Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czy ktoś miał taki problem że na końcu przewodu udojowego w dojarce przewodowej na ostatnich stanowiskach pulsatory elektryczne przestają prawidłowo pulsować czasami zawieszają się na kilka sekund lub nie doją się wcale co uszkadza strzyki .. a czasami doją się w miare normalnie lecz nie jest to jakieś dobre dojenie krowy często zaczynają wierzgać .. próbowałem wszystkiego obstawiłem pompę została zregenerowana spokojnie nabija te 0.8 ale zawór odcina na 0.5 im bliżej pompy tym lepiej krówki się doją czy to może być brak wydajności pompy ? dodam że kiedyś spokojnie doiłem na 5 aparatów aktualnie na 4 jest problem nie wiem gdzie szukać rury powietrzne też płukałem  ciśnienie przy 4 aparatach nie spada a zawór nadal upuszcza ciśnienie jest to bardzo męczące dla mnie i dla krów . pompa polanes nominalnie miała 1000l na min obora ma 33 m z dwóch stron + łączenie co daje jakieś 75m rur powietrznych dodam że gdy po jednej stronie są wszystkie 4 aparaty wszystkie zaczynają mieć problem z pulsacją . zastanawiam się czy pompa po mimo regeneracji może po prostu jest za mała i gdy wszystko było nowe to jakoś dawała radę  a może gdzieś powstał zator chciałbym się upewnić zanim wymienię pompę na większą 

Opublikowano (edytowane)

Płukałem octem z wodą ale mam jeszcze kwas octowy spróbuje jeszcze tym chociaż zaglądałem w te dziurki od rury powietrznej na każdym stanowisku i rura wygląda na bardzo czystą chyba że ten zator powstał na kolanku w najniższym punkcie mam zaworki spustowe gdy ciecz jest w rurach i nic tam nie ma woda leci bez najmniejszej lini oporu 

Edytowane przez Gqrtek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez bartekb6
      Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
    • Przez LUKASZ1455XL
      Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
    • Przez Matti
      Planuje wykończeni obory uwięziowej w następujący sposób: krowy na matach legowiskowych bez słomy, a podłoga za stanowiskiem rusztowa. Jak oceniacie ten pomysł? Czy krowy będą się na nich dobrze czuły? Może też z was wie, czy takie rozwiązanie spełnia wymogi weterynaryjne dotyczące dobrostanu zwierząt?
      Czy na samych matach krowy nie będą miały otarć i odparzeń? Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo korzystne ze względu na niedobory słomy po zwiększeniu zasiewów roślinami pastewnymi, a w okolicy są 2 typy rolników: zajmujący się produkcja roślinną i zwierzęcą i oni sami potrzebują słomę, albo uprawiający dopłaty, u których jest słomy jest 1 bela/ha - szkoda paliwa. Wydaje mi się też, że tańszy sposób utrzymania brak nakładów na zbiór słomy i ścielenie, a także mam już sprzęt do usuwania gnojowicy. Jak widać teoria wygląda dobrze, a może ktoś wie jak będzie wyglądać praktyka?
    • Przez Wojtix92
      Witam , stoję przed zakupem śrutownika / gniotownika na nie wielkie gospodarstwo bydła plus trzoda , i moje pytanie czy warto kupić ten nowy , może ktoś ma jakieś opinie , pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v