Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Lepiej dulary niż procenty liczyć 😁 

Kolumbijskie  peso🤭

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dobrze że to chcą przyjąć 

Ile obcięcia za tono procent 

Cefetra bierze do 35% bez potracen

Ogólnie do 30 biorą powyżej 10zl za 1 % zł/  tną 

Ja czekam bo i tak wymienię 

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

W Australii jest traktowany jak w Polsce mysz

Raczej o królika chodzi

Opublikowano
1 minutę temu, Ajeto napisał(a):

Wiecie co? Takiego podrywacza jak Mariusz to tu od czasów starego Seana jeszcze nie było😛

Nie możesz się przebić z przekazem przez naszą dyskusję 🤔...biedaczek😞

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie możesz się przebić z przekazem przez naszą dyskusję 🤔...biedaczek😞

Nudy nudy.. nawet nie czytam tylko aby przewijam😗

Za poważnie dla mnie i do niczego niepotrzebne i tak cza wołać weta w razie czego

Opublikowano
6 minut temu, Baks00 napisał(a):

Na wsi atakują kukurydzę -36%🙆

Czekam cierpliwie i też procenty liczymy🤭....

Dziadojstwo za szybko zmarzło i wody nie oddaje. Znajomy od dwóch tygodni suszy całodobowo po 40 ton na dobę i wilgotność praktycznie podobna. Co ukosił trochę takiej 31-32 to znowu wróciła pod 40 procent. W sąsiedniej wsi podobno 50 wilgotności miała (wątpię, że tyle miała, bo raczej kombajn by tego nie wymłucił)

Wyżej wspomniany znajomy ma też 30 ha kuku przesiewanej, bo pierwszy wsiew żurawie i dziki opanowały bezbłędnie. Wjechał tydzień temu i kombajn nie dał rady tego wymłucić. Podobno co niektóre kolby zawierają jeszcze mleczne ziarno.

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał(a):

Dziadojstwo za szybko zmarzło i wody nie oddaje. Znajomy od dwóch tygodni suszy całodobowo po 40 ton na dobę i wilgotność praktycznie podobna. Co ukosił trochę takiej 31-32 to znowu wróciła pod 40 procent. W sąsiedniej wsi podobno 50 wilgotności miała (wątpię, że tyle miała, bo raczej kombajn by tego nie wymłucił)

Wyżej wspomniany znajomy ma też 30 ha kuku przesiewanej, bo pierwszy wsiew żurawie i dziki opanowały bezbłędnie. Wjechał tydzień temu i kombajn nie dał rady tego wymłucić. Podobno co niektóre kolby zawierają jeszcze mleczne ziarno.

Kumpel miał na tygodniu 30%

Dokładnie niby roślina kuca,to ziarno słabo 

Pogoda posępna, mgły, deszcz nie ma warunków na schnięcie.Nie mam parcia, pszenicy nie mam zamiaru siać .

• Like 1
Opublikowano

I weź zarób na tej sytuacji 

Nie jeden też się przeliczył i teraz żałuje że nie sprzedał na pniu

Za rok będzie ciekawie z zasiewami

Firmy nasienne już mają presję sprzedaży, i to jakąś dziwnie wzmożoną 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał(a):

A wiąże się krowę jak cielaka za nogi 😁 za dużo widziałem 🤦

Ona była powiązana, może źle to napisałem my żeśmy ją dogniatali żeby nie próbowała nawet drgnąć. Jakby nie była powiązana to krowa ważąca koło 700+ pozabijałaby nas.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Młoda tylko zacieliła🤷... się nie wtrącała 

Aż tam zacielać jeździ, tak daleko 

Wyślij ją i do mnie 

Obiecuje że tylko stosunki służbowe wchodzą w grę, jakkolwiek to brzmi 

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

I weź zarób na tej sytuacji 

Nie jeden też się przeliczył i teraz żałuje że nie sprzedał na pniu

Za rok będzie ciekawie z zasiewami

Firmy nasienne już mają presję sprzedaży, i to jakąś dziwnie wzmożoną 

Ja jeszcze nie wynosiłem ale w przyszłym roku więcej .. sieję 

Opublikowano
10 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ogólnie do 30 biorą powyżej 10zl za 1 % zł/  tną 

Pobliski skup podobno 15 zł za procent. Trzeci dzień obok mnie jakiś mistrz (nazwiska zapomniałem) wozi kuku na ten skup na 6 ciągników na dystansie 40 km w jedną stronę 🙆

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Ona była powiązana, może źle to napisałem my żeśmy ją dogniatali żeby nie próbowała nawet drgnąć. Jakby nie była powiązana to krowa ważąca koło 700+ pozabijałaby nas.

Nie może się ruszyć dlatego że w trakcie przekuwania trawieniec mógł by uciec

A niektórzy walą w uja chcąc szybkiej kasy, i przebijają na ślepo, licząc że może uda się dosięgnąć i przyciągnąć do brzucha 

A cały zabieg sprowadza się do wywołania lekkiego zapalenia i przyrośnięcia tkanek 

Opublikowano

Pobliski skup podobno 15 zł za procent. Trzeci dzień obok mnie jakiś mistrz (nazwiska zapomniałem) wozi kuku na ten skup na 6 ciągników na dystansie 40 km w jedną stronę 🙆

Nie jestem pewien ale na pobliskim skupie jak poniżej 28% to 7 zł doplacaja 

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Aż tam zacielać jeździ, tak daleko 

Wyślij ją i do mnie 

Obiecuje że tylko stosunki służbowe wchodzą w grę, jakkolwiek to brzmi 

Nie pierwszy raz, tylko już i mnie, na drugie ciele. A genetyka to faktycznie nie moja zasługa. To nie jest moja bajka. Ale wychodzi na to, że taką sztukę też potrafię ogarnąć 🤔. Tym bardziej, że okoliczności były jakie były 🤷

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v