Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Pytanie. Czy to jest normalne? Czerwone nasiona orginaly, żółte nasiona moje. Dodam że żółte sa po tych czerwonych. W tym roku miałem problemy ze wschodami soi. Myślałem że to jest moja wina. Teraz zrobiłem doświadczenie i wychodzi to co na obrazku. Soja kupiona w renomowanej firmie. : ) Około trzech dni temu zrobiłem to doświadczenie.

Pytanie moje brzmi - co jest nie tak z tą czerwona soja? 

20251008_190210.jpg

Opublikowano

Tak wiem. Już z nimi rozmawiałem. Powiedzieli abym zgłosił się do sprzedawcy. Zdjęciem tym chciałem rozpocząć choć trochę zainteresowanie sie, coraz słabszymi kwalifikatami, które zostają nam sprzedane. W tym przypadku soja. Zaznaczam że nie możemy siac swojej. Musimy kupic z dokumentem. Na zdjęciu widać że w przypadku tej mojej wyrosło 90 procent a tej czerwonej 0. To ile potrzeba kupic tych nasion? Zamiast 150 kg na hektara- 1150? 

Opublikowano (edytowane)

Najpierw do sprzedawcy on przekazuje protokół reklamacji ewentualnie dalej. Do tego kto to wypuścił pierwotnie na rynek

Z moich przypuszczeń koszą soję wilgotną żeby nie było połówek a potem psują ją na dosuszaniu

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Moje podejrzenia też są takie same. Jak rozwinie się temat podam firmę. Ja tej firmy nie będę polecał. Straciłem pieniadze już ich nie odzyskam. Dalej- na tych polach prawie nic nie uroslo. Z 7 ha moze 0.8 ha. Dalej - tam nic nie było zasiana. A mogłem pszenice moze kukurydze. Tak że to nie tylko koszt nasion tylko i moze az dalsza strata.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Stonka36
      Witam. Chciałbym wymienić uszczelniacze w przednim moście ciągnika Deutz Fahr D7807. Poszukuję katalogu części/instrukcji obsługi. Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez Wielkopolanin
      Panowie proponuje nowy (szukałem i takiego nie znalazłem), myślę, że ciekawy a na pewno ważny temat. Jak to jest u Was, czy badacie Swoją glebę? Jeśli tak to na co, jak często i ile za to płacicie? Jak myślicie, czy w warunkach Waszych wsi było by zapotrzebowanie na usługę badania gleby, od pobrania próbek, do dostarczenia wyników i zaleceń? Ja muszę się przyznać, że do tej pory nie badałem gleby, dopiero w tym roku po raz pierwszy na studiach zacząłem to robić.
    • Przez kingway
      Witam , mam chęci zasiać pszenicę na 5 klasie jak myślicie coś będzie z tego ?? Ziemia nie jest jakoś wyciągnięta ze składników , ale mogłoby być lepiej . Zawsze siałem żyto hybrydowe a teraz może bym spróbował pszenicy ozimej mam do wyboru odmianę Commandor i Arkadia . A wy jakie polecacie odmiany ?
    • Przez Dante0001
      Witam. 
      Poszukuję pomocy. Mam na pryzmie zboża takie larwy omacnicy spichrzanki tj. Mol spożywczy. Jest tego mnóstwo. Tkają takie lepkie pajęczynki na wierzchu. 
      Jak się tego pozbyć. Jaki środek użyć. Miał ktoś taki problem?

• Przez kingway
      Witam , jakie macie opinie w siewie zboża po zbożu - żyto po życie i pszenżyta po pszenicy gdzie pszenica była słaba bo wymarzła ... i problem był z chwastami . Oczywiście wszystko orka .
  • Dodaj nową pozycję...
v