że jakoś mniej się skrapla.

Na zdrowy rozum, to nie powinno mieć wpływu jaka powłoka 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

bo tak nie widac bo to porowata powierzchnia ..kondensacja i tak nastepuje tym bardziej ze sa zwierzeta i daja wilgoć i ciepło ...tam gdzie ich nie ma i dobra wentylacja to problem minimalny ...kiedys ludzie miel po dach siana czy slomy i to wchłanialo wilgoć i izolowalo  ...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

nic z tym teraz nie zrobisz, jedyne sensowne rozwiązanie   to  pianka natryskowa....

Tak, ale kiedyś ta blacha będzie też do wymiany i później będzie zabawa z czyszczeniem żeby oddać na złom, to już ostateczność. Tak myślę, że przecież jakby położył styropian i go przylał betonem to by odciął już całkowicie strych od obory także różnicy temperatur już być nie powinno. 

@12Pafnucy zależy w którą stronę nachylony dach. Oborę mam dach północ -południe to południe trochę się skrapla ale powiedzmy że by uszło północ no to bardzo mokra.

Edytowane przez karol19920
  • Haha 1
Opublikowano

sie skrapla bo powietrze na zewnątrz budynku jest zimniejsze niz na poddaszu 

są kominy na poddaszu ? w miare szczelne i nic na poddasze nie idzie ? 

15 minut temu, karol19920 napisał(a):

Tak, ale kiedyś ta blacha będzie też do wymiany i później będzie zabawa z czyszczeniem żeby oddać na złom, to już ostateczność.

może agrowłókninę zszywaczem tapicerskim do łat między krokwiami przyszyć ?

Opublikowano

@robert1226 nie śmiej się bo sam wiesz jaki szmelc teraz się robi😅

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A próbowałeś żeby poddasze było pozamykane, żeby mniejszy przepływ powietrza był?

Tak, było gorzej. Lepiej jest jak mam otwarte z trzech stron

Opublikowano

dokładnie teraz to tylko pianka, ja kiedyś też popełniłem błąd dałem blachę bez foli i leje się mimo że jest przykręcony stylodur, teraz zmieniałem dach i dałem blachę z filcem i jest ok, ale jeszcze w jakieś mega wilgotne dni potrafi parę kropli spaść 

Opublikowano
2 godziny temu, karol19920 napisał(a):

Tak, ale kiedyś ta blacha będzie też do wymiany i później będzie zabawa z czyszczeniem żeby oddać na złom, to już ostateczność. Tak myślę, że przecież jakby położył styropian i go przylał betonem to by odciął już całkowicie strych od obory także różnicy temperatur już być nie powinno. 

@12Pafnucy zależy w którą stronę nachylony dach. Oborę mam dach północ -południe to południe trochę się skrapla ale powiedzmy że by uszło północ no to bardzo mokra.

nic to nie da ...

51 minut temu, radekz200 napisał(a):

teraz zmieniałem dach i dałem blachę z filcem i jest ok, ale jeszcze w jakieś mega wilgotne dni potrafi parę kropli spaść 

nie jest ok bo laty ciagna wode i gnija ...filc jest ok na konstrukcje stalowa ,na drewniana sie nie nadaje ...

niestety ale blacha na obore to nie  jest dobre rozwiazanie ... tylko plyta warstwowa 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

nic to nie da ...

nie jest ok bo laty ciagna wode i gnija ...filc jest ok na konstrukcje stalowa ,na drewniana sie nie nadaje ...

niestety ale blacha na obore to nie  jest dobre rozwiazanie ... tylko plyta warstwowa 

albo eurofala

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, robert1226 napisał(a):

Widzę że i tak nie słuchasz tylko swoje wizje masz , ale tylko piana ci sprawę załatwi , mam już dziesięć lat w oborze i jest super zero skraplania gryzonie nie mają się gdzie chować jest ok.

Jakbym nie słuchał to bym nie pytał was o zdanie chyba nie? Pewnie wiosną skończy się tak jak mówisz  na piance bo widzę że sporo was to poleca.