Skocz do zawartości

Czy mogę spłacić wcześniej zaciągnięty kredyt na ziemię , który jest dotowany przez agencje ARiMR

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam , czy można spłacić kredyt wcześniej zaciągnięty na zakup ziemi rolne przy dotacji z ARiMR , gdy ta dotacja się skończyła ?? Bo chodzi o to , że takie kredyty to mają pewien limit i ten limit nie raz nie starcza na całość kredytu , okres kredytu . I właśnie teraz moje pytanie czy taki kredyt mogę wcześniej spłacić jak wykorzystam już pulę z de minimis bez żadnych kar ze strony Agencji ???? 

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

3 dni temu brałeś już teraz spłacasz możesz

No to są takie przemyślenia . Takie rzeczy słyszałem i chciałbym się dowiedzieć co i jak . Bo po co płacić odsetki pełne czyli około 9 % przez ileś tam jeśli można spłacić jakąś część pozostałego kredytu i mieć to z głowy - oczywiście o ile fundusze pozwolą .

Opublikowano
9 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

szczegóły zawsze zapisane są w umowie kredytowej 

Szczegóły w umowie są takie , że bank nie pobiera prowizji od czynności bankowych - czyli to od kredytu a jak to się ma do tego Agencja do tego de minimis to nic nie ma ....

34 minuty temu, robi57362 napisał(a):

u mnie w umowie jest napisane że mogę spłacić wcześniej ale kwotę jak by spłacał w usalonym erminie ,sory ale jedna liera na klawiaturze nie działa

Kwotę w ustalonym terminie ? Co to znaczy ? Ze musisz opłacić wszystkie odsetki do końca kredytu ?? Bo nie rozumiem ?

Opublikowano
W dniu 19.06.2025 o 21:31, kingway napisał(a):

Witam , czy można spłacić kredyt wcześniej zaciągnięty na zakup ziemi rolne przy dotacji z ARiMR , gdy ta dotacja się skończyła ?? Bo chodzi o to , że takie kredyty to mają pewien limit i ten limit nie raz nie starcza na całość kredytu , okres kredytu . I właśnie teraz moje pytanie czy taki kredyt mogę wcześniej spłacić jak wykorzystam już pulę z de minimis bez żadnych kar ze strony Agencji ???? 

Jesli juz zostala wyczerpana pula dotacji ARIMR to resztę  kredytu możesz  spłacić.  Teraz wlasnie tak zrobilem z kredytem na zakup ziemi. Najlepiej zapytaj o takie sprawy w bqnku w którym  masz kredyt.

Opublikowano
W dniu 21.06.2025 o 06:21, malorolny121 napisał(a):

Jesli juz zostala wyczerpana pula dotacji ARIMR to resztę  kredytu możesz  spłacić.  Teraz wlasnie tak zrobilem z kredytem na zakup ziemi. Najlepiej zapytaj o takie sprawy w bqnku w którym  masz kredyt.

Czy musiałeś spłacać wszystkie odsetki czy tylko bieżące za ten miesiąc albo kwartał ? 

W dniu 20.06.2025 o 11:31, tommmek napisał(a):

Jak masz kasę to nie lepiej zainwestować w coś innego a to sobie spokojnie spłacać?

Powiem tak kredyt jest na prawie 9 % teraz to nwm czy warto czekać aż odsetki będą się nadal naliczały ... a inwestycji nie planuje 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez daroo9876
      Jaka jest prowizja za udzielenie nowego kredytu preferencyjnego 1% w waszych bankach? W BNP powiedzieli mi że prowizja u nich jest aż 2 %. Czy w każdym banku jest jednakowa czy tylko oni mają taką kosmiczną stawkę? Przy takiej prowizji i krótkim okresie niskiego oprocentowania ten kredyt nie wychodzi tak dobrze. 
    • Przez bamberszol
      Witam. 
      Po zakonczeniu toksycznego związku place alimenty na córkę ( niecałe 3 latka) 800zl plus zawsze jakaś wyprawka. Moja była partnerka  (nie mieliśmy ślubu) nie pracuje bo twierdzi że wychowuje malutką mieszka u swojej matki. Dowiedziałem się że złożyła wniosek da sądu o podwyższenie alimentów. Utrudnia mi widzenia z córką nie mogę jej zabierać na weekendy. Oczywiście córkę widuje co dwa tygodnie. Mam ok 130 km w jedną stronę do niej.  Dojazdy kosztują mnie miesięcznie ok 1000 zł ( autostrada bramki+ paliwo). Czy była partnerka ma prawo aby rządac odemnie alimentów np 2000 zł. Dodam że chodzę do pracy na etat a pola ( glownie żyto i pszenżyto)uprawiam po godzinach. Pozdrawiam
    • Przez PawełG
      Cześć wszystkim!

Wszedłem w posiadanie gruntów rolnych, ale jestem zielony w tym temacie i chciałbym się zorientować co jest możliwe, a co nie.
      Grunt, którego sprawa dotyczy to ok 10 ha pola. Obecnie dzierżawionego, uprawiana jest na nim kukurydza.
      Gleby to w połowie 4A pglp.gs (żytni bardzo dobry, bielicowe i pseusobielicowe, średnie), a w połowie 6Bw pgl.pl (żytni słaby, brunatne wyługowane i brunatne kwaśne, piaski luźne).
      Ponadto na terenie (poza 10 ha) stoją budynki gospodarcze, kilkaset m2, w których dzierżawca trzyma swoje maszyny. To dość duże i wysokie budynki (zmieszczą się nawet i ze 3-4 kombajny).
      Teren znajduje się w województwie łódzkim.

Czy ktoś byłby mi w stanie powiedzieć, czy taki teren jest trudno, czy łatwo wydzierżawić? Czy taka dzierżawa trwa zwykle rok, dwa, czy bardzo długo? I o jakich kwotach możemy mówić przy takich 10 ha + budynkach? I gdzie się zwykle szuka dzierżawcy na taki teren?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Nie oczekuję detali - tylko jakiejś podpowiedzi mniej więcej, bo nie mam bladego pojęcia o temacie.

Bardzo wam dziękuję z góry!
    • Przez Cineek
      Witam serdecznie,

Nadeszła niezbyt przyjemna dla mnie chwila - zapadła decyzja o budowie pewnej drogi 7 metrowej odciążającej pobliskie miasto. Wiadomym jest że będą też robione ronda, zjazdy i drogi dojazdowe do pobliskich pól.
      Na moje nieszczęście na odcinku ok. 800m będzie to przecinać w sumie 4 działki, jak pewnie zdajecie sobie sprawę długie proste pola zamienią się w krótkie nieforemne kawałki co znacznie utrudni przeprowadzanie zabiegów agrotechnicznych.

Pytanie do osób które miały z tym do czynienia, jak wyglądają procedury związane z wykupem takiej ziemi?
      Obecnie są już tam zasiane zboża / rzepak. Na razie cisza ze strony miasta / powiatu i województwa, z mediów można się dowiedzieć że budowa może się rozpocząć w każdej chwili.
      Jakie kroki mogę podjąć i jakie rady w związku z tym mają osoby które już przerabiały ten temat ?
      Nie ukrywam że trochę mnie to przeraża...

Pozdrawiam

• Przez Agrotroj
      Witam. Jakie są obecnie stawki za wynajem miejsca pod słup reklamowy? Baner powiedzmy 4*2m przy drodze ekspresowej
  • Dodaj nową pozycję...
v