Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Patryczek96
      Witam. Chciałbym w przyszłym roku zacząc uprawę pomidora w gruncie, na początku skromny areał 10arów. Gleba na której zasadził bym pomidora to KL II po oborniku, znawadnianiem nie byłoby zadnego problemu. Z sprzedażą nie miałbym żadnego problemu ponieważ wszytko szło by na przetwórnię do mojego znajomego. Chciałbym sie dowiedzie następujących rzeczy:
      -jaka dobrac odmiane? -myslałem nad odmiana Grandimat.
      -w jakie wielodoniczki (ile otworów? -myślałem nad 94) i kiedy wysiac nasiona.
      -czy w okresie produkcji rozsady trzeba ja wspomagac odżywkami, jak tak to jakimi? (nazwa handlowa środka)
      -Jakimi środkami wykonac opryski przeciwko horobą w okresie wegetacji?
      -Jaki plon osiągacie z hektara?
      -jakiej mogę spodziewac ceny w przetwórni (mimo, że to mój znajomy to nie wiem ile mi zaproponuje )

Miło by mi było gdybyście spróbowali odp. na powyższe pytania, dali mi kilka wskazówek w uprawie, ale równiez podzieli się waszymi spostrzeżeniami, pochwalili sie plonami oraz po jakiej cenie sprzedajecie. Z góry dziękuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam
    • Przez agrosoltys13
      Witam Chciałbym się was poradzić czym pryskacie pomidory na gruncie od zarazy ziemniaczanej.
    • Przez gierszi
      Cześć wszystkim,

To mój pierwszy post na tym forum, więc na początek chciałem się przywitać i trochę przedstawić. Interesuję się uprawami pod sztucznym oświetleniem, a konkretnie tym, jak lampy LED mogą wspierać wzrost roślin. Na co dzień zajmuję się oświetleniem – bardziej od strony technicznej niż samego ogrodnictwa – i postanowiłem sam przetestować, co da się osiągnąć w praktyce.
        Od 6 tygodni prowadzę mały eksperyment z pomidorami i innymi warzywami. Na start używałem lamp niskiej mocy z przewagą niebieskiego światła – po 2 tygodniach pomidory były gotowe do pikowania. Potem przeszedłem na mocniejszą lampę (640W) z szerszym spektrum, w tym UV i daleką czerwienią. Po 6 tygodniach zaczęły się pojawiać pierwsze kwiaty, co mnie pozytywnie zaskoczyło. Teraz dodałem jeszcze boczną lampę międzyrzędową z czerwono-niebieskim światłem, żeby sprawdzić, czy wzmocni to kwitnienie i owocowanie.
        Nie jestem profesjonalnym hodowcą, więc to raczej takie domowe testy, ale chętnie posłucham Waszych opinii – może ktoś z Was ma doświadczenie z podobnymi setupami? Interesuje mnie zwłaszcza, jak takie rozwiązania sprawdzają się w większej skali, np. w przemysłowych uprawach.

• Przez luki02165
      Witam, bardzo mnie zainteresował temat uprawy pomidora przemysłowego
      Czy jest ktoś kto taka uprawę prowadzi oraz od A do Z powie ze strony praktycznej jak to wyglada? Interesuje mnie od siewu w wielodoniczkach do zbioru (wszelkie prace zwiazane z uprawą)Z góry bardzo dziękuję 
  • Dodaj nową pozycję...
v